Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het dolcissimo Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Ciambelline, amaretti, baci di dama, cantucci, ricciarelli, brutti ma buoni, tortelli dolci, cannoli, pesche dolci, millefoglie, salame di cioccolato, crostate, focaccine… Zodra je Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari openslaat, loopt het water je in de mond.

Het-Italiaanse-bakboek-Sarena-Solari (1)

De paginagrote foto’s van de Italiaanse lekkernijen geven je meteen zin om een schort voor te binden en bloem, eieren en melk tevoorschijn te halen. Al komt die zin in bakken misschien nog wel meer door de foto’s die het boek sieren. Als Sarena samen met haar oma en haar tante aan het bakken is, spatten de passie en het plezier van hen allemaal af. Je hoort bijna Sarena’s vrolijke lach en de Italiaanse plagerijtjes die net als de bloem tijdens het bakken over de tafel vliegen.

Het is prachtig om te zien hoe Sarena dat typisch Italiaanse gevoel van huiselijkheid, van authenticiteit en van traditie heeft weten te verpakken in een kook- of beter gezegd bakboek. Het is misschien nóg prachtiger om te zien hoezeer haar Italiaanse familie met dit boek verweven is. De foto’s met haar 92-jarige (!) oma zijn ontroerend mooi, zeker die waarop ze samen aan het bakken zijn in oma’s keuken.

Het-Italiaanse-bakboek-Sarena-Solari (8)

Voor het maken van een deel van de recepten reisde Sarena namelijk af naar Castell’Arquato, waar ze geboren is en waar een groot deel van haar familie nog altijd woont. Sarena’s lievelingsrecept, dat van crostata con amaretti e mandorle (dat we vanmiddag met jullie zullen delen), werd gemaakt en op de foto gezet in oma’s keuken.

Ze maakte de taart samen met haar oma – als een tastbaar erfstuk dat dankzij het boek is vereeuwigd. De foto waarop hun handen gezamenlijk de taartbodem vullen is bijna poëtisch – en zegt minstens zoveel als de foto waarop je hun lach bijna kunt horen.

Het-Italiaanse-bakboek-Sarena-Solari (7)Het-Italiaanse-bakboek-Sarena-Solari (6)

Sarena: ‘Jaren geleden had ik al de wens om de recepten van mijn oma te bundelen in een boekje, zodat ze voor de hele familie bewaard zouden blijven. Oma had elk recept namelijk helemaal in detail in haar hoofd zitten, maar opschrijven was er niet bij. Wie had ooit kunnen denken dat ik er een echt boek van zou maken dat ik nu met iedereen kan delen?’

Een boek dat oma gelukkig ook nog vol trots kan bewonderen, want hoewel ze helaas niet bij de boekpresentatie kon zijn, neemt Sarena’s tante Marina, die net als nonna Maria een grote inspiratiebron is voor Sarena, een mooie stapel mee om uit te delen in Castell’Arquato.

Eén exemplaar krijgt vast een prominente plek in Marina’s eigen keuken, want naast de keuken van Sarena’s oma diende ook deze plek als fotolocatie. En net als oma weet de energieke Marina wel raad met bloem, eieren en suiker. Ze runt Bed & Breakfast Del Ducato en schotelt haar gasten het liefst elke ochtend zelfgebakken lekkers voor. Sarena heeft de passie voor het bakken van geen vreemde…

Het-Italiaanse-bakboek-Sarena-Solari (5)

Sarena: ‘Ik ben in Italië geboren en hoewel ik een Nederlandse moeder heb en ik sinds mijn zesde in Nederland woon, voel ik me nog erg verbonden met Italië. Vele zomervakanties heb ik er doorgebracht bij mijn oma. Vaak was ik dan bij haar in de keuken te vinden, ik wilde haar altijd helpen en weten hoe ze alles klaarmaakte. Het is daarom misschien niet zo gek dat de taarten die zij altijd maakte mijn favorieten zijn en in dit boek natuurlijk niet ontbreken.

Behalve de recepten van mijn oma en recepten waar ik mee opgegroeid ben, vind je in dit boek ook andere bekende en minder bekende Italiaanse klassiekers die iedereen kan maken. Ja echt, iedereen. Want ik ben van mening dat iedereen kan bakken. Als je het maar probeert.’

Dat gaan we zeker doen – want elk dolcissimo recept belooft perfect gezelschap te zijn voor onze eerste cappuccino van de dag. We beginnen met de crostata con amaretti e mandorle, waarvan we  het recept via deze link met jullie delen.

Ontdek alle verleidelijke Italiaanse recepten in

Het-Italiaanse-bakboek-Sarena-Solari (1)

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari | Sarena Solari | ISBN 9789021561707 | Kosmos Uitgevers | bestel Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wat prachtig geschreven! U heeft exact begrepen waarom en waar voor Sarena dit boek gemaakt heeft.Er staan vele mooie foto’s in van fotograaf Harold Pareira maar mijn favoriete foto is die waar Sarena en mijn schoonmoeder de amaretti samen op de taart bodem leggen.Die oude handen die ik al zo vaak gezien heb bij het maken van een crostata.Een foto die veel verteld als je hem ‘leest’.

    Mijn warme complimenten
    De moeder van Sarena

  2. Grazie Ineke, en complimenti voor de bakkunsten van zowel uw dochter als uw schoonmoeder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *