Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Glutenvrij genieten in Rome: dat kan!

Wie glutenintolerantie heeft zal het probleem vast en zeker herkennen: waar en wat moet je eten op vakantie? Rome is dan misschien niet de allereerste stad die in je op komt als handige bestemming. Maar niets is minder waar: er zijn in de Eeuwige Stad veel restaurantjes waar je kunt genieten van Italiaanse heerlijkheden zónder gluten. Foodreporter Ilse zwierf voor Ciao tutti door de straten van Rome op zoek naar de leukste restaurants met het lekkerste glutenvrije menu.

Rome - Piazza Navona

Ilse: ‘In de kleurrijke kronkelstraatjes rondom Piazza Navona struikel je over de gezellige plekjes om te eten. Vooral wanneer je iets verder van het plein af gaat, kom je bij de wat rustiger straatjes met minder toeristen. Wanneer ik in een van deze straatjes mijn ogen uitkijk naar de kleurrijke huizen, zie ik ineens een bord staan. You wouldn’t think for a minute that Italy, the land of pasta, is a gluten free paradise. Would you? Hier moet ik zijn!

Zafferino-glutenvrij-eten-Rome (2)

Zafferino
Ondanks het feit dat het restaurant nog niet open is, komt kok Celestino snel naar de deur lopen en verwelkomt mij hartelijk in het sfeervolle restaurant. Overal staan rekken met flessen wijn en hangen foto’s aan de saffraangele muur. Celestino vertelt: ‘Wij komen oorspronkelijk uit Umbrië en deze foto’s zijn plaatjes uit Umbrië en Rome, zo willen we de streek en de stad met elkaar verbinden.’

Zafferino-glutenvrij-eten-Rome (1)

Maar waarom is Italië dan een glutenvrij paradijs? ‘Wij máken het tot een glutenvrij paradijs. Ons complete menu – pasta, pizza, bruschetta en zelfs tiramisù – is verkrijgbaar in een glutenvrije variant. In 2008 kreeg een van de eigenaren een glutenallergie, maar hij wilde wel uit eten blijven gaan, dus hebben wij ons menu aangepast. Op dit moment werken we zelfs aan een eigen glutenvrije pasta van rijstbloem, eieren en aardappelen. Het is alleen lastig om te maken, want rijstbloem bindt niet. We zoeken rustig verder, tot we de perfecte pasta hebben.’

Ik ben een van de gelukkigen die Celestino’s verrukkelijke glutenvrije tiramisù mag proeven. Hij is perfect: romig, met een lichte koffiesmaak. Bovenop een dikke laag cacao en daaronder zitten tot mijn verrassing stukjes chocolade. Dit is perfect! Verschil met gewone tiramisù? Nee, dat is er niet. Lekker glutenvrij eten is in dit restaurant een eitje.

Zafferino-glutenvrij-eten-Rome (4) Zafferino-glutenvrij-eten-Rome (5)

Je vindt Zafferino aan de Via delle Coppelle 20.

Il Piccolo Mondo
Heb je zin om eens wat chiquer te gaan eten in een prachtige wijk? Bij restaurant Il Piccolo Mondo proef je de Italiaanse keuken op een prachtige manier. Ja: prachtig. De opmaak van de gerechten doet eerder denken aan een kunstwerk, dan dat het eten is. Ook de locatie is prachtig: je zit vlak bij de Spaanse Trappen. Genieten zonder gluten kan hier heel makkelijk. Je geeft aan welk gerecht je wilt eten en de chef maakt een glutenvrije variant voor je klaar. Zo makkelijk kan het soms zijn!

Il-Piccolo-Mondo-glutenvrij-eten-Rome (1)

Ik word onthaald met een prosecco en een stuk versgebakken glutenvrij brood. Het is zoals vers brood hoort te zijn: hard aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant. Barbara Legnani, chef bediening van het restaurant: ‘Wij gebruiken hier zoveel mogelijk zelfgemaakte en verse producten. Het brood, de foccacia, panini en de gevulde pasta maken we hier zelf. We halen het vlees, de vis, de groente en het fruit hier iedere dag vers uit de buurt.’

Ondanks dat het restaurant wat chiquer is doet het wel gezellig en familiair aan. Dit komt door de zwart-wit foto’s aan de muur van vroegere koks en personeel, maar ook door de families die met elkaar zitten te eten. Binnen zijn er gezellige hoekjes gemaakt waardoor het geheel knus aan doet.

Il-Piccolo-Mondo-glutenvrij-eten-Rome (2)

‘Dat familiaire gevoel hebben we behouden vanuit onze geschiedenis als trattoria. Dat is een wat informeler restaurant waar veel families komen eten en ze simpele gerechten serveren. Door de komst van luxere hotels hier in de buurt zijn we ons in de loop der jaren gaan aanpassen en zijn we een ristorante geworden met gerechten die hierbij passen.’ Het eten dat ze nu serveren blijft wel Italiaans en waar mogelijk Romeins. Ik probeer de spaghetti carbonara: hij is heerlijke romig met perfect uitgebakken spek.

Il-Piccolo-Mondo-glutenvrij-eten-Rome (3)

Je hoeft hier niet te reserveren als je glutenvrij wil eten: kom gewoon naar binnen en bestel je favoriete Italiaanse gerecht, zij maken er wel iets moois van!

Je vindt Il Piccolo Mondo aan de Via Aurora 39.

Ciao Checca
Ciao Checca valt je meteen op als je het Piazza di Firenze oploopt. Het restaurant is wit met groen en heeft een cleane en hippe uitstraling, een unicum in Rome met haar restaurantjes vol rood-wit geblokte tafelkleedjes en houten stoeltjes. Ciao Checca is een take away restaurant dat Slow Food serveert. Wat dat is? Puur en eerlijk eten met ingrediënten die worden geleverd door producenten uit het gebied rondom Rome. Het eten wordt klaargemaakt terwijl je wacht. Je kunt intussen lekker meekijken door de grote glazen wand die je scheidt van de keuken. Ook je groente- en fruitsapje wordt zo voor je neus klaargemaakt. De gluten zijn in dit restaurant fijn afwezig: bijna alles – behalve een aantal desserts – is glutenvrij.

Ciao-Checca-glutenvrij-eten-Rome (2)

Bijzonder is dat de glutenvrije pasta hier wordt gemaakt van boekweit in plaats van het gebruikelijke maïs- of rijstmeel. Dit is niet alleen gezonder, het is ook lekkerder, zo ontdek ik na de eerste paar happen van mijn pasta alla Checca. Deze pasta is niet plakkerig of korrelig zoals vaak het geval is bij andere glutenvrije pasta’s. Hij heeft een redelijke bite maar is nog steeds mals, waardoor het proeft als ‘normale’ pasta. De rest van het gerecht bestaat uit stukjes tomaat, mozzarella, basilicum en een saus van olijfolie.

Eigenaar en oprichter Nicola Contaldi la Grotteria: ‘Wij hebben er wel onze eigen variant van gemaakt door de tomaat en mozzarella rauw te laten. Mijn nonna maakte de pasta vroeger al zo. Alle gerechten zijn recepten van mijn oma: die traditie moet behouden worden. Dat hoort ook bij Slow Food.’

Ciao-Checca-glutenvrij-eten-Rome (1) Ciao-Checca-glutenvrij-eten-Rome (4)

Maar waarom dan een take away? ‘Er zijn in de stad ontzettend veel tentjes waar je snel eten kunt halen, maar het enige dat je daar kunt kopen zijn panini en stukken pizza. Die zijn bovendien niet glutenvrij. Wij willen bewijzen dat het ook mogelijk is om snel, gezond en glutenvrij Italiaans te eten.’

Je vindt Ciao Checca op het Piazza di Firenze 25.

tekst & food foto’s: Ilse Maas

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ja super, erg gezond glutenvrij eten ook als je geen glutenintolerantie hebt… In Italie kun je bijna in elke grote supermarkt glutenvrije bloem kopen,let op want het is niet elastisch omdat de gluten ontbreken ! en kant en klare pasta’s. Ook in Nederland steeds vaker in de supermarkten te vinden. Bovendien kun je heerlijke pasta’s en pannenkoeken maken van boekweitmeel, de Italianen doen dat al heel lang bv. pizzocherri. Tiramisù is gemakkelijk te maken met glutenvrije lange vingers te verkrijgen bij de betere natuurvoedingswinkels. Veel succes en buon appetito !

  2. Wat een timing. De link naar deze pagina kwam net op mijn Facebook timeline langs en zondag vertrek ik naar Rome! Mijn vakantie kan nu al niet meer stuk… dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *