Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Garum & duivelsdrek – de Romeinse keuken voor de tafel van nu

Avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers opgelet: Ciao tutti’s gastblogger Manon Henzen van eet!verleden heeft een verrassend mooi Romeins kookboekje gemaakt.

Garum & duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu laat zien hoe inspirerend de antieke Romeinse keuken is in de hedendaagse keuken.

wentelteefjes

Romeinse recepten & tips
Naast vijftien Romeinse recepten met een eigentijdse twist vind je in het boekje ook veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de oudheid te integreren in de eigentijdse keuken.

Tijdens het maken van de toegankelijke recepten uit het boekje ervaar je hoe inspirerend de Romeinse keuken is. Ieder recept is voorzien van een vlot verhaal, hedendaagse tips en luchtige historische weetjes. Bovendien is elk gerecht geïllustreerd met prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

Het kookboek bevat ook enkele korte artikelen over onder andere Romeinse eetgewoonten, smaak, kooktechnieken en dé smaakmaker uit de oudheid: garum. Een overzicht met vergeten Romeinse smaakmakers en hoe die te gebruiken in de hedendaagse keuken maakt het boekje compleet.

Romeinse kruidenkaas

Gevulde deegflapjes & bloembollen
Manons historische kookavonturen zijn twintig jaar geleden begonnen, toen ze in de eerste antieke Romeinse recepten dook. Nog steeds is het een van haar favoriete keukens uit het verleden. De afgelopen jaren heeft zij zich in Italië keer op keer laten inspireren door kleurrijke fresco’s, fijnmazige mozaïeken en tal van archeologische opgravingen om de keuken uit de oudheid nog beter in de vingers te krijgen. Niet gek dus dat haar eerste kookboek vol Romeinse lekkernijen staat…

Manon: ‘Ik laat in het kookboek zien dat je in veel antieke bronnen recepten en informatie over eten en drinken vindt. De meeste recepten komen uit De re coquinaria (Over de kookkunst) van Apicius, een receptenverzameling uit de eerste tot en met de vierde eeuw. Maar ook uit andere inspirerende schrijfsels haalde ik recepten, zoals een mooi recept voor gevulde deegflapjes met noten en honing en een verrassend gerecht met bloembollen.’

duiveldrekeitjes
bloembollen van Athenaeus

Een fresco als taart
Het pronkstuk uit het kookboekje komt niet van een geschreven recept, maar is een interpretatie naar een Romeins fresco uit Villa Oplontis in Torre Annunziata (Campanië). Daar zit in een klein hoekje in een van de kamers een prachtig fresco van een taart.

Hoewel er geen taartrecepten uit de oudheid zijn, heeft Manon met haar Romeinse kookervaring deze taart tot leven gewekt. In deze blog vertelt ze je hoe ze uiteindelijk het ‘geheim’ achter deze taart ontdekte.

Proef van alle Romeinse recepten & verhalen in

Garum & duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu | Manon Henzen | foto’s: Jeroen Savelkoels | € 9,95 | bestel dit Romeinse kookboekje via de website van eet!verleden

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *