Download gratis de Ciao tutti app

Di’amore Gelato – liefde voor écht Italiaans ijs

Net als wij zijn de broers Henrico, Bram en Onno verslaafd aan Italië. Ze zouden graag eens in een Ferrari of Maserati rijden, maar zijn vooral onder de indruk van de Italiaanse cultuur en de rijke geschiedenis, die je op bijna elke straathoek tegenkomt.

Natuurlijk zijn ze ook zeer gecharmeerd van het Italiaanse ritme en met name van de levenslust van de Italianen, waarbij de liefde voor lekker eten een cruciale rol speelt. Of het nu over pasta’s, pizza’s, cannoli of ossobuco gaat; Henrico, Bram en Onno kunnen er net zo lang over praten en net zo intens van genieten als de Italianen zelf.

Na elke reis moeten de drie fratelli wel even afkicken. Nederland is immers geen Italië, zeker niet als het over eten gaat…

Giro di Gelato – ijstour door Italië

De broers misten vooral écht lekker ijs. Geen enkel merk weet hen te verleiden zoals een gelato in Italië dat kan. Het ijs is te hard, te zacht, te luchtig, te zoet, te saai. Wat is toch het geheim van die Italianen?

De drie broers besloten dat tot op de bodem uit te zoeken en maakten een Giro di Gelato door Italië, op zoek naar de beste ijsmakers en vooral naar hun tips en gelato-geheimen.

Vanille-ijs uit Senigallia

De broers begonnen hun zoektocht met een van de basissmaken: waar vind je het lekkerste vanille-ijs? Na een aantal omzwervingen belandden ze in Senigallia, een sfeervol kustplaatsje in de regio Le Marche, waar Paolo Brunelli al jarenlang het lekkerste vanille-ijs van heel Italië maakt.

Paolo deelt de geheimen van zijn vanille-ijs, waarbij vooral de basisingrediënten perfect moeten zijn. Daar mag je nooit en te nimmer concessies aan doen. Qua vanille is er eigenlijk maar één optie: als je de Bourbon-vanille uit Madagaskar gebruikt, smaakt je vanille-ijs zoals het hoort, ook ver buiten Senigallia…

Chocolade-ijs uit Milaan

Van Senigallia reden Henrico, Bram en Onno noordwaarts, om bij Gelateria Paganelli in Milaan het volgens kenners beste chocolade-ijs te proeven: machtig maar tegelijkertijd zacht en romig.

Ze doken met de meester-ijsbereider de keuken in. Hun beloning? Elke dag zoveel ijs eten als ze maar wilden én een uniek recept voor gelato di cioccolato zoals je nog nooit hebt geproefd.

Kersenijs uit Bologna

Bologna is de stad van de verse pasta’s, de mortadella, de lasagne én van Fabbri, dat met name bekend geworden is door de blauw-wit gebloemde potten met amarena-kersen op siroop.

foto: Fabbri

De broers bezochten de Fabbri-fabriek en vroegen de Fabbristi het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Ook sloegen ze een flinke voorraad Fabbri-potten in, zodat ze een op en top Italiaanse smaak ijs konden toevoegen aan het Di’amore-assortiment: affogato all’amarena.

Pistache-ijs uit Spoleto

Voor het beste pistache-ijs reisden de broers niet naar Sicilië, maar naar Spoleto, een sfeervolle stad in Umbrië, het groene hart van Italië. Hier maakt Alessandro Crispini dag in dag uit pistache-ijs dat volgens kenners tot het beste van Italië behoort.

Hiervoor gebruikt Crispini drie verschillende soorten Siciliaanse pistachenootjes, zowel van dorpjes aan de voet van de Etna als uit Agrigento.

Citroenijs uit Amalfi

Het lekkerste citroenijs proefden Henrico, Bram en Onno bij de pasticceria van Andrea Pansa in Amalfi. Andrea maakt zijn citroenijs niet op basis van water, maar met room.

Andrea was niet van plan al zijn geheimen bloot te geven, maar hij gaf de broers wel een aantal goede tips, waarvan de verrassendste wellicht was dat de citroenen van Sicilië moeten komen, ook al staat de Amalfikust bekend om de goudgele citroenen.

Die tip bleek goud waard en met de Siciliaanse citroenen maken Henrico, Bram en Onno nu citroenijs dat de concurrentie met dat van Andrea Pansa aan kan.

Mango-ijs uit Scicli

Voor deze fruitige smaak trokken de broers wél naar Sicilië – want daar groeien namelijk mango’s! Tussen de bergen van het Parco dei Nebrodi (in de provincie Messina) worden prachtige mango’s geoogst.

Voor het beste recept voor mango-ijs reisden Henrico, Bram en Onno naar Scicli, een van de schitterende barokke stadjes in de Val di Noto. Bij Nivera proefden ze zoveel mango-ijs dat ze het recept langzaam maar zeker konden dromen, zodat ze het zelf precies zo konden maken.

Hazelnootijs uit Piemonte

De Giro di Gelato eindigde in het noorden van Italië. Voor de beste hazelnoten moet je namelijk in de regio Piemonte zijn – om precies te zijn bij Emanuele Canaparo.

Emanuele tipte de broers vooral de noten te gebruiken die eind augustus worden geplukt. Deze vallen niet uit de bomen en zijn daardoor niet beschadigd. Die noten worden door de broers verwerkt tot heerlijk romig hazelnootijs, waarvan Emanuele altijd een kleine voorraad in de diepvries heeft.

IJs naar authentiek Italiaans recept

Met een koffer vol tips en inspiratie kwamen ze terug naar Nederland, waar ze hun eerste eigen Di’amore Gelato maakten, naar de beste, authentiek Italiaanse recepten. De eerste proefpersonen waren meteen zó enthousiast, dat de broers besloten om hun ijs ook met de rest van Nederland te delen.

Wij ontdekten het fantastische ijs van de fratelli toen we nét terug waren uit Italië bij de Plus. Het bleek een perfecte remedie tegen de heimwee; met je ogen dicht waan je je even op een pleintje met een gelato van een Italiaanse ijssalon in je hand.

Proef Di’amore Gelato

Ook proeven van Di’amore Gelato? Op dit moment zijn vier van de zeven smaken (vanille, chocolade, pistache en affogato all’amarena) verkrijgbaar bij Plus-supermarkten.

Op de website van Di’amore Gelato vind je meer informatie over het ijs en de verkooppunten. Meer weten? Neem dan contact op met Henrico of Bram via hm@sharefoods.nl of via 0031-(0)786178090.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *