Paul is met zijn vrouw Lianne namens Ciao tutti op bezoek bij een van de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam: BussiaDeze link opent in een nieuw tabblad, dat gerund wordt door J.P. en Nathalie. De naam Bussia is ontleend aan een plaatsje in de fameuze Barolo-wijngaarden in PiemonteDeze link opent in een nieuw tabblad.
Paul: ‘Je hebt van die restaurants waar de meest fantastische gerechten voorbij komen, waar de entourage helemaal klopt en waar ze een puike, kundige bediening hebben. Waar je bovendien het gevoel hebt dat de mensen die er werken échte passie voor hun werk hebben en waar je nog ware kunstwerkjes op je bord treft. Zo’n restaurant is Bussia!
Bussia iligt in een typisch Amsterdams pand aan de Reestraat, een van De 9 StraatjesDeze link opent in een nieuw tabblad, een erg gezellige en levendige buurt die tussen de vier grachten tegen de Jordaan aan schuurt.
Met een grote zwaai gaat de deur al voor ons open. Nog voordat we de deurklink vast hebben kunnen pakken, worden we van binnen uit al gespot en wordt de deur voor ons open gedaan. ‘Goedenavond en welkom bij Bussia!’ Na een koude dag is het bij Bussia lekker warm binnen komen en al zeker als dat op deze manier gebeurt!
Of we onze jassen willen afgeven en we haar willen volgen naar het beste tafeltje van de zaak, dat zich op de vide bevindt en mooi zicht heeft op de open keuken. We zullen ons niet alleen culinair laven aan heerlijke gerechten, maar ook genieten van live keukenentertainment op hoog niveau!
Bij Bussia wordt een cucina moderna geserveerd met een wekelijks veranderend menu. Je kunt er (naast à la carte) kiezen uit een vier-, vijf-, zes- of zevengangen menù degustazione. Dit schijnt zó goed te zijn dat veruit de meeste gasten voor zo’n menu kiezen. Gecombineerd met een fantastisch wijnarrangement beleef je hier een échte smaaksensatie.
Nadat we van een heerlijke prosecco genoten hebben, gaan we er eens goed voor zitten. We hebben inderdaad een perfect hoog zicht op de open keuken waar een geolied team aan het werk is. Iedereen heeft hier zijn eigen taak en daardoor lijkt het hun ook geen enkele moeite te kosten om alles goed gemanaged te krijgen. Het team van bedienend personeel is zeker zo goed ingewerkt als de collega’s in de keuken en daardoor heerst er een bepaalde gemoedelijke rust ondanks dat de zaak helemaal vol zit. Tsja, reserveren is hier een must.
De inrichting is gezellig, geen overdreven poespas, maar fijne, grote tafels met heerlijke stoelen. In details verraadt de inrichting zijn klasse, zoals deze prachtige houten leuning van de vide.
Maar genoeg over de entourage, we gaan beginnen. Als eerste krijgen we een aperitivo die bestaat uit een klein glaasje met twee hoorntjes van briquedeeg gevuld met een mousse van kastanje, ricotta, gel van grapefruit, rode-uiencompote en een koekje met maanzaad. Je kunt goed zien dat de kok een waar culinaire kunstenaar is.
Als antipasto krijgen we giallo e rosso di barbabietola con scamorza, patate dolci e more (gemarineerde gele en rode biet met scamorza (kaas), zoete aardappel en bramen) voorgeschoteld. Alleen al een plaatje om te zien! Het ziet er eigenlijk een beetje uit als een dessert met die vrolijke kleurtjes.
We hebben het gevoel dat de avond al niet meer stuk kan. Wat zitten we te genieten! Je hoeft bovendien nooit lang te wachten totdat het volgende gerecht geserveerd wordt, de timing is perfect. Bovendien krijgen we van Francis bij elk gerecht deskundige en vriendelijke uitleg over de ingrediënten.
De zuppetta (soep) bestaat uit krokante softshellcrab, calamaris gevuld met garnalen, kikkererwten en bisque.
Als pasta wordt er vervolgens ravioli fatti in casa di cervo con finferli (ravioli gevuld met hert in een saus met cantharellen) opgediend. De pasta wordt bij Bussia trouwens, net als alle brood en alle gebakjes, zelf gemaakt.
Of het allemaal nog niet genoeg is, wordt ons de risotto met pecorino en pompoen niet onthouden. Dit is echt verrukkelijk!
Je zou verwachten dat we inmiddels een vol gevoel zouden hebben, maar dat is niet het geval. Op de een of andere manier worden de gerechten zodanig samengesteld dat het precies genoeg is…wonderbaarlijk!
Tijd voor pesce! Een filet van snoekbaars met cannellinibonen, lardo olandese en herfsttruffel ligt op ons bordje. Het smaakt allemaal hemels.
Maar het feest is nog niet voorbij. Het ene na het andere fantastische gerecht wordt op onze tafel getoverd! Ditmaal mogen we de carne proeven, langzaam gegaard wild zwijn met zuurkool, koolraap en kweepeer.
Nu beginnen onze buikjes toch al aardig rond te staan maar voor il dolce bewaren we altijd nog een speciaal plekje. De nocciola gelato, tiramisù panna et torta al cioccolato (huisgemaakt chocoladeroomijs met tiramisùroom, chococrumble en cake van chocola) smelt letterlijk in onze mond!
Natuurlijk willen we afsluiten met een heerlijke caffè, die bij Bussia vergezeld gaat van huisgemaakte gebakjes. Ook nu is alles met liefde bereid.
Wij zijn nog helemaal ondersteboven van ons bezoek aan dit topadres. Dit restaurant kunnen we iedereen aanraden die zich eens helemaal culinair in de watten wil laten leggen.
Mocht je jezelf ook eens willen laten verwennen bij Bussia, reserveer dan tijdig via Bussia.nlDeze link opent in een nieuw tabblad – en laat ons weten of je net zo hebt genoten als wij!’
Hallo Lianne en Paul,
Wat ziet dit er fantastisch uit. Het water loopt me in de mond. Geweldig.
Presentatie top.
Lieve Paul en Lianne,
Heerlijk!!! Binnenkort gaan Roy en ik een dagje naar Amsterdam en we weten al waar wij gaan reserveren!!!
Ongelofelijk zo lekker ziet het eruit!
Fijne feestdagen en 2015 gaat voor ons op culinair gebied goed beginnen…. 😉
Liefs Renée
Bij het volgend uitstapje naar Amsterdam gaan we zeker een keer eten bij Bussia. Ziet er geweldig en smaakvol uit uit.