Download gratis de Ciao tutti app!

Coronavirus – alle actuele informatie voor Italië

[laatste update op maandag 2 augustus om 7.10 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Alle informatie die we tot onze beschikking hebben, vind je hier – en zodra er nieuwe algemene informatie te melden is, updaten we deze pagina. We kunnen helaas niet ingaan op individuele vragen per e-mail; anders zijn we de hele dag coronahelpdesk aan het spelen en dat is niet waar Ciao tutti voor bedoeld is.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

Vanuit Nederland geldt voor geheel Italië code groen. Na een verblijf in Italië hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Sinds 1 juli maakt het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) reizen binnen de Europese Unie makkelijker. Hierin staat vermeld of je (volledig) gevaccineerd bent tegen corona, bent hersteld van corona en/of een recent negatief testresultaat hebt.

Je kunt dit DCC aanmaken via de CoronaCheck-app. Via deze link vind je de downloadopties en meer informatie. Ook deze website van de EU geeft meer informatie over het DCC.

Voor Italië zijn de toegangseisen met ingang van 1 juli:
*voltooide vaccinatie – met minimaal 14 dagen na de tweede prik in geval van Pfizer, Moderna of Astra Zeneca of minimaal 14 dagen na de prik met het Janssen-vaccin
*óf het bewijs dat je covid hebt gehad (geldig tot 180 dagen na de eerste positieve test)
*óf een negatieve (pcr- of antigeen)test die maximaal 48 uur is afgenomen voor aankomst in Italië (met certificaat, dus een zelftest volstaat niet) – de testverplichting geldt vanaf 6 jaar

Sinds 21 juli stelt Sicilië een negatieve test verplicht voor reizigers uit Nederland (ook voor mensen die reeds gevaccineerd zijn). Iedereen die op Sicilië aankomt, moet op het vliegveld (gratis) een (snel-)test laten afnemen. Dit geldt vooralsnog tot 1 september.

In de maanden juli en augustus zijn er voor Nederlandse reizigers gratis testen beschikbaar (zowel pcr-testen als antigeentesten). Check deze link of bel 0800-5005 (bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur) voor een afspraak voor een gratis test met reiscertificaat.

Voor vertrek naar Italië moet je het Digital Passenger Locator Form (dPLF) invullen, of je nu met het vliegtuig reist of met auto, bus, trein en boot. Via deze link kun je het formulier digitaal invullen.

Via het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je alle regels die gelden voor reizen in/door België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Hoe is de situatie in Italië?

In heel Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje, zowel in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer – als buiten wanneer je je tussen de mensen begeeft (het hoeft alleen niet tijdens het sporten of als je gegarandeerd alleen bent, bijvoorbeeld in een verlaten bos of op een verder leeg strand).

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels. Via Covidzone.info zie je per dag welke regio welke kleur heeft.

In de week van 2 augustus geldt binnen Italië voor alle regio’s code wit. In witte regio’s gelden alleen nog de algemene voorzorgsmaatregelen als het houden van afstand en het dragen van een mondkapje in binnenruimtes. Het buiten dragen van een mondkapje is in de witte regio’s niet langer verplicht, tenzij je je op een drukke plek bevindt.

Regio’s kunnen wel zelf nog strengere regels opleggen. Zo heeft de gouverneur van de regio Campanië bepaald dat je daar vooralsnog op drukke pleinen, in smalle straten, op de markt, tijdens evenementen, in een rij en in stadscentra ook in de buitenlucht een mondkapje moet blijven dragen. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer in de buitenlucht (bijvoorbeeld op het buitendek van de boot van/naar Capri, Ischia of Procida).

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle coronagevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link. Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere woensdag wordt bijgewerkt.

Green Pass tijdens je vakantie in Italië

Vanaf 6 augustus heb je een zogenaamde Green Pass nodig als je binnen in een bar of restaurant wil zitten. Buiten eten of staand een kopje koffie drinken aan de bar kan zonder Green Pass. Dit geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar.

De Green Pass is ook nodig als je naar het museum, de bioscoop of het theater wil. Ook voor sportscholen, thermen, binnenzwembaden, stadions en grote evenementen (zoals concerten en beurzen) wordt de Green Pass verplicht. Discotheken blijven voorlopig dicht.

Vanuit Nederland werkt de Corona Check App als Green Pass. Hierin kun je een internationale code aanmaken. In dit geval is, anders dan voor je reis naar Italië, één vaccinatie voldoende. Ook een negatieve (antigeen)test van maximaal 48 uur oud (gemeten vanaf moment van afname test) of een herstelbewijs (mits niet ouder dan zes maanden) volstaat.

Voor het openbaar vervoer wordt de Green Pass vooralsnog niet verplicht gesteld. Dat geldt zowel voor lokaal vervoer (bussen, trams, metro’s) als voor het vervoer over langere afstand (treinen, schepen en vliegtuigen).

In dit online artikel van La Repubblica kun je de tot nu toe bekende details nalezen. Il Sole 24 Ore publiceerde een handig overzicht met vragen en antwoorden over de Green Pass, zie deze link.

Meer informatie voor het reizen naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link.

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer. Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Het is een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes. Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen elf jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief