Download gratis de Ciao tutti app!

Coronavirus – alle actuele informatie voor het reizen naar Italië

[laatste update op zondag 22 mei om 7.10 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Alle informatie die we tot onze beschikking hebben, vind je hier – en zodra er nieuwe algemene informatie te melden is, updaten we deze pagina.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

Vanuit Nederland geldt voor Italië een groen reisadvies. Reizen kan en mag, maar er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden.

Voor de heenreis naar Italië volstaat een vaccinatie- of herstelbewijs of een negatief testresultaat (voor reizigers vanaf zes jaar). Voor een test voor op reis – met snel resultaat – kun je bijvoorbeeld terecht bij Spoedteststraat.nl.

Je vaccinatie-, herstel- of testbewijs kun je aantonen via de internationale QR-code in de CoronaCheckApp (zie deze link). Voor het reizen naar Italië vanuit Nederland is je vaccinatiebewijs negen maanden geldig. Na een booster is de geldigheid onbeperkt. Een herstelbewijs is zes maanden geldig.

Via het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je alle regels die gelden voor reizen in/door België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Actuele informatie voor de terugreis vanuit Italië

Voor de terugreis van Italië naar Nederland hoef je geen QR-code meer te hebben om aan te tonen dat je bent gevaccineerd, recent getest of hersteld van een coronabesmetting. 

De maatregelen in Italië: Green Pass en mondkapje

Sinds 1 mei heb je in Italië geen Green Pass meer nodig.

Tot in elk geval 15 juni moet je in het openbaar vervoer (van bus, metro en tram tot trein, boot en vliegtuig), theaters, concertzalen, cinema’s, bij sportevenementen binnen en in ziekenhuizen een FFP2-mondkapje dragen.

In andere openbare binnenruimtes (zoals winkels, bars en restaurants) hoef je sinds 1 mei geen mondkapje meer te dragen, al blijft het wel een advies om dit – zeker op drukke plekken – te doen.

Meer informatie voor het reizen naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link.

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle coronagevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link. Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere donderdag wordt bijgewerkt.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassade is vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Een kleine donatie voor Ciao tutti

Deze pagina wordt door ons minimaal één keer per week geactualiseerd (en vaker als daar aanleiding toe is). De pagina is gratis te consulteren, maar een (kleine) donatie is altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor actuele informatie, maar ook voor dagelijkse Italië-inspiratie.

Heb je echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief