Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zomerlezen – 20 boekentips voor een Italiaanse zomer

De zomer staat voor de deur – tijd voor een heerlijke stapel boeken uit of over Italië. Om heerlijk weg te dromen in je hangmat, aan het strand, voor de caravan, bij het zwembad of gewoon lekker in eigen tuin…

We tippen vandaag twintig boeken die recent zijn verschenen én tippen een aantal boeken die komende maand verschijnen. Er is voor ieder wat wils, zowel qua genre als qua bestemming. Veel leesplezier!

 De lange dagen van Castellamare
Deze prachtige familieroman speelt zich af op een klein eilandje voor de Siciliaanse kust. Het meeslepende verhaal maakt je deelgenoot van de geschiedenis van de familie Esposito en hun café van het eiland. Dat wordt het middelpunt van de familie – en van het eiland, waar de eilandbewoners komen om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en het weer bij te leggen, gedurende meerdere generaties door alle oorlogen en crises heen, alle veranderingen ten spijt. Dik vierhonderd pagina’s lang genieten van vier generaties eilandbewoners vol dromen, idealen, liefdes en intriges.

bestel De lange dagen van Castellamare via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Een zomer in Venetië
In Een zomer in Venetië neemt Nicky Pellegrino je mee naar de betoverende stad in de lagune. Addolorata Martinelli zou volmaakt gelukkig moeten zijn. Ze heeft alles waar ze ooit van droomde: een restaurant, een man, een kind. Dus waarom heeft ze het gevoel dat er iets mist? Dan krijgt ze een vernietigende culinaire recensie voor haar kiezen en opeens wordt het haar pijnlijk duidelijk: wat ze kwijt is, is haar liefde voor koken. Addolorata vertrekt naar Venetië, vastbesloten om deze zomer te herontdekken wat belangrijk is in het leven: koken, eten en zichzelf. Maar de kanalen van Venetië hebben meer voor haar in petto…

bestel Een zomer in Venetië via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Eeuwige jeugd
Ook Donna Leon heeft weer een heerlijk nieuw Venetiaans avontuur voor je in petto – met Eeuwige jeugd, de vijfentwintigste zaak voor commissario Brunetti. Tijdens een fondsenwervingsdiner van de Venetiaanse beau monde raakt Brunetti in gesprek met de oude contessa Lando-Continui over haar kleindochter die op vijftienjarige leeftijd bijna verdronk en daardoor een hersenbeschadiging opliep. Ze heeft zich nooit neergelegd bij dit drama en zoekt antwoorden op haar vragen. Brunetti belooft uit medelijden met de Contessa de zaak nog eens te bekijken.

bestel Eeuwige jeugd via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Domina
Met dit boek van L.S. Hilton blijven we nog even in Venetië. Judith Rashleigh is met succes gepromoveerd van veilinghuisassistent tot internationale kunsthandelaar. Ze mag daarbij dan een bloederig spoor hebben achtergelaten, haar nieuwe leven als chique galeriehouder in Venetië is alles waar ze van droomde. Maar terwijl ze zich een weg onderhandelt door de Italiaanse kunstscène lijkt haar verleden haar in te halen. Na een onschuldige opmerking op een feestje beseft Judith dat iemand haar op het spoor is…

bestel Domina via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Mijn tweede leven
Met dit vermakelijke verhaal weet Fausto Brizzi regelmatig een glimlach op je gezicht te toveren. Dit keer put Brizzi ruim uit eigen ervaring: hij baseerde het boek op zijn relatie (en huwelijk) met Claudia Zanella, die veganiste is, hetgeen hem in situaties brengt die hij hilarisch voor de lezer weet op te tekenen.

bestel Mijn tweede leven via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ginevra
De historische roman Ginevra van Simone van der Vlugt neemt je mee naar het Florence van 1347. De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio erop na houdt.

Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde. Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. Terug in Florence dwingt Ginevra’s vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?

bestel Ginevra via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Een god waakt over je
Sandro Veronesi is niet alleen een van de grootste schrijvers van Italië, hij is ook een groot liefhebber van sport. Een god waakt over je is zijn eerste boek dat volledig gewijd is aan deze passie. Maar het is niet zozeer een boek over sport, het is een episch boek over heldendom en geschiedenis.

Halfgoden uit de mythologie en grote sportmannen en –vrouwen staan in dit boek zij aan zij met onbekenden die ook stadions en sportvelden betraden. Of het nu om Hawaïaanse surfers gaat, die licht als een vlinder door de golven snijden, Italiaanse en Duitse voetballers tijdens de ‘wedstrijd van de eeuw’ (WK Mexico, 1970) of atleten uit het Roemenië van Ceausescu: Sandro Veronesi zoekt de gepassioneerde hoeken van ons geheugen en ons verleden op en vertelt verhalen van glorie en ondergang.

bestel Een god waakt over je via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Forza Italia – Hard gras
‘Als ze één kans krijgen, maken ze er twee.’ Johan Cruijff wist wel hoe goed de Italianen zijn en hoe moeilijk het is van hen te winnen. Ze hebben het verdedigen zo ongeveer uitgevonden en tot een kunst verheven. Maar ze hebben ook ouderwets trefzekere spitsen: sluipmoordenaars die altijd precies op de juiste plek opduiken.

Door de jaren heen zijn er in Hard gras heel wat verhalen verschenen met la bella Italia als decor. Over Faas Wilkes bij Internazionale en Torino, Ruud Krol bij Napoli, Bergkamp en Sneijder bij Inter. En natuurlijk over het driemanschap Gullit, Van Basten en Rijkaard dat Milano opfriste. In deze fraaie bundeling met bijdragen van onder anderen. Hugo Borst, Simon Kuper en Edwin Winkels, vind je al die verhalen. Een must read voor alle voetballiefhebbers deze zomer!

bestel Forza Italia via deze link bij bol.com

Verstrengeling
Verstrengeling is een prachtige roman voor de liefhebbers van De eenzaamheid van de priemgetallen. Lea en Giacomo zijn elkaars tegenpolen. Zij is goed in talen en communicatie, hij is een gesloten natuurkundige. Na twee mooie perioden verbreken ze voorgoed hun relatie. Toch, na jaren, vlamt in Rome hun passie weer op. Is liefde onberekenbaar? Volgens La Stampa onthult schrijfster Simona Sparaco ‘met meesterlijk, afgewogen en nergens overdreven taalgebruik langzaam wat in het hart van een vrouw omgaat’.

bestel Verstrengeling via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

De lessen
De 38-jarige Eleonora is actrice én lerares in levenskunst. Ze leert jonge mensen hoe ze zich moeten kleden, hoe ze een gesprek moeten voeren, hoe ze naar kunst moeten kijken, hoe ze muziek, elegantie en goed eten moeten waarderen. En ze laat ze zien dat het loont buiten de gebaande paden te denken en verder te kijken dan alleen naar de oppervlakte.

Het contact met haar leerlingen wordt nooit al te persoonlijk, totdat ze de achttienjarige Chirù als leerling aanneemt, een talentvolle conservatoriumstudent viool. Hij zuigt alles op wat Eleonora aan ervaring en kennis heeft.

Door zijn onuitputtelijke energie herontdekt Eleonora op haar beurt hoe het ook alweer is om nieuwe emoties te voelen. Maar hun groeiende intimiteit leidt ook tot toenemende wederzijdse afhankelijkheid en daardoor tot manipulatie en emotionele chantage.

bestel De lessen via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Het museum van oorlog
Deze prachtige roman van Claudio Magris voert je mee naar Trieste, waar een man als levensmissie het verzamelen van alle soorten wapens heeft, voor een gigantisch museum van oorlog. Het moet een collectie worden van al het kwaad in de wereld, waardoor buiten het museum alleen vrede zal bestaan.

De verzamelaar overlijdt echter onder mysterieuze omstandigheden. Na de dood van de verzamelaar krijgt Luisa Brooks de opdracht het museum in te richten. Zij is de dochter van een Joodse moeder en een een Amerikaanse soldaat die na de oorlog gestationeerd was in Trieste. Luisa raakt geobsedeerd door de ideeën over oorlog en liefde van de verzamelaar en probeert zijn museum te verwezenlijken zodat de menselijke verhalen achter eeuwen van haat, geweld en vernietiging niet verloren zullen gaan.

bestel Het museum van oorlog via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Het diner van Trimalchio
‘Romeins’ lijkt soms een ander woord voor ‘decadent’. Mateloze bras- en slemppartijen, woeste orgieën, vrije seks… Dat is een verkeerd beeld. De Romeinse literatuur is serieus en ingetogen. Grote uitzondering: de Satyrica van Petronius, een roman uit de eerste eeuw. Alle remmen gaan los.

Vooral in het middendeel van de roman, een beschrijving van een uitzinnig diner. De rijke vrijgelatene Trimalchio laat geen middel onbenut om zijn gasten te verbluffen en te verrassen. Krankzinnige gerechten, daverende shows en meeslepende verhalen: zijn diner biedt alle ingrediënten voor een wilde Romeinse nacht…

bestel Het diner van Trimalchio via deze link bij bol.com

De Vliegenvanger – De schoonheid van de leugen
Het langverwachte derde deel van De Vliegenvanger-trilogie! Olivia Ravelli besluit al op jonge leeftijd om schrijfster, piloot én gelukkig te worden. Twee voornemens worden beloond. Haar eerste roman is meteen een bestseller en  als F-16 gevechtsvlieger voert ze samen met haar collega en hartsvriendin Deborah gevaarlijke missies uit. Op het relationele vlak zijn de vrouwen krachtig en origineel, maar liefde laat zich niet dicteren.

Haar kinderjaren brengt Olivia door in Tanzania, onder de vleugels van de excentrieke barones Helga von Bissacker die ook later een beslissende rol in haar leven speelt. De drie vrouwen zien hun levens samenvloeien in een verbond waarbij hun vriendschap tot het uiterste wordt getest.

Als Olivia gevangengenomen wordt door een Somalische terreurgroep, hullen de Joodse Deborah en Duitse Helga, ooit de kapster van Adolf Hitler, zich in boerka’s om hun vriendin te bevrijden. Gedreven door de wens het verleden te ontrafelen duikt Olivia, bijgelicht door haar grootmoeder, steeds dieper in de duistere geschiedenis van haar familie. Uiteindelijk vindt ze de antwoorden wanneer zij oog in oog staat met haar grootvader, de legendarische Vliegenvanger.

bestel De schoonheid van de leugen via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Het Mona Lisa-virus
Een thriller voor de liefhebbers van Dan Brown… In Amerika verdwijnt een aantal deelnemers aan een missverkiezing. Wanneer ze gevonden worden blijken ze operatief verminkt te zijn. In Leipzig wordt het oude raadhuis opgeblazen en in Milaan wordt een muurschildering van Da Vinci vernietigd.

Tegelijkertijd zorgt een computervirus er wereldwijd voor dat fotobestanden systematisch worden gewijzigd. Het verband tussen deze gebeurtenissen moet het antwoord zijn op het raadsel waar de Amerikaanse wetenschapper Helen Morgan voor staat. Haar dochter is ontvoerd en het spoor leidt naar Europa. Alles lijkt verband te houden met een complot rondom de creatie van het beroemde schilderij van Leonardo Da Vinci, meer dan vijfhonderd jaar geleden.

bestel Het Mona Lisa-virus via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Broederstrijd
Dit epos van Antonio Pennacchi neemt je mee terug in de tijd, naar 25 mei 1944, de laatste oorlogsdag in Littoria. In het korte tijdsbestek tussen het vertrek van de Duitsers en de aankomst van de geallieerden duikt Diomedes Peruzzi een aan puin geschoten Italiaanse bank in en pakt wat hij pakken kan.

In de dagen die volgen keren de evacués terug van hun schuilplaatsen in de bergen. De boerderijen liggen aan puin, elk gebouw draagt littekens van de bombardementen. Alleen heerst er nu een ander klimaat, want de wederopbouw begint.

Met zijn provocerende, brutale blik die altijd wordt verzacht door een groot menselijk gevoel voor mededogen vertelt Antonio Pennacchi over de moeizame totstandkoming van het democratische, republikeinse Italië aan de hand van de lotgevallen van de Peruzzi’s, een omvangrijke en kleurrijke familie van pioniers, harde werkers en berooide helden.

bestel Broederstrijd via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Dood de engel
Vlak voor middernacht komt de hogesnelheidstrein vanuit Milaan aan op spoor zeven. Als de conducteur de laatste coupé opent om te controleren of iedereen de trein verlaten heeft, valt hij dood neer. Rondom hem liggen al veertien lijken.

Colomba, de knappe, vastberaden maar getraumatiseerde politieagente, ontdekt dat het om een gerichte aanval gaat, die meteen door extremisten opgeëist wordt. Dan staat de hoogbegaafde en briljante Dante opeens weer voor haar neus, die beweert dat de verdachten liegen. Maar kan Colomba Dante wel vertrouwen?

bestel Dood de engel via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Eerste familie
Het gezin Palermo emigreert omstreeks 1900 van Sicilië naar New York, in de hoop op een betere toekomst. In de wijk Little Italy proberen vader Luigi en moeder Carmela een eerzaam bestaan op te bouwen, maar aan de greep van de maffia is nauwelijks te ontkomen.

In een klimaat van armoede en afpersing groeien de kinderen van Luigi en Carmela op. Eerste familie is het verhaal van Carmela die het gezin bij elkaar wil houden, en haar kinderen die hun eigen weg gaan.

bestel Eerste familie via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Het geheim van de thee
Tussen de spullen van haar overleden moeder vindt Elisa een mysterieus doosje bijzondere thee. Op het etiket staat de naam van een oud dorpje in Italië: Roccamori. Het is de thee die haar moeder zó koesterde dat zelfs Elisa hem niet mocht drinken. En niet alleen de thee, maar ook haar verleden bewaakte Elisa’s moeder zorgvuldig. In een poging het geheim van de thee en het mysterie rondom haar moeder te ontrafelen, besluit Elisa naar Roccamori te gaan.

In dat vergeten dorp verbergen de straten oude legendes. En dan komt ze een oude geliefde tegen… Zal het Elisa lukken om de antwoorden te vinden die ze zoekt, haar verleden los te laten en weer te durven vertrouwen op de liefde?

bestel Het geheim van de thee via deze link bij bol.com

Pereira verklaart & Doem
De Bezige Bij brengt deze zomer twee tijdloze meesterwerken uit de Italiaanse literatuur: Pereira verklaart van Antonio Tabucchi en Doem van Beppe Fenoglio.

Pereira verklaart speelt zich af in augustus 1938. Tegen de achtergrond van de dictatuur van Salazar in Portugal, het fascisme in Italië en de burgeroorlog in Spanje komt een journalist tot de overtuiging dat hij zich niet met een goed geweten kan onttrekken aan wat er om hem heen gebeurt. Hij legt vervolgens minutieus getuigenis af van een beslissende fase in zijn leven en de geschiedenis van Europa.

In Doem wordt Agostino Braida, zoon van eenvoudige landarbeiders, als knecht in dienst genomen bij een hebzuchtige en strenge boer. Het dagelijks leven in de heuvels van Piemonte, in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, is een moeizame strijd tegen armoede, en staat in het teken van hard werken en opoffering. Agostino probeert met waardigheid in het leven te staan, maar het is bijna onmogelijk om te ontsnappen aan de ellende en uitzichtloosheid.

bestel Pereira verklaart via deze link bij bol.com | bestel Doem via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *