Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verdwaald in Napels – de Napolitaanse avonturen van poes Nola

Napels is een inspirerende stad. Haar aantrekkingskracht heeft er al veel mensen toe bewogen om de ervaringen en indrukken van een bezoek op te tekenen in dagboeken, gedichten en verhalen.

Een van de bekendste Napolitaanse ervaringen werd opgetekend door Goethe. Hij was het die schreef: Vedi Napoli e poi muori!  – Napels zien en dan sterven. Hij bedoelde dat natuurlijk niet letterlijk, maar gebruikt het net als de Napolitanen om aan te duiden dat Napels zo’n overweldigende stad is, dat je eigenlijk nergens meer naartoe hoeft als je Napels eenmaal hebt gezien.

Dat Napels de gave om te inspireren nog steeds niet heeft verloren, bewijst het nieuwe kinderboek Verdwaald in Napels, geschreven door de Nederlandse Iris de Brouwer. Het idee voor het boek ontstond tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, een periode waarin de straten van Napels leger waren dan ooit tevoren.

De inwoners mochten zich enkel voor noodzakelijke redenen buiten de deur begeven en de strenge controles zorgden ervoor dat deze regel goed werd nageleefd. Onder andere door het enorme verlangen om onbezorgd door de nauwe straatjes te kunnen dwalen, die normaliter gevuld zijn met de geluiden, geuren, kleuren en typische taferelen die de stad zo uniek maken, vertrouwden Iris en goede vriendin Leny Boerstra die sfeer toe aan het papier.

Poes Nola ontsnapt
Het plot kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Leny, die in het historisch centrum van Napels woont, kwam er op een van de lange dagen in huis plotseling achter dat haar poes Nola nergens meer te bekennen was.

Eerder die dag had ze Nola meerdere malen bij het raam weggestuurd. Het diertje had er plezier in om door de opening speels naar het wasgoed aan de lijn uit te halen. Nu ze in geen velden of wegen meer te bekennen was, was de enige conclusie dat Nola toch weer stiekem met het wasgoed had zitten spelen en hierbij uit het raam was gevallen.

Maar liefst zes dagen gingen er voorbij voordat Leny haar geliefde poes weer in de armen kon sluiten. Vuil, vermoeid, angstig maar gelukkig ongedeerd trof Leny haar onder een auto op een parkeerplaats in de buurt aan.

Dolgelukkig met deze hereniging vroeg Leny zich af waar Nola in de afgelopen dagen toch had uitgehangen. Met Iris fantaseerde Leny over wat er zich in die dagen allemaal had afgespeeld. Wat had Nola allemaal wel niet gezien, wat en wie was zij op haar weg door de stad tegengekomen en wat had ze meegemaakt?

Deze verhalen begonnen steeds gedetailleerder te worden, waarop Iris besloot ze op te schrijven, terwijl Leny de gebeurtenissen in illustraties verwerkte. Beetje bij beetje begon dit project steeds serieuzere vormen aan te nemen, met als eindresultaat een prachtig kinderboek, gecreëerd door twee vriendinnen die een diepgewortelde liefde voor Napels én katten hebben.

Op stap met Nola
Iris en Leny hadden de wens om een informatief kinderboek te schrijven, waarin de geschiedenis, cultuur en opvallende details van Napels op een speelse manier in beeld gebracht zouden worden.

Voor poes Nola werd een mooie route door het centro storico van Napels uitgezet, voorzien van een hoop interessante stops. Onderweg kijkt Nola haar ogen uit en maakt ze kennis met een aantal bijzondere personages, van wie sommigen daadwerkelijk bestaan.

Ook andere dieren komen in het boek voor. Zo kun je hond Mallory met het karretje bij Bar Nilo (de bar met het Maradona-altaar) tegenkomen, waar ze dagelijks komt om brokjes te snoepen.

Na elk hoofdstuk volgt er een verdieping met achtergrondinformatie en leuke weetjes over de plek waar Nola in het verhaal is geweest. Bovendien is de route door de stad op de werkelijkheid gebaseerd en kun je deze ook zelf lopen, met behulp van de handige plattegronden die achter in het boek zijn te vinden.

Naast achtergrondinformatie over bezienswaardigheden en bijzondere details die je bij een bezoek aan Napels op kunnen vallen, maak je ook kennis met het plaatselijke dialect. In de tekst staan regelmatig Napolitaanse woorden en uitdrukkingen waarvan je de betekenis in de bijgevoegde woordenlijst kunt terugvinden. Zo leer je ook nog een beetje Napolitaans!

Het boek is een zeer leuke en geschikte manier om je voor te bereiden op een trip naar Napels, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Nieuwsgierig? Je kunt Verdwaald in Napels via deze link bestellen. Het boek kost € 17,95 (exclusief verzendkosten van € 3,85 in Nederland en € 5,75 in België).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Arendtje van de Scheur-Jorritma

    Super leuk Iris, knap gedaan! Doe Joël de hartelijke groeten van ons. Binnenkort gaan we weer even bijkletsen met Theo en Wilma. Vrienden voor t leven. Inmiddels wonen we al weer 28 jaar in het mooie Zutphen. Joël nog als lief klein kereltje meegemaakt. Nu hebben wij een kleinzoon die Joël heet! Onze dochter Gerjanne vond Joël altijd een erg mooie naam. Jou Joël is dus vernoemd! Wie weet gaan we wel eens naar Napels, nu liever nog niet naar t buitenland. Henk, onze oudste en Joanan onze jongste zoon zijn nu op Sardinië. Wie weet tot in Napels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *