Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verdriet om van te houden

Wie draagt er geen verdriet met zich mee? Groot of klein, hanteerbaar of onbeheersbaar – elk mensenleven kent verdriet. In Het hoogste goed onderzoekt Andrea Bajani het wezen van het verdriet. Dat resulteert in een poëtische roman die je meeneemt naar een andere wereld, je de tijd doet vergeten en je zelfs leert houden van verdriet.

het-hoogste-goed-andrea-bajani

Dat komt vooral door de dappere, naamloze jongen, die een verdriet met zich meedraagt waarvan hij niet wil scheiden. Als een onafscheidelijk huisdier neemt de jongen het verdriet overal mee naartoe. Elke ochtend gaat het met de jongen mee naar school, waar het zich aan zijn voeten neervlijt.

In het speelkwartier neemt de jongen het mee naar de speelplaats. Het verdriet is altijd aan zijn zijde, ook als de jongen tot over zijn oren verliefd wordt op een meisje aan de andere kant van het dorp – dat op haar beurt altijd haar verdriet bij zich heeft.

Het verdriet gaat met de jongen aan tafel en terwijl hij eet, aait het zijn verdriet. Behalve als zijn ouders er zijn. Dan ligt het verdriet aan de voeten van de jongen. Af en toe laat de jongen dan zijn hand onder tafel verdwijnen en geeft het een stukje brood. De snuit van het verdriet zoekt zijn hand en likt zijn vingers. Verdriet is niet altijd alleen maar zwaar, zo lijkt het te willen zeggen.

Het verdriet van de jongen is gelukkig beheersbaar. Maar of de liefde sterker is dan het verdriet? We zullen niet te veel verklappen, want Bajani’s roman is een juweeltje om heel langzaam van te genieten. Van de verhaallijn tot de prachtige woordkeuze en het altijd aanwezige verdriet waar je stiekem van gaat houden, Het hoogste goed is een prachtig pareltje.

het-hoogste-goed-andrea-bajani

Het hoogste goed | Andra Bajani | vertaald door Yond Boeke & Patty Krone ISBN 97890253045 | € 17,50 | uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep | bestel Het hoogste goed via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *