Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Reis in de roman Op zoek naar Matteo mee naar Salerno en de Amalfikust!

Collega-blogger Janine D’Augusta-Merema van Cities ’n Stories schreef afgelopen tijd naast haar blog ook aan een boek dat je meevoert naar onder meer Salerno en de Amalfikust: Op zoek naar Matteo.

Het verhaal begint in de herfst, de finale speelt zich af onder een warme zomerzon in de mooie kustplaats Salerno. In de tussenliggende maanden volg je het leven van Naomi, die naar Italië is vertrokken om er te werken, op de voet en geniet je mee van haar belevenissen. Namens Janine mogen we alvast een fragment uit Op zoek naar Matteo delen!

Een voorproefje uit Op zoek naar Matteo

Salerno Stazione,’ werd er omgeroepen door de telecom van de trein. Eindelijk.

Nadat Naomi was aangekomen op het vliegveld van Napels had ze lang moeten wachten op haar bagage. Ze had een taxi naar het station genomen en van de wachttijd gebruik gemaakt om even snel een pizzabroodje te eten. De trein naar Salerno was halverwege de middag vertrokken. Hoewel de vlucht maar kort was, had Naomi toch het gevoel een hele dag onderweg te zijn geweest.

Ze liep vanuit de stationshal naar buiten. Het regende flink. Naomi zette haar koffer neer om haar paraplu te zoeken. Die had ze iets te enthousiast ergens diep in haar koffer gestopt, want ze had geen regen verwacht. In Milaan was het droog geweest vanochtend en ook vanuit de trein had ze nog geen regen gezien.

Gewapend met haar paraplu liep Naomi het stationsplein op. Ze had op Google Maps gezien dat het ongeveer tien minuten lopen was naar het appartement. De app had echter niks gezegd over de tijd die de route zou kosten met een zware koffer, een zware handtas over haar schouder en een paraplu. Ook had het niet laten zien dat de laatste honderd meters steil omhoog gingen.

Hobbelend over de straatstenen liep Naomi dwars door het centrum van de stad. Alle winkels waren gesloten en er was nagenoeg niemand op straat. Bij een groot kruispunt reden enkele auto’s en een bus voorbij, maar verder hield de regen iedereen binnen. Na nog drie keer een zijstraatje te hebben moeten nemen, stond Naomi voor de deur van het adres dat Raffaella haar had gegeven.

Ze belde aan. Er gebeurde niks. Ze keek even omhoog. De eigenaresse zou toch wel thuis zijn? Zo goed en kwaad als het kon met haar paraplu omhooghoudend tegen de regen plukte ze haar telefoon uit haar tas en zocht het telefoonnummer op.

Pronto?’ hoorde ze een vrouwenstem zeggen.
‘Eh, goedemiddag, spreekt u ook Engels?’ begon Naomi, zichzelf verwensend dat ze ook na vijf weken Milaan nog steeds amper een woord Italiaans sprak.
‘Ja, ik spreek ook een beetje Engels. Wie bent u? Aspetta, wacht, ben jij Noemi?’

Naomi glimlachte bij dezelfde verspreking van haar naam en antwoordde dat zij het was. De deur werd opengedaan door een kleine vrouw met een rood hoofd en een schort voor. Cinzia verontschuldigde zich, terwijl ze Naomi wenkte om snel binnen te komen. Ze was net bezig met het schoonmaken van een octopus voor de pasta en in de keuken hoorde ze de bel niet altijd, vertelde ze.

‘Kom verder. Ik laat je jouw deel van het huis zien.’
Naomi liep achter Cinzia aan de trappen op naar de tweede verdieping.

De eigenaresse opende de deur en leidde haar rond in een klein maar gezellig appartement. Het was van alle gemakken voorzien. Een keukentje grensde aan de kamer en aan de andere kant leidde een deur naar de slaap- en badkamer. Naomi keek opgewekt rond. Men kon klagen over dat de afdeling mobility niet altijd even servicegericht was, maar dit appartementje hadden ze goed uitgezocht.

‘Laat je het mij weten als je iets nodig hebt?’ zei Cinzia.
‘Dankjewel. Op dit moment heb ik niets nodig. O ja, zijn er vandaag nog winkels open? En waar zit er een supermarkt?’
Cinzia legde het haar uit. De meeste winkels zouden rond vijf uur weer opengaan. Het dichtstbijzijnde supermarktje, dat twee straten verderop lag, ook.

Het duurde even voordat Naomi weer opgewarmd was en opnieuw naar buiten wilde. Het regende nog steeds, maar gelukkig minder hard. Ze kocht een paar kleine dingen bij de supermarkt om snel weer terug te kunnen naar haar appartement. Ze had haar familie al geschreven dat ze was aangekomen en keek ernaar uit hen straks even te bellen. Terwijl ze wat te eten voor zichzelf klaarmaakte, verscheen er een berichtje van Marta.

Benvenuta! Is alles goed gegaan? Wat een regen hè! Gelukkig wordt het vanaf morgen beter.

Naomi glimlachte even. Ik vroeg me al af waar die zomer van jou was gebleven, schreef ze met een knipoogemoji, en vervolgens: Mijn reis is goed gegaan. Ik ben rond vier uur vanmiddag aangekomen en heb het appartement kunnen vinden. Wij hebben morgenochtend om tien uur afgesproken toch?
Marta antwoordde: Ja, klopt. Fijne avond en zie je morgen!

Morgen. Morgen zou haar werk als salesassistente beginnen. Naomi had begrepen dat ze hier geen kantoorruimte hadden. Het plan was om vanuit het huis van Marta te werken, en natuurlijk op locatie wanneer ze afspraken hadden. Ze was benieuwd hoe het allemaal zou lopen. Naomi vond het op dit moment eigenlijk allemaal prima, zolang ze maar genoeg afleiding zou hebben. Hoe Matteo zich had gedragen hield haar bezig op momenten dat haar gedachten konden afdwalen.

De laatste dagen in Milaan had ze het goed kunnen parkeren, omdat ze simpelweg te veel tijd moest besteden aan andere dingen. Vandaag, tijdens de lange reis, kwamen de gedachten aan hem echter weer terug. Ze probeerde het te beredeneren om het te kunnen begrijpen, om het te kunnen accepteren, maar het lukte niet.

Naomi schudde haar hoofd. Hoelang zou dit piekeren doorgaan? Om zichzelf af te leiden, belde ze haar familie. Dankzij het enthousiaste geklets van Tess over haar ervaringen met haar nieuwe date en door vervolgens nog even met haar ouders te praten, vloog de rest van de avond snel voorbij.’

Lees verder in

Op zoek naar Matteo | Janine D’Augusta-Merema | ISBN 9789083350202 | € 20,95 | uitgeverij Cities ’n Stories | bestel Op zoek naar Matteo bij je lokale boekhandel, bij het Boekengilde of bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Op zoek naar Matteo is het eerste deel van de serie Weg van Italië. Een preview van deel twee, De keuze van Katia, staat achter in het boek, zodat je alvast een klein voorproefje krijgt van dit tweede boek, dat in oktober 2024 zal verschijnen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *