Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op bezoek bij Leonardo Da Vinci

In Italiaanse museumwinkels zijn prachtige gidsen en boeken te koop, waar we ons na een museumbezoek helemaal in kunnen verliezen. We neuzen dan ook altijd even in de kinderhoek, want er worden echt de leukste reisgidsen voor kinderen gemaakt. De meeste gidsen per i bambini zijn alleen in het Italiaans en in het Engels verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er een paar uitzonderingen, waaronder Op bezoek bij Leonardo Da Vinci van Irene Stellingwerff.

Op-bezoek-bij-Leonardo-da-Vinci

Leonardo da Vinci is heel verbaasd als Mira en Archimedes zomaar zijn atelier binnenkomen, twee kinderen uit de verre toekomst die hem beter willen leren kennen. Leonardo vertelt hen van zijn wereld en zijn plannen. Een fragment:

‘Zo mogelijk zoek ik altijd wat tijd om even alleen te zijn. Alleen op die manier, als ik niemand om me heen heb, kan ik mijn gedachten laten gaan. En dan voel ik vaak de behoefte om mijn ideeën te noteren. Daarom heb ik altijd een schrift bij me. Kijk, hierin schrijf ik alles op.

Omdat ik er niet van houd dat anderen hun neus in mijn aantekeningen steken, schrijf ik op een manier die niet iedereen makkelijk kan lezen, maar die voor mij als linkshandige heel natuurlijk is, van rechts naar links.’

Dat ziet er als volgt uit:

handschrift-Da-Vinci1

Een klein stukje uit dit fragment hebben we voor jullie gespiegeld, zodat je heel goed het verschil met Leonardo’s bijna onleesbare aantekeningen kunt zien:

handschrift-Da-Vinci2a handschrift-Da-Vinci2b
Kinderen krijgen met Op bezoek bij Leonardo Da Vinci echt een kijkje in het leven van Da Vinci. Zeker de moeite waard dus om na een museumbezoek aan te schaffen. In Nederland en België zijn de boeken helaas niet overal verkrijgbaar, maar tweedehands of in de bibliotheek heb je wellicht geluk!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *