Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Piemonte – proeven van cultuur en gastronomie

Met de reisgids Ontdek Piemonte – proeven van cultuur en gastronomie van Gido Van Imschoot, met prachtige foto’s van Jan Crab, geniet je van meer dan 250 pagina’s voorpret voor een reis naar Piemonte.

De Vlaamse culinair journalist en sommelier Gido Van Imschoot heeft zijn hart verloren aan deze regio. Jaarlijks geniet hij minstens één keer van de legendarische Piemontese gastvrijheid waarin gastronomie en goede wijnen centraal staan. Hij heeft alle uithoeken van Piemonte bezocht en overal bijzondere mensen ontmoet die trots zijn op hun regio en die hij graag een plaats geeft in zijn boek.

Gido: ‘Piemonte betekent letterlijk ‘voet van de bergen’. Dat verwijst naar de gigantische strook Alpen die een derde van het grondgebied innemen. Het gebergte, met pieken tot boven vierduizend meter, zorgt voor een bijzonder microklimaat waarvan fauna en flora volop genieten.

In het zuiden vormen de Piemontese Alpen een fraai samengaan met de Alpes Maritimes van het Parc National du Mercantour met als hoogste top de Mon Viso, terwijl in het noordwesten van Piemonte de pieken van de Monta Rosa en de Gran Paradiso het landschap domineren. Overal waar je je bevindt in Piemonte zijn de bergen aanwezig. Ze zijn als het ware een belangrijk referentiepunt en een indrukwekkende skyline, zelfs in hoofdstad Turijn.

Deze schitterende natuurgebieden van Piemonte zijn van een ongeschonden schoonheid. Piemonte heeft een ongelooflijk goed bewaarde fauna en flora. Natuurliefhebbers, ornithologen, trekkers, wilde dierenspotters, kortom iedereen met een warm hart voor de natuur komt in Piemonte volop aan zijn trekken.

De overheid heeft daarop ingespeeld door een streng beleid toe te passen en tal van gebieden in te kleuren als beschermd natuurgebied. In mijn boek besteed ik veel aandacht aan de wonderlijke natuur van Piemonte.

Maar ook de geschiedenis heeft zijn plaats. Piemonte grenst aan Frankrijk en Zwitserland en deze strategische ligging heeft de geschiedenis van Piemonte intens bepaald. Door de eeuwen heen vielen verschillende bevolkingsgroepen de streek binnen en tot op vandaag vinden we nog sporen terug van onder andere de Romeinse overheersing, de Franken, Hongaren, Spanjaarden en zelfs Napoleon, die in 1796 ongevraagd binnen kwam vallen.

Vanaf de zestiende eeuw werd Piemonte bestuurd door het huis van Savoie, het latere koningshuis van Italië. Dankzij de verschillende culturen, maar vooral onder impuls van het koningshuis werden doorheen de eeuwen, prachtige kastelen, torens, buitenhuizen en monumenten gebouwd. Elke vallei en heuvel lijkt wel bezaaid met fraaie, soms indrukwekkende gebouwen die het prachtige natuurlandschap opluisteren.

De koningen maakten van Turijn een van de elegantste steden van Italië. In 2013 verbleef ik enkele weken in de stad om Italiaanse lessen te volgen. De school lag midden in het centrum van de stad en zelf verbleef ik bij een Italiaanse familie op vier kilometer van de school.

Elke dag ging ik te voet naar school en volgde steevast een andere route. Op die manier heb ik de stad bijzonder goed leren kennen. In het aparte hoofdstuk over Turijn heb ik een wandeling beschreven langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

Als we over Piemonte spreken of schrijven, kun je niet om de belangrijke plaats van de gastronomie heen. Piemonte is een regio waar eten heel belangrijk is. Je mag gerust geloven dat ik niet alleen mijn hart, maar ook mijn maag heb verpand aan Piemonte.

Hier vind je de lekkerste hazelnoten, kleurrijke paprika’s, honderden soorten gedroogde en gekookte salami’s, berghammen, weelderig fruit, truffels, heerlijke wijn, de grootste keuze aan kazen van heel Italië, verschillende soorten rijst en zo veel meer.

De keuken van Piemonte is ook een rijke keuken, waar meer boter wordt gebruikt dan olijfolie. Ook onze keuken is beïnvloed door Piemonte. Vandaag eet iedereen wel eens vitello tonnato, risotto of gebakken polenta, gerechten die hun oorsprong vinden in Piemonte.

In 2014 werd een belangrijk deel van Piemonte opgenomen op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Dat is op zich niet zo uniek; het was de vijftigste site in Italië die deze eer te beurt viel. Maar het was wél het eerste wijngebied ter wereld die als werelderfgoed werd erkend (in 2015 volgden Bourgogne en Champagne).

Wijn krijgt dan ook een voorname plaats toebedeeld in dit boek. In de wijngaarden gebeurt en verandert veel. Ik heb gepoogd om de meest actuele informatie op te nemen. Jonge mensen komen naar voren en starten hun eigen domein of nemen het domein van hun ouders over.

De opkomst van de minder gekende druiven en de wijnen van de noordelijke gebieden zijn eindelijk ontdekt. In Barolo en Barbaresco is men intens bezig met de indeling van de wijngaarden, de fameuze Menzione Geografiche Aggiuntivi, waarbij de naam van een perceel wordt vermeld op het etiket. Ook in de andere gebieden krijgen wijnen met vermelding van de wijngaard op het etiket meer en meer voet aan de grond.

Met de groei van het toerisme is ook het verblijfsaanbod in Piemonte intens uitgebreid. Verschillende Nederlanders en Belgen vestigden zich de laatste jaren in Piemonte en startten hun eigen agriturismo of B&B. Ik heb de mooiste verblijven geïnventariseerd.

Naast prettige en goede slaapmogelijkheden heb ik ook de lekkerste adressen verzameld. Ze staan achter in het boek, net als een lijst met gastvrije wijndomeinen waar je welkom bent en waar je wijn kunt proeven.’

Al Gido’s tips en verhalen lees je in

Ontdek Piemonte – proeven van cultuur en gastronomie | Gido Van Imschoot | met foto’s van Jan Crab | ISBN 9789056155391 | € 29,90 | Uitgeverij Sterck & De Vreese | bestel Ontdek Piemonte via deze link bij bol.com of via gido.vanimschoot@skynet.be bij en gesigneerd door Gido zelf

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *