In de nieuwe reisgids Milaan, sprankelende metropool met een vleugje dolce vita biedt Pascal Horbach een boeiende inkijk in het moderne Milaan: een stad waar het beste van Italië samenkomt.
Pascal, die als producer en journalist in Italië woont en werkt, neemt je mee op ontdekkingstocht door de stad. Je ontdekt niet alleen de bekende(re) bezienswaardigheden, maar ook de verborgen parels van Milaan, waarvan Pascal in dit artikel alvast een voorproefje geeft, met vier tips die je niet mag missen.
Bovendien mogen we namens Edicola Uitgevers drie lezers blij maken met een exemplaar van deze nieuwe reisgids, om álle tips te kunnen raadplegen!
Via Abramo Lincoln – het Murano van Milaan
Tussen Piazza Cinque Giornate en Piazza Tricolore ligt de Via Abramo Lincoln, omlijst door kleurrijke, charmante huisjes met kleine tuintjes. Met bijnamen als het Notting Hill van Milaan, de Regenboogwijk en het Murano van Lombardije trekt het steeds meer bezoekers.
In 1889 moesten hier betaalbare arbeidershuisjes verrijzen voor ruim drieduizend personen. Financiële tekorten en twee wereldoorlogen gooiden roet in het eten. Er zijn uiteindelijk maar veertig huisjes gebouwd.
Santa Maria alla Fontana – het Lourdes van Milaan
Dankzij de heilzame eigenschappen van het bronwater, dat hier uit een blok marmer met elf gaten sijpelt, is de Santa Maria alla Fontana (aan het gelijknamige Piazza Santa Maria alla Fontana) al ruim vijfhonderd jaar een bedevaartsoord.
Volgens de overlevering was de spontane genezing van Charles d’Ambrose, een Franse gouverneur die hier een beker water dronk, het motief om de vierkante kapel, rijk versierd met fresco’s, te bouwen. Op 29 september 1507 legde hij zelf de eerste steen.
De prachtige, open kloostergangen betoveren, net als vroeger, het oog van de bezoeker. Jammer is het enorme ijzeren hek om het terrein, maar daar kan je doorheen kijken.
Romeinse catacomben in Milaan
Genieten van Milanese gerechten in Romeinse sferen, dat kan bij restaurant Pane & Vino aan de Via Carrobbio 4, waar je via een gietijzeren draaitrap afdaalt in de catacomben van een middeleeuwse toren met een Romeinse kelder.
De trotse eigenaar serveert typisch Milanese gerechten en neemt graag de tijd om uit te leggen op welke resten uit welk tijdperk je hebt plaatsgenomen.
foto’s: Pane & Vino
Kleurrijke kunst in de kerk
Begin jaren dertig ontwierp de belangrijkste architect uit Milaan, Giovanni Muzio, het Palazzo della Triennale. Tegelijkertijd leidde hij de bouw van een parochiekerkje in het Navigli-gebied, de basiliek van Santa Maria Annunciata in Chiesa Rossa (Via Neera 24, dagelijks geopend 16.00 tot 19.00 uur). Bakstenen en strakke, geometrische vormen karakteriseren dit gebouw.
De kerk was zo’n zestig jaar in gebruik toen dominee Giulio Greco, in 1996, de Amerikaanse kunstenaar Dan Flavin uitnodigde om een speciaal kunstwerk te realiseren. Dat resulteerde in Untitled, dat groen, blauw, roze en geel ultraviolet licht door de ruimte kaatst. Volgens de kunstenaar een verwijzing naar ‘de natuurlijke voortgang van het licht bij nacht, zonsopgang en dag’. Flavin overleed in november 1996, waarna de Prada Foundation het project afrondde.
Nog veel meer tips voor Milaan vind je in Milaan, sprankelende metropool met een vleugje dolce vita | Pascal Horbach | ISBN 9789493358614 | € 24,50 | Passepartout Reizen – Edicola Uitgevers | bestel deze reisgids bij je lokale boekhandel of bij bol.com
Maak kans op deze nieuwe reisgids!
Namens Uitgeverij Edicola mogen we drie lezers blij maken met een exemplaar van dit boek. Kans maken? Vul dan voor 31 juli 2025 onderstaand mail&winformulier in o.v.v. Milaan. De winnaars krijgen na afloop van de actie persoonlijk bericht.
Mail & win