Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italië – verhalen en recepten van Onno Kleyn

Bij elke Italiëliefhebber staat ‘ie in de kast, het kookboek van De Zilveren Lepel. Wie van Italië houdt, houdt immers ook van stevige pasta’s, romige risotto’s, de geur van zacht pruttelende tomatensaus, de sponzige zachtheid van tiramisù en de ietwat bittere bite van amaretti, waarvoor dit klassieke Italiaanse kookboek de authentieke recepten biedt.

Nu is er een nieuwe Italiaanse klassieker die een plek naast De Zilveren Lepel verdient. Maak dus alvast maar een dikke vier centimeter plankruimte vrij, voor Onno Kleyns ‘Gouden Vork’.

De officiële titel van dit zonnig gele boek luidt Italië – Mijn verhalen en recepten. En juist die combinatie van persoonlijke anekdotes, ervaringen, verhalen, wetenswaardigheden met meer dan honderdvijftig recepten maakt dat je het boek nóg vaker ter hand zal nemen dan De Zilveren Lepel.

Dankzij de verhalen leest het boek als een roman. Wij lazen het van kaft tot kaft binnen twee dagen uit, maar het is ook heerlijk om er later nog eens lekker in te grasduinen: een stukje bij de koffie, een hoofdstuk in een zacht schommelende hangmat in de tuin van je Toscaanse vakantiehuis, een paar pagina’s voor het slapen gaan…

Achter de met spaghetti omkrulde vork op de voorzijde gaan ruim vierhonderd bladzijden schuil, waarin Onno meer dan dertig jaar aan smakelijke Italiaanse ervaringen heeft opgetekend. Het culinaire avontuur begon in het typisch Toscaanse dorpje San Donato in Poggio, midden in de Chianti.

Vandaar lonkten andere delen van Italië: Umbrië, Ligurië, Sicilië, Napels, Parma en Bologna bijvoorbeeld. In de verrukkelijke vertelstijl die Onno eigen is, beschrijft hij allerlei Italiaanse lekkernijen en laat hij je verlangen naar Toscaanse witte bonen overgoten met goddelijke olijfolie, dubbelgevouwen Napolitaanse pizza en spaghetti alle vongole met een betoverend uitzicht als extra ingrediënt.

Elk verhaal is om van te smullen en al likkebaardend lees je bijna ongemerkt een paar uur weg, tot een rammelende maag je naar de keuken jaagt. Gelukkig houdt Onno je ook daar goed gezelschap, met een uitgebreide selectie recepten die grotendeels vrij eenvoudig te maken zijn.

Foto’s staan er niet bij, maar dankzij de beeldende beschrijvingen is dat niet nodig. Je ziet het gerecht misschien niet voor je, maar wel de context waarin Onno ervan genoot: aan een robuuste trattoriatafel, op een terras omringd door cipressen of in de keuken van een van zijn Italiaanse vrienden.

Er zijn wel stijlvolle zwart-witillustraties van de hand van Marly Hendricks, die ook de vork op de voorzijde tekende waardoor we deze zonnige bijbel hier voortaan aanduiden als forchetta d’oro. Binnenkort neemt hij zijn plaats in naast de cucchiaio d’argento, zodat we hem altijd binnen handbereik hebben tijdens het koken. Voorlopig houden we hem echter nog even lekker op tafel, want Onno’s verhalen zijn te heerlijk om slechts één keer te lezen…

Italië – Mijn verhalen en recepten | Onno Kleyn | met illustraties van Marly Hendricks | ISBN 9789038806419 | € 32,50 | Nijgh Cuisine | bestel dit kookboek via deze link bij bol.com of direct bij Onno zelf (mét signeeropdracht) | nu ook in paperbackeditie

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *