Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse streken – een Romeinse wandeling door een land op drift

Rome-uitzicht-vanaf-Pincio-Borghese

‘Tussen pijnbomen, palmen en magnolia’s doemt het unieke silhouet van de eeuwige stad op. Klokken luiden. Niet minutenlang en wanhopig, zoals in het seculiere Amsterdam, Delft of Den Bosch, Maar kort, beschaafd, zelfbewust. Telkens weer uit een andere kerk, waarvan de koepels tussen de bomen zichtbaar zijn. De kerken schragen de stad, dragen de toeristeneconomie en leveren de traditie over. Rome zonder kerken en zonder die ene koepel, il cupolone van de Sint-Pieter in de verte, zou ondenkbaar zijn.’

Dit is een van de vele prachtig Romeinse fragmenten uit het boek Italiaanse streken, dat vandaag verschijnt. Een schitterende verzameling Romeinse en Italiaanse verhalen, opgetekend door Bas Mesters, die lange tijd als Italië-correspondent werkte voor NRC Handelsblad en de NOS en in Rome woonde.

Italiaanse-streken-Bas-Mesters

In het voorwoord vertelt hij: ‘Toen God Italië creëerde, schrok Hij. Zo mooi vond Hij zijn schepping. Hij besloot er Italianen te laten wonen, ter compensatie. Deze grap werd mij verteld door een Italiaan. Hij verwoordt daarin de hoofdzaken van het Italiaanse leven: schoonheid, a-moraliteit en realiteitszin.

Dit boek gaat over de Italiaanse streken: over sluwheid van maffiosi en corrupte politici, maar ook over de moed van rechters, journalisten en burgers. Over het falen van de overheid, de genialiteit van het individu en ook de kunst van het genieten. Over prachtnatuur, schitterende cultuur en goddelijke gastronomie in Piemonte, op Sicilië en in Veneto. Kortom, over alles wat Italië nu eens tot een voorbeeld maakte en dan weer tot een schrikbeeld.

[…]

In dit boek ga ik op zoek naar de oorzaken van de morele crisis, en naar de gevolgen ervan. En, omdat ik geloof in een journalistiek die ook mogelijke oplossingen onderzoekt, naar de pioniers en de bouwers die er wel degelijk zijn in Italië. Ik doe dat wandelend door Rome: van paleis naar plein, van kerk naar bar.

Elk uur stop ik op een plek om van daaruit een deel van het Italiaanse verhaal te vertellen. Ik heb voor de wandeling gekozen omdat in Italië locaties en plekken zo verbonden zijn met personen, organisaties en gebeurtenissen. De regering wordt aangeduid met Palazzo Chigi, de president met Il Quirinale, de tv-studio’s van de Rai met Viale Mazzini. Corso Italia staat voor de vakbonden. Wie Via d’Amelio hoort, weet dat het over de moord op antimaffiarechter Paolo Borsellino gaat. En het Vaticaan wordt door de Romeinen Oltretevere (aan de andere kant van de Tiber) genoemd.

Plaatsen hebben in Italië meer nog dan in Nederland betekenis. Overal vertelt men vol trots de lokale verhalen en serveert men de lokale schotels met de mededeling dat wijn, tomaten, olie of worst nergens lekkerder zijn. Mensen voelen zich in Italië nog echt verbonden met hun geboortegrond. Ze putten troost en inspiratie uit de schoonheid van hun streek. Daarom is in Italië de wandeling langs diverse plekken en door de verschillende steken, en het gesprek met de bewoners, een mooie manier om de veelzijdigheid en complexiteit van het land te schilderen.’

Loop met Bas Mesters mee en duik in zijn Italiaanse streken, je zult van elke pagina genieten!

Italiaanse-streken-Bas-Mesters

Italiaanse streken – een Romeinse wandeling door een land op drift | Bas Mesters | ISBN 9789035140028 | € 17,95 | uitgeverij Prometheus | bestel Italiaanse streken via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *