Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het verhaal van de minne – Giuseppina Torregrossa

In het verhaal van de minne neemt Giuseppina Torregrossa je mee naar Sicilië. In deze blog vertellen we je meer over dit boek én trakteren we op het recept voor de minne, speciale gebakjes ter ere van Sant’Agata.

Elk jaar op 5 februari gaat Agatina naar haar oma Agata, die haar leert hoe ze de gebakjes bereidt ter ere van de heilige naar wie ze beiden zijn vernoemd. Terwijl ze de lekkernijen in de vorm van vrouwenborsten, de minne, aan het kneden zijn, vertelt oma over de vrouwen uit hun Siciliaanse familie; trots of bekrompen, verlegen of hartstochtelijk als ze zijn.

Agatina groeit op met de verhalen over haar oma’s, overgrootmoeders en tantes. Hun borsten hebben voor elk van hen een speciale betekenis: ze zijn groot of vrijwel afwezig, ongevoelig of uiterst vruchtbaar, ze worden schaamteloos bemind of juist verwaarloosd door onverschillige mannen, ze zijn gezond of ziek, en ze vormen de sleutel tot het onthullen van de intiemste geheimen van de vrouwen met hun trots en hun buitengewone vermogen zich te onderwerpen aan de keiharde wetten van de mannenwereld.

De som van de minne – oma Agata blijft het zeggen – moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elk meisje. Maar het leven is onvoorspelbaar en in de borsten, die een zachte bron van vreugde en voeding kunnen zijn, kunnen ook ziekte en liefdeloosheid verscholen liggen…

Speciaal voor de lezers van Ciao tutti stelde uitgeverij Orlando het recept van de minne uit Het verhaal van de minne beschikbaar. Na een uurtje in de keuken en met koffie en twee minne binnen handbereik geniet je des te meer van het bijzondere verhaal van een Siciliaanse familie!

Minne di Sant’Agata

Voor acht gebakjes heb je nodig:
*voor het kruimeldeeg: 600 gram meel, type 00 | 120 gram reuzel | 150 gram poedersuiker | vanillearoma | 2 eieren
*voor het glazuur: 350 gram poedersuiker | 2 eetlepels citroensap | 2 eiwitten
*voor de vulling: 500 gram ricotta | 100 gram gekonfijte vruchten (pompoen, cederappel en sinaasappel) | 100 gram schaafsel van pure chocolade | 80 gram suiker

Snijd voor het kruimeldeeg de reuzel in blokjes en kneed deze met het meel tot een geheel. Voeg de poedersuiker, de eieren en de vanille toe. Kneed de massa tot een bal. Als het mengsel zacht en elastisch is, alsof je met je vinger in een weelderige borst prikt, dek het dan af en laat het rusten.

Klop voor het glazuur de eiwitten los met een snufje zout. Doe de poedersuiker en het citroensap erbij en blijf roeren tot er een witte, glanzende en schuimende crème ontstaat.

Meng voor de vulling de ricotta en de suiker tot een gladde crème zonder klontjes. Doe de gekonfijte vruchten en de chocolade erbij. Laat in de koelkast ongeveer een uur rusten.

Vet ronde bakvormpjes in met boter en bestuif ze met bloem. De gebakjes moeten de vorm van een vrouwenborst krijgen. Rol het kruimeldeeg uit tot een dunne lap. Bekleed de bakvormpjes ermee, vul ze met de crème en bedek ze met een plakje deeg. Zet ze omgekeerd op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat. Bak ze vijfentwintig tot vijfendertig minuten in de oven op 180 °C.

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Haal de gebakjes voorzichtig uit de vormpjes, bestrijk ze gelijkmatig met glazuur (dit stolt snel). Verander de eenvoudige gebakjes als bij toverslag in ondeugende borsten, volle minne, door de prachtige, witte, geurige ronde vormen te decoreren met een gekonfijte kers.

Veel kook- en leesplezier!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *