Welke toekomst kun je verwachten als je de nacht hebt overleefd waarin je moeder zichzelf in de rivier wierp, met jou in haar armen? En wat ligt er voor je in het verschiet als je wordt geboren met het downsyndroom?
De zevenjarige Cica woont in Novara, in het noorden van Italië. Ze heeft twee littekens op haar rug die eruitzien als afgescheurde vleugels.
‘Cica gaat niet met de anderen de zee in. Ze knijpt haar ogen toe tegen de schitterende zon die het strand, dat bestaat uit bruinig zand en peuken, wit maakt. Ze lijkt zelf wel een van die peuken, roerloos in het zand hurkend alsof ze zit te plassen.
Op haar rug zitten twee kromme, sikkelvormige tekens vlak onder haar puntige schouderbladen, elk zo groot als een hand. Vanwege die twee cicatrici – littekens – hebben ze haar die bijnaam gegeven: Cica. Haar andere naam, sinds ze hier is aangekomen, luidt 21. Het getal dat met onuitwisbare stift op de etiketten in haar kleding is geschreven voor als die in de was tussen die van de anderen terechtkomt.’
Duizend kilometer verderop, in Puglia, woont Walker, het oudste kind van gewone, maar toch ook ongewone ouders. Walker heeft het syndroom van Down. Hij wil later een onverschrokken held worden, net als zijn idool Walker Texas Ranger.
‘Ook Walker is wakker, hij is te groot om te slapen: hij is al negen. Hij ligt op zijn rug, met zijn hoofd in de schaduw en zijn benen in de zon. Hij eet wolken. Hij steekt zijn hand in de lucht en pakt een zachte stapelwolk tussen duim en wijsvinger.
De wolken gaan langzaam, hij heeft de tijd om ze door zijn bril te bekijken en ze even in zijn hand te houden voordat ze wegglijden. Dan stopt hij zijn vingers in zijn mond en kauwt op de lucht. Daar smaken de wolken naar: naar niks.’
Op een bijna zomerse oktoberavond kruisen de paden van Cica en Walker elkaar. Door hun korte, maar hevige ontmoeting leren beiden te accepteren dat ze anders zijn dan de mensen om hen heen.
Over Maria Paola Colombo
Het diapositief van de liefde is een liefdevolle, sprankelende roman van een nieuw Italiaans talent. Het is de debuutroman van de Italiaanse Maria Paola Colombo (1979) Colombo kreeg voor haar boek onder andere de prestigieuze Premio Flaiano. De Italiaanse krant La Stampa schreef: ‘Colombo heeft gekozen voor de diversiteit van haar personages: een meisje dat wordt getekend door een tragedie en een jongen met downsyndroom, hun moeilijke weg en hun ontmoeting.’
Het diapositief van de liefde | Maria Paola Colombo | vertaald door Saskia Peterzon-Kotte | ISBN 9789044622164 | uitgeverij Prometheus | bestel Het diapositief van de liefde via deze link bij bol.com