Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fietsenmaker Cucchietti en de nieuwe fiets van Dirk Jan Roeleven

Italië en wielrennen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op dit moment had de Giro door de laars moeten trekken. Nu we deze Italiaanse ronde moeten missen, duiken we thuis in het boek De nieuwe fiets van Dirk Jan Roeleven.

Met dit boek reis je in je hoofd mee met Roeleven. Je hoeft er niet eens voor van wielrennen of Italië te houden – alhoewel je dat na het lezen van dit boek waarschijnlijk wél gaat doen.

Het plot in het kort: een Nederlander strandt met zijn racefiets in Italië. Tijdens een tocht met fietsvrienden knapt het riempje van zijn toeclip. In de werkplaats van voormalig wielerprof en fietsenbouwer Gian Paolo Cucchietti wordt de zaak gratis gerepareerd, zodat hij verder kan fietsen.

Als dank belooft fietser Roeleven dat hij eens zal terugkeren voor de aanschaf van een nieuwe Cucchietti-fiets. Hij belooft tevens dat hij deze in zijn eentje – fietsend – naar huis zal brengen. Dat mondt veertien jaar later uit in een fietstocht van het Noord-Italiaanse dorp Villar San Constanzo naar Amsterdam.

De tocht van 1247 kilometer wordt er eentje waarbij Roeleven het leven en de dood overdenkt. Het boek is daarmee niet alleen een verslag van de tocht, maar vooral een monument voor zijn overleden vader.

Even zijn kop leeg maken
Dirk Jan Roeleven is schrijver en journalist en werkte onder andere voor Het uur van de wolf, Zembla en Andere Tijden. Hij heeft een passie voor sport, vooral hardlopen en wielrennen, waar hij regelmatig artikelen en boeken over schrijft.

De unieke fietstocht onderneemt Roeleven in 2006, als hij vijfenveertig jaar is. Hij neemt het niet al te zwaar op, ziet het als ‘even zijn kop leegmaken’. Crossbody tas om en gaan. Twee weken fietsen, klimmen en dalen en een beetje om zich heen kijken.

Het pakt echter anders uit. Wat een sportieve rit moest worden, wordt een zware beproeving vol tegenslagen. Het slechte weer speelt hem parten. Evenals de verwerking van de dood van zijn vader en twee vrienden.

Het resulteert in een boek vol verhalen en observaties van wat hij ziet als hij onder andere door Italië fietst. Het is een reisverhaal dat van dag tot dag is opgetekend, maar tegelijkertijd ook een herinnering aan zijn vader die op jonge leeftijd overleed.

Lees eens een hoofdstuk in de buitenlucht
Het is een heerlijk boek om te lezen, in eigen tuin of ergens onderweg. Stop deze in je Ted Baker tas of Eastpak rugzak, neem het mee op je dagelijkse wandeling of ga een eindje fietsen en lees een hoofdstuk op een bankje in de buitenlucht.

Voel de wind om je hoofd, de zon op je gezicht of de kilte van een vroege voorjaarsochtend. Het boek spreekt dan nog meer tot de verbeelding en laat je even meefietsen door Italië…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *