Home » Boeken: Lezen over Italië » Espresso met Ernest van der Kwast
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Espresso met Ernest van der Kwast

Elke doordeweekse ochtend drink ik om klokslag negen uur een espresso. En elke doordeweekse ochtend houdt Ernest van der Kwast mij gezelschap. Terwijl we genieten van elk slokje espresso, laat hij mij kennismaken met iemand die op dat moment in het nieuws is. Dat kan Mark Rutte, Julian Assange of Obama zijn. Maar ook een sporter of showgirl. Als ze maar van espresso houden.

Van der Kwast zit natuurlijk niet letterlijk aan mijn ontbijttafel (al zou dat geen straf zijn, denk ik). Het zou ook wel kunnen, want hij woont en werkt in Italië. Maar nee, dat samen espresso drinken doen we, aangezien dat kan in deze virtuele wereld, digitaal. Via de website van NRC Handelsblad.

De doordeweekse stukjes zijn precies lang genoeg voor bij een espresso. Soms neem ik een tweede kopje, om het stukje nog eens te overpeinzen. Maar zo verslaafd als Van der Kwast ben ik niet. Hij drinkt gemiddeld namelijk zeven kopjes per dag (en zijn record staat zelfs op 23 espresso’s per dag!).

Het is dan ook vooral vanwege de espresso dat hij naar Italië is verhuisd. Hier kunnen ze tenminste overal goede espresso zetten. Naast de beste espresso bood Italië Van der Kwast echter ook inspiratie voor een nieuw verhaal, dat verwachtingsvol wordt ontvangen. Na het succesvolle Mama Tandoori zijn de verwachtingen van dit boek namelijk net zo hoog gespannen als aan de bar van de beste koffiebar in Rome.

De synopsis klinkt alvast veelbelovend:

‘Het is de eerste zomer na de Tweede Wereldoorlog, een jaar voordat de Franse automonteur Louis Réard de bikini uitvindt. Giovanna Berlucchi loopt in een tweedelig badpak op het strand van San Cataldo en betovert de jonge Ezio. Hij ziet voor het eerst van zijn leven de navel van een vrouw, een beeld dat zich voor altijd zal vastzetten op zijn netvlies.

Maar Giovanna en Ezio laten de liefde uit handen glippen, en de jongeman zoekt zijn heil in het uiterste noorden van Italië. Toch lukt het hem niet Giovanna te vergeten. Aan het eind van zijn leven neemt hij nog eenmaal de trein, terug naar het zuiden. Maar is er nog tijd om de eerste liefde een tweede kans te geven?’

Gelukkig worden de verwachtingen meer dan waargemaakt, overtroffen zelfs. Onderstaand fragment vormt daarvoor het bewijs:

‘Opeens kwamen de geuren, alsof er een dampend bord met pasta voor hem werd neergezet. Linguine al cartoccio. Alleen rook hij geen inktvis, geen garnalen en geen mosselen. Ook niet de tomatensaus, de fijngehakte peterselie en de knoflook die de olijfolie op smaak had gebracht. Ezio rook bloesems, hij rook gewassen jurken in de buitenlucht, en toen rook hij de geur van haar haren, haar hals en haar huid bij haar navel.

Een overweldigend parfum dat hij opsnoof, binnenhield, liet rondgaan in zijn lichaam, en na omzwervingen door zijn buik en hart kwamen de atomen van bloesems en zomerjurken terecht in de goten van zijn geheugen. Hier werd naarstig naar de beelden bij de geuren gezocht, naar de haren en hals, de huid en navel. En langzaam vormde zich een beeld van een blootsvoets meisje, van een twintigjarige donna Pugliese, van de onweerstaanbare Giovanna Berlucchi.’

Niet genoeg aan één espresso en dit korte fragment? Drink dan voortaan net als ik elke werkdag een espresso met Ernest en lees vooral zijn zinderende zomerboek.

Giovanna’s navel
novelle plus vier korte verhalen
Ernest van der Kwast
ISBN 9789023474227
€ 16,90
De Bezige Bij

Bestel Giovanna’s navel via deze link bij bol.com!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *