Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een zinderend nieuw jasje voor Zijde van Alessandro Baricco

Ons hart maakt een sprongetje van blijdschap als we ontdekken dat een van onze favoriete verhalen uit de Italiaanse literatuur, Zijde, in een nieuwe uitgave is verschenen.

Niet alleen omdat iedereen dit prachtige verhaal zou moeten lezen, maar ook omdat Baricco’s poëtische tekst nu wordt opgeluisterd door werkelijk schitterende illustraties van Rébecca Dautremer. Samen vormen tekst en beeld een uitstekende omgeving voor een onvergetelijke reis…

Zijde is een verhaal dat begint met een man die een wereldreis maakt en bij een stil meer terechtkomt. Die man heet Joncour, maar hoe het meer heet, dat weet niemand.

Ofschoon zijn vader hem een briljante toekomst in het leger had toebedacht, was Hervé Joncour uiteindelijk zijn brood gaan verdienen met een ongebruikelijk vak, dat, door een bijzondere speling van het lot, een dusdanig zacht trekje had dat het juist een enigszins vrouwelijke klank verried.
Om te leven kocht en verkocht Hervé Joncour zijderupsen.
Het was 1861.
Flaubert was bezig Salammbô te schrijven, elektrische verlichting was nog een hypothese en aan de andere kant van de Oceaan voerde Abraham Lincoln een oorlog waarvan hij het einde nooit zou meemaken.
Hervé Joncour was 32 jaar.
Hij kocht en verkocht.
Zijderupsen.

Zijde illustreren betekent een gezicht plakken op Joncour, maar niet op de mysterieuze onbekende, noch op het meer. Zijde illustreren is je een zijdeworm inbeelden van wel een kilometer lang, een sigaret die de wereld rondreisde, Flaubert en een olifant, een tatoeage op de torso van een Japanse krijger, een catalogus van objecten die gered werden uit een brand, enkele mooie blauwe bloemetjes en ook een achterwerk.

Zijde lezen is een beeld krijgen van verdwenen trouw, liefde in stilte, verlangen en smart. Zijde lezen is genieten van een prachtig verhaal, dat door deze nieuwe editie prachtiger dan ooit uit de verf komt, als een rups die zich ontpopt tot een kleurrijke vlinder.

Elk jaar, begin januari, vertrok hij. Hij stak zestienhonderd mijlen zee en achthonderd kilometer land over. Hij selecteerde de eieren, onderhandelde over de prijs, kocht ze. Daarna draaide hij zich om, stak achthonderd kilometer land en zestienhonderd mijlen zee over en keerde terug in Lavilledieu, meestal op de eerste zondag van april, meestal op tijd voor de hoogmis.
Hij werkte nog twee weken om de eieren te prepareren en ze te verkopen. De rest van het jaar rustte hij uit.

Meer verklappen we nog niet, want dit is echt een boek dat je in alle rust zelf moet ontdekken en dat je pagina voor pagina in je op moet nemen. Proef Baricco’s woorden op je tong, laat ze je verbeelding binnensluipen en je hoofd betoveren door een sprookjesachtige wereld die voor even de jouwe wordt.

Zijde | Alessandro Baricco & Rébecca Dautremer | ISBN 9789059088269 | € 29,99 | uitgeverij Infodok | bestel Zijde via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Van Hoydonck Rosa-Mari

    Een fantastisch mooi boek, alhoewel ik het al had in enkele andere versies, kon ik de verleiding niet weerstaan om het te kopen en heb er nog geen seconde spijt van gehad!
    Het enige dat ik aanraad is om eerst de roman te lezen zonder de illustraties want dan kan je fantasie de personages zelf nog invullen, eenmaal je de tekeningen hebt gezien wordt dat natuurlijk een stuk moeilijker.
    Maar dat kan geen probleem zijn want het is zo’n pareltje van een boek dat meerdere lezingen geen obstakel moge wezen. Zelf heb ik het al minstens 4 keer gelezen en nog verveeld het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *