Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een liefde in Rome

Ciao tutti! Vandaag delen we een boekentip voor liefhebbers van de Eeuwige Stad (en wie houdt er nu niet van Rome?): Een liefde in Rome. Met als verteller Rome zelf, die verschillende personen door haar straatjes en over haar pleinen laat dwalen om de liefde te vinden.

een-liefde-in-rome-mark-lamprell

Allereerst is er de jonge kunstenares Alice, die niet alleen naar Rome reist om inspiratie op te doen, maar ook voor een laatste avontuur, voordat ze zich settelt met haar verloofde. Bestaat er zoiets als liefde op het eerste gezicht, en zou zij het ooit meemaken?

Meg en Alec zijn in Rome voor een romantische vakantie. Die kunnen ze wel gebruiken sinds hun drukke leven met kinderen en carrières het heeft gewonnen van de romantiek – al dreigt dat ook in Rome te gebeuren…

Constance en Lizzie zijn in Rome om de as te verstrooien van Henry, Constances geliefde echtgenoot en Lizzies broer. Constance en Henry hebben elkaar tientallen jaren geleden leren kennen in Rome, maar Lizzie weet niet wat het echte verhaal is achter die ontmoeting – en welke geheimen hun reis aan het licht zal brengen…

een-liefde-in-rome-kaart

Een fragment:

‘Laat me je vertellen over Rome, mijn geliefde Roma, zo oud dat ze ‘eeuwig’ wordt genoemd, de stad die er altijd geweest is en er altijd zal zijn. Verzekerd van haar eigen grootsheid, haar eerbiedwaardige betekenis, verlangt ze geen vergelijking, en toch vind ik het bijna onmogelijk haar niet te vergelijken.

New York, Parijs, Londen – elke grote metropool heeft zijn eigen onweerstaanbare aantrekkingskracht, maar Rome is zo’n werveling van verhalen over heiligen en zondaars, martelaars en monsters, minnaars en vechtjassen, dat ze je naar zich toe trekt als de zwaartekracht. Als je lang genoeg tussen haar piazza’s en monumenten blijft dralen, zul je merken dat je je tegelijkertijd verloren en gevonden waant, overdonderd wordt door haar enorme opeenvolging van historische gebeurtenissen, in de ban raakt van haar verbrokkelende schoonheid. Rome is gebouwd op grandioze, absurde dromen en laat zien dat het een misvatting is om te denken dat de realiteit door realisten wordt geschapen. Niemand verlaat haar onveranderd. Een deel van je zal altijd van haar houden.

Luister goed en je hoort haar zuilen neuriën als harpsnaren, betokkeld door degenen die vóór jou betoverd zijn geraakt, onder wie caesars, pausen, despoten, dromers, wetenschappers, kunstenaars en geliefden. Kijk goed achter de meesterwerken en wonderen en je zult ontdekken dat er helemaal niets alledaags te zien valt. Hier zijn zelfs de goten mooi.

Dit is de plek waar passies worden aangewakkerd, zintuigen in vuur en vlam worden gezet en geliefden elkaar in de armen vallen. Het lijkt zich allemaal als magie te ontvouwen, maar ik zal je vertellen wat er echt gebeurt.

Hoe ik dat weet? Ik ben hier al vanaf het begin. Ik was hier toen Romulus Remus doodde. Ik was hier toen Augustus de stad in marmer hulde. Ik was hier toen Petrus ondersteboven stierf uit liefde voor zijn Christus. Ik was hier toen Michelangelo de strijd aanbond met de paus uit liefde voor zijn plafond. Ik was hier toen Christina haar koninkrijk opgaf uit liefde voor haar geloof. Ik ben hier nu en zal hier nog lang blijven nadat jij vertrokken bent.

Als ik een visitekaartje had, zou erop staan: Kwantummechanica. De classici onder jullie hebben mijn doel misschien al geraden. In de moderne wereld ben ik allang vergeten, maar in de oude wereld kenden ze me als een genius loci – een beschermende geest van een bepaald gebied – met als taak het inspireren en uitdagen van de mensen die er woonden.

Sommige collega’s van me beweren dat ze Leonardo of Caravaggio tot genialiteit in hun expressie hebben gebracht. Dat kan ik helaas niet. Ik zinder binnen de vloeren en muren van Rome en terwijl mijn aanwezigheid hun schoonheid benadrukt, is dat puur een bijproduct van mijn specialiteit en dat is wat het altijd al geweest is: de labyrintische intriges en mysteriën van het hart. Ik ben, om precies te zijn, een Liefdesgeest. Kom met me mee, als je wilt, en observeer mijn inspanningen.’

Lees verder in

een-liefde-in-rome-mark-lamprell

Een liefde in Rome | Mark Lamprell | ISBN 9789400507616 | € 17,50 | uitgeverij A.W. Bruna | bestel Een liefde in Rome via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *