Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Duik in de geschiedenis van het moderne Italië

Wil je graag meer weten over de geschiedenis van het moderne Italië, zoals dat in 1861 vorm heeft gekregen, toen de eenheidsstrijd ten einde kwam? Duik dan in deze twee boeken, die samen een helder, compleet en intrigerend beeld geven van de complexiteit binnen de laars.

Een geschiedenis van het moderne Italië
Allereerst tippen we Een geschiedenis van het moderne Italië van Jaap van Osta. Dit gedegen boek, dat voor het eerst in 2008 verscheen, is recent geheel geactualiseerd en bestrijkt nu de moderne geschiedenis van Italië tot aan het aantreden van het tweede kabinet Conte.

L’Italia è fatta, restano a fare gli italiani,’ zo verzuchtte een van de grondleggers van het moderne Italië in 1861. Italië is af. Nu moeten alleen de Italianen nog gemaakt worden. De lappendeken van staten, staatjes en onafhankelijke steden was verenigd tot één Italië, in eerste instantie als koninkrijk.

Het waren profetische woorden, die nog regelmatig geciteerd worden. Want Italië mag dan nog altijd een staat zijn, inmiddels een republiek, maar er is geen enkel ander land in Europa waar de burgers zo weinig ophebben met de staat.

Jaap van Osta laat in zijn boek zien hoe dit gebrek aan burgerzin het gevolg is van de geschiedenis van het hedendaagse Italië en welke invloed dit heeft op de huidige staat van het land. Het boek begint omstreeks 1760, wanneer de eerste serieuze pogingen worden ondernomen om Italië te verenigen, en eindigt in 2019, aan de vooravond van de coronacrisis – de zwaarste beproeving die Italië sinds de Tweede Wereldoorlog moest ondergaan.

Een geschiedenis van het moderne Italië | Jaap van Osta | ISBN 9789028451025 | € 29,99 | uitgeverij Wereldbibliotheek | bestel Een geschiedenis van het moderne Italië via deze link bij bol.com

Het Italiaanse experiment
Een tweede tip is Het Italiaanse experiment – een nieuwe geschiedenis van modern Italië van Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn. Ook dit is een herziene, geactualiseerde uitgave en wel van het boek Proeftuin Italië, dat in 2018 verscheen.

Italië lijkt het land van zalig niks doen, van lange dagen luieren in de zon en genieten van het leven. Een land van stilstand en wanorde, niet van politieke vernieuwing. Maar kloppen die clichés wel? Dit boek laat zien dat Italië juist continu in beweging is en vooroploopt in de moderne politiek.

Steeds weer is Italië de plek van radicale experimenten die de geschiedenis van heel Europa veranderen. Mussolini introduceerde het fascisme lang voordat Hitler de macht greep, Berlusconi wees het populisme al in de jaren negentig de weg, en vandaag is Italië het laboratorium van de internetdemocratie.

Het Italiaanse experiment biedt een nieuw perspectief op de Italiaanse geschiedenis en actualiteit. In een meeslepend overzicht van de negentiende eeuw tot nu beschrijven de auteurs hoe Italië keer op keer nieuwe politieke experimenten lanceert die elders worden overgenomen. Wie wil weten welke toekomst er in het verschiet ligt voor de westerse democratie, moet naar Italië kijken.

Het Italiaanse experiment – een nieuwe geschiedenis van modern Italië | Pepijn Corduwener & Arthur Weststeijn | ISBN 9789044644265 | € 22,50 | uitgeverij Prometheus | bestel Het Italiaanse experiment via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *