Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De boekhandelaarster uit Orvieto

Als liefhebber van zowel boeken als Italië keek ik al lange tijd uit naar het nieuwe boek De boekhandelaarster uit Orvieto, dat in Italië een groot succes is (de filmrechten zijn zelfs al verkocht). Het boek is dan ook geschreven door Valentina Pattavina, een ervaren redacteur, die bij uitgeverij Einaudi onder anderen Niccolò Ammaniti onder haar hoede had.

De boekhandelaarster uit Orvieto speelt zich – uiteraard – af in het prachtige, idyllische stadje Orvieto in Umbrië, waar de inwoners zo op het eerste gezicht een rustig provinciaals leventje leiden. Het is het verhaal van Matilde, een eenzame vrouw van veertig uit Rome die op de vlucht is voor de geesten uit haar verleden en het stadje Orvieto kiest om haar leven weer op de rit te krijgen.

Haar droom komt uit wanneer ze gaat werken bij professor Paolini in de lokale boekhandel. Maar zelfs in Orvieto gaan geheimen schuil in de rumoerige huizen en de stilte van de omringende bossen. Er komt een al vergeten, sinistere gebeurtenis aan het licht waardoor lang geleden gemaakte stilzwijgende afspraken worden verstoord…

Een fragment
‘Kijk die gelige rots eens.
Een tufstenen voetstuk met steile wanden, omringd door bossen en wijngaarden.
Daarboven torent een prachtige oude stad, waar je nu niet meer op de rug van een ezel komt.

Verlies je in deze omgeving vol kloosters en gehuchten, bruggen en bronnen. Beklim de onverharde, vuilwitte wegen, dool rond in de kastanjebossen.
Het bos ademt, en in de stilte hoor je duizenden geluiden: de melancholieke roep van een ransuil, het schelle gefluit van een of andere vogel, het geritsel van de bladeren in de wind, het gejank van een vos. En water, water dat stroomt.

Je voeten zakken weg in de grond en laten het gras ruizen; een dorre tak breekt en knapt.
Je ogen blijven rusten op de door het mos groen uitgeslagen rotsen en worden verblind door het licht dat door het gebladerte gefilterd wordt.

Hier en daar, tussen de kastanjebolsters en de bessen, een verschoten sinasblikje. Een plastic fles. Wat batterijen. Sigarettenpeuken.

En dan de kastanjebomen. Hun brede bladerkroon, hun gladde schors met lichte vlekken, hun lange, puntige bladeren.
Ze staan in het gelid, hoog en rechtop, bijna als een escorte van soldaten voor hun imposante broer die zich eenzaam midden op een open plek aftekent.

Hij heeft een brede, knoestige stam. Zijn wortels, die boven de grond uitkomen, vormen spelonken en zien eruit als de ingang van een grot. Een kunstenaar kan er gezichten in ontwaren, gelaatstrekken van monsterlijke, misvormde wezens.
Kijk eens naar zijn verstrengelde, reusachtige takken.
Kijk vooral naar die ene.

Het lijkt de minst stevige met de meeste knobbels, maar aan die tak zit een touw vast, en aan dat touw zit een man vast. Een strop zit in een lus om zijn hals, in een wurggreep.
Maar er is iets vreemds.
Zijn benen.
Zijn benen zijn gebogen, alsof de man knielt.
En dan zijn voeten.
Zijn voeten raken de grond.’

Nestel je in een luie stoel, in een hangmat of in een strandstoel en laat je meevoeren naar het prachtige Orvieto, waar onder de huid van de personages een mysterie broeit dat je niet met rust laat tot je de laatste pagina hebt omgeslagen…

De boekhandelaarster uit Orvieto | Valentina Pattavina | vertaald door Saskia Peterzon-Kotte | ISBN 9789022959954 | uitgeverij Orlando

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ga ik zeker lezen! Orvieto heeft grote indruk op me achtergelaten, de Dom is zo indrukwekkend mooi, het Laatste Oordeel zo wel binnen als buiten de dom is zeer bijzonder voor die tijd geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *