Het is Kinderboekenweek. Ook op Ciao tutti besteden we tijdens deze periode geregeld aandacht aan een kinder- of jeugdboek – uiteraard altijd met een Italiaans tintje. Vandaag De woede-uitbarsting van Beth:
‘Maar het meest veelzeggend was, tot slot, het zeventienjarige meisje Beth dat gisteren in Turijn de kamer van de rector van haar school is binnengegaan en zich heeft vastgeketend aan een verwarming. Het spontane protest van het meisje kreeg direct bijval van de meerderheid van de leerlingen van haar school die het gebouw bezetten en de rector en het lerarenkorps naar de gymzaal stuurden.
Een medeleerling van het meisje heeft haar zelfs gefilmd en de opname op internet gezet. Het is een filmpje geworden dat, ook voor iemand die in zijn lange journalistieke loopbaan denkt al heel wat gezien en gehoord te hebben, een bitter gevoel van moedeloosheid opwekt.
Want Beth stelt, met de overdrijving en onsamenhangendheid die horen bij haar leeftijd en die eerder voor dan tegen haar pleiten, de situatie in Italië zoals zij die ziet aan de kaak. En alles en iedereen komt aan de beurt: politiek, school, tijdelijk werk, televisie, kranten, zelfs haar leeftijdsgenoten, haar generatie.
Maar haar felste kritiek geldt de manier waarop vrouwen in dit land – en niet alleen in dit land – worden behandeld. De situatie waarin de vrouw van tegenwoordig zich bevindt, vormt de kern van haar ‘woede’-uitbarsting, van haar geïmproviseerde protest, uitgesproken terwijl ze met een ketting aan een radiator vastgeketend zat.’
Beth is zeventien en boos. Boos op haar vader, die vertrokken is. Boos op het macho-Italië waar ze woont. Op haar moeder en haar slome vriend. Op de leraren, op haar klasgenoten. Boos op zichzelf.
Op een dag barst ze los in een razende monoloog over de moderne samenleving en de positie van vrouwen. Andrea, vriend en klasgenoot, filmt het en zet het resultaat op YouTube. Binnen de kortste keren is ‘De woede-uitbarsting van Beth’ een grote hit…
Net als in zijn eerdere boeken (Ik ben de sterkste en Zeven kleine criminelen) weet Christian Frascella een fascinerend beeld van het hedendaagse Italië te schetsen.
Beth is een van de vele jonge mensen met ambities, dromen en idealen, die geconfronteerd worden met de huidige economische situatie in Italië, die weinig weg heeft van een droom. Je sluit Beth ondanks haar vreemde capriolen meteen in je hart en hebt na de laatste pagina zelfs een beetje heimwee naar haar unieke kijk op de wereld. Snel lezen, deze woede-uitbarsting!
De woede-uitbarsting van Beth | Christian Frascella | vertaald door Henrieke Herber | ISBN 9789048815524 | uitgeverij Moon | bestel De woede-uitbarsting van Beth via deze link bij bol.com