Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De dagboeken van het Vaticaan

Travis-De  Vaticaandagboekken@1.indd

John Thavis had vijfentwintig jaar lang een van de meest fascinerende banen ter wereld: hij was verslaggever in het hart van Vaticaanstad. Dagelijks kon hij de machtigste katholieke leiders en hun politiek op de voet volgen. Het gaf hem een unieke kijk achter de schermen van een fascinerende, in nevelen gehulde wereld. In Vaticaanstad vechten kardinalen privéoorlogen uit, dreigen schandalen het pauselijk gezag te ondermijnen en wordt eerbied voor het verleden continu blootgesteld aan het moderne leven. Zoals Thavis het zelf verwoordt in de inleiding van zijn pas verschenen boek De Vaticaandagboeken:

‘Het gangbare beeld van het Vaticaan is niet meer dan een mythe. In de nieuws- en amusementsindustrie wordt het Vaticaan afgeschilderd als een organisatorische moloch – machtig, monumentaal en vol geheimen – een goedgeoliede machinerie die heel kalm een wereldwijde agenda nastreeft, met een hiërarchie die alles strak in een keurslijf gesnoerd houdt.

In werkelijkheid is het Vaticaan een plek waar kardinalen moppen lopen te tappen of hun pesthumeur uitleven, waar elke onderafdeling van de Romeinse Curie jaloers zijn eigen tuintje afschermt, waar bobo’s en kleine krabbelaars elkaar hartgrondig kunnen tegenwerken en waar vergissingen en misverstanden aan de orde van de dag zijn. Het is een plek waar de keuze van de paus voor een nieuwe hoed het zinderende twistgesprek van de dag kan zijn. Het is een plek waar een Amerikaanse kardinaal die zijn zinnen heeft gezet op een ondergrondse parkeerplaats, een tweeduizend jaar oude necropolis kan laten onteigenen. Het is een plek waar zorgvuldig georkestreerde erediensten en plechtigheden volledig in het honderd kunnen lopen. Het is een plek waar Paolo Gabriele en Sławomir Oder volledig op hun plaats zijn.

In de loop van de jaren heb ik ook een aantal medewerkers van het Vaticaan ontmoet die ik zou willen rangschikken onder de categorie van de ‘trouwe dienaren’. Zoals de meeste grote bureaucratieën heeft ook het Vaticaan zijn quotum aan kalme helden, mensen die in alle stilte tegen de keer in gaan om de kerk transparanter te maken, en ontvankelijker. Hun verhalen duiken maar zelden op in al die berichtgeving over Vaticaanse strafcampagnes, schandalen en officiële verklaringen, maar zij leveren hun bijdrage aan het stabiel houden van het schip en het bijstellen van de koers.

Dit alles moest maar eens verteld worden, zo besloot ik. Ik wilde een heel nauwkeurig beeld schetsen van de cultuur achter al die krantenkoppen en uitleggen hoe de dingen in het Vaticaan nu echt in hun werk gaan – niet via de toespraken van de paus of via officiële teksten en verklaringen, en niet via een politieke analyse van het beleid van het Vaticaan, maar van binnenuit, waar de bezigheid van het besturen van de wereldkerk pruttelt en spettert. Dit boek heb ik geschreven in de diepe overtuiging dat de werkelijkheid achter de schermen van het Vaticaan oneindig veel interessanter is dan de karikatuur van macht en gezag die de hoofdstroom van de media domineert. Als verslaggever en daarna als bureauchef in Rome van de Catholic News Service was ik van 1983 tot 2012 in staat vanuit een bevoorrechte positie getuige te zijn van de interne dynamiek van het Vaticaan. Door mijn werk was ik geregeld te gast op de burelen van het Vaticaan en zat ik bij pauselijke plechtigheden op de eerste rij; het leverde me zelfs een plek op in het pauselijke vliegtuig.

Dit is een boek van feiten, niet van fictie. De voorvallen die op deze bladzijden worden beschreven, zijn echt gebeurd. Mijn relaas, dat enige gereconstrueerde gesprekken bevat, is gebaseerd op honderden interviews, gespreksverslagen, beeld- en geluidsarchieven en waarnemingen uit de eerste hand. De beschreven karakters, groot en klein, bestaan werkelijk. Hoewel hun verhalen soms afkomstig lijken uit Achter de spiegel van Lewis Carroll is het goed om te weten dat ze niet het product zijn van journalistieke verbeeldingskracht, maar een accurate kroniek vormen van mijn belevenissen in een hoogst curieuze wereld.’

Thavis neemt je mee vanaf de klokkentoren van de Sint-Pieter tot in de crypten diep onder de grond, van de politiek geladen pausverkiezing tot seksschandalen en de controverses rondom anticonceptie. Lees alles wat je over het Vaticaan wil weten en meer in

Travis-De  Vaticaandagboekken@1.indd

De Vaticaandagboeken
John Tavis
vertaald door Roland Fagel
ISBN 9789035139466
€ 19,95
uitgeverij Bert Bakker

Bestel De Vaticaandagboeken via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *