Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buy a copy – brieven van reisgidsauteur Mariana Starke

De Amsterdamse antiquair Robert Schreuder stuitte twee jaar geleden op een bundel brieven, die ongeveer twee eeuwen eerder vanuit Italië waren gestuurd aan Edgell Wyat Edgell. Hij besloot de brieven te kopen – al wist hij nog niet direct wat hij er als antiquair mee zou kunnen doen.

Buy-a-copy-Mariana-Starke (4) Buy-a-copy-Mariana-Starke (5)

De brieven raakten enige tijd in de vergetelheid, maar toen Robert Schreuder ze weer ter hand nam en ze probeerde te ontcijferen, ontdekte hij dat de brieven afkomstig waren van de bekende reisgidsschrijfster Mariana Starke.

Mariana Starke publiceerde in 1800 haar eerste reisgids over Italië, Letters from Italy geheten. In de daaropvolgende veertig jaar zou bijna geen enkele Britse Italiëreiziger zonder haar gids op pad gaan . Niet gek als je weet dat ze uitgebreide informatie opnam in haar gidsen: van korte beschrijvingen van bezienswaardigheden als kerken, musea, palazzi en de kunstwerken die er te vinden waren tot praktische tips die voor de talloze Grand Touristen goud waard waren. Wat moesten ze bekijken, waar moesten ze slapen en eten en waar konden ze mooie souvenirs op de kop tikken?

Een groot deel van Starkes reisgids beschreef de kosten van bepaalde benodigdheden (van eten tot medicijnen, van kleding tot haardhout), maar er waren ook overzichten van bus- en boottijden en zelfs namen van dansleraren en muziekleraressen.

Starke zorgde daarbij – als een soort voorloper van de sterren van Michelin en de stickers van Tripadvisor – ook voor een beoordeling, die ze uitdrukte in een aantal uitroeptekens, variërend van één tot vier.

Buy-a-copy-Mariana-Starke (6) Buy-a-copy-Mariana-Starke (7)

Toen Mariana van 1824 tot 1827 veel in Italië was voor het schrijven van een nieuwe editie van haar reisgids, correspondeerde ze regelmatig met haar vriend Edgell. Ze hielp hem namelijk bij de aankoop van kopieën van schilderijen die hij tijdens zijn Grand Tour had gezien en die hij na thuiskomst graag in zijn huis wil ophangen. Zo regelt Mariana onder meer dat het enige portret van de dan net overleden bekende dichter Shelley naar Groot-Brittannië wordt verscheept.

In het boek Buy a copy zijn alle zeventien brieven van Mariana aan Edgell door Gerlof Janzen uitgeschreven (in hun oorspronkelijke taal, het Engels), voorafgegaan door een uitgebreide (eveneens Engelstalige) kennismaking met Mariana en met Edgell. Een uniek verhaal over een bijzondere reisgidsauteur, over een bijzondere vriendschap en over een bijzondere handel in souvenirs – dat om in Mariana’s termen te spreken vier uitroeptekens waardig is.

Buy-a-copy-Mariana-Starke (2)

Buy a copy is in beperkte oplage gedrukt en te bestellen bij de winkel van Robert Schreuder aan de Nieuwe Spiegelstraat 48 in Amsterdam. Het boek kost € 27,50 (excl. verzendkosten).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Dit vind ik nou echt gaaf! Ik ben wel benieuwd naar die brieven! Heerlijk om eventjes in die tijd te verzinken en gewoon weg te dromen bij levensechte brieven van mensen van vroeger! Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *