Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Burp – bijzondere verhalen achter de mooiste wijnetiketten

Onze boekenkast staat vol met mooie fotoboeken, reisverhalen, Italiaanse reisgidsen, kookboeken en wijnboeken. Sinds kort staat er een nieuwe aanwinst tussen: Burp – the other wine book. Een wijnboek dat de wereld van wijn op zijn kop zet – en dat met afstand het meest originele wijnboek in onze collectie is.

Het uitgangspunt is namelijk niet een wijnstreek of -land, een druivenras of een wijnmaker, maar de mooiste etiketten die op een fles prijken. In Burp – the other wine book gaat het allereerst over het design van de etiketten – en de bijzondere verhalen erachter.

Het boek is samengesteld door Bas Korpel, de meest gelezen vinoloog van Nederland, de getalenteerde fotograaf/regisseur Danny Griffioen en Jur Baart, eigenaar van Fitzroy, die niet alleen het concept bedacht maar ook de illustraties maakte.

Jur: ‘Door wijn te bekijken met het etiket als uitgangspunt, komen er ineens hele andere verhalen op tafel. Je hoeft geen vinoloog meer te zijn om tijdens het inschenken van een glas wijn een vermakelijk verhaal te kunnen vertellen.

Burp is daarmee zowel geschikt voor de echte wijnkenner als voor de beginnende wijnliefhebber. Het beschrijft niet alleen de wijn, maar ook de wereld van design, storytelling en branding daarachter.’

Bas: ‘De wereld van wijn is oneindig fascinerend. Achter ieder etiket gaat een verhaal schuil – en ik geloof dat een glas wijn nog beter smaakt als je het verhaal erachter kent.

Zo ontdekten we tijdens het maken verhalen over strijdende legers, een logistieke nachtmerrie en een inventieve importeur. Dankzij het maken van dit boek kregen we het werk in onze handen van de artdirector van The Godfather, veranderde een etiket in een nuchterheidstest en ontmaskerden we een kunstenaar met een ‘fout’ verleden. Het leuke is dat jij dit nu ook zelf kan ontdekken!’

Het boek omschrijft veertig verschillende wijnen. In Italië komen de wijnen van Angelo Gaja, Renato Ratti, Gravner, Serragghia, Cantine Palmento Costanza en Frank Cornelissen aan bod, waarmee je van Piemonte en Friuli-Venezia Giulia naar Sicilië reist.

Al lezend reis je behalve door de laars de hele wereld over, soms met een Italiaanse link, zoals bij de wijn die Francis Ford Coppola in Californië maakt.

 

Wil je ook genieten van alle wereldse wijnetiketten? Je bestelt Burp – the other wine book (geschreven in het Engels) voor € 35,- via theotherwinebook.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. dat is interessant om te weten voor het wijnetiketenmuseum in Cupramontana !!! Groetjes uit le Marche. Isabelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *