Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse Nachten

Xander Uitgevers, de uitgever van onder andere onze Ciao tutti-boeken, komt dit najaar met een nieuwe trilogie van de Italiaanse schrijfster Irene Cao. Italiaanse Nachten is een sensueel liefdesverhaal in drie delen, met in de hoofdrol kunsthistorica Elena en chef-kok Leonardo.

Elena heeft in haar hele leven nog nooit ware passie gevoeld. Tot de Siciliaanse Leonardo haar leven binnen komt. Hij zet haar leven totaal op zijn kop. Haar relatie met de rustige Philippo, haar zelfbeeld en haar beleving van intimiteit; niets is meer hetzelfde. Het leven dat Elena met Leonardo heeft, wordt een ware obsessie voor haar. Maar hoe lang kan zij zich houden aan de regels van hun liefde?

Italiaanse-Nachten-Venetie

Het eerste deel van de trilogie brengt ons naar Venetië:

‘Het geel weerspiegelt het zonlicht, verkleurt naar oranje en gaat uiteindelijk over in felrood. In een inkeping die op een wondje lijkt, zie ik kleine glanzende, paarse pitjes. Ik staar al uren naar deze granaatappel. En ook al is het slechts een klein onderdeel van het fresco, deze granaatappel is de sleutel van het verhaal.

De wandschildering beeldt De roof van Proserpina uit: het moment waarop Pluto, gehuld in de purperen wolk van zijn mantel, met geweld de heupen van de godin vastgrijpt, terwijl zij een enorme granaatappel plukt aan de oever van een meer.

Het werk is niet gesigneerd, waardoor de identiteit van de kunstenaar een raadsel blijft. Ik weet dat hij aan het begin van de achttiende eeuw leefde en dat hij een genie was.

Dat blijkt uit de stijl, het kleurgebruik en het subtiele spel van schaduw en donker en licht. Iedere penseelstreek is met zorg afgewogen en ik doe mijn best om de inspanning van de kunstenaar om perfectie te bereiken niet teniet te doen. Het is nu mijn taak om, eeuwen na de voltooiing van dit fresco, mezelf te verplaatsen in de creativiteit van de kunstenaar en met dezelfde bezieling het werk te herstellen. Dit is de eerste restauratie die ik helemaal zelfstandig uitvoer. Dat ervaar ik met mijn negenentwintig jaar als een enorme verantwoordelijkheid, maar ik ben er ook trots op: sinds ik mijn opleiding Restauratie heb afgerond, heb ik op mijn moment gewacht. Nu het eindelijk zover is, zal ik er alles aan doen om het waar te maken.

Daarom sta ik hier al urenlang op een ladder, in mijn overall. Over mijn bruine, kort gekapte haren draag ik een rode bandana, maar een paar lokken springen eronderuit en vallen voor mijn ogen. Mijn blik is strak op de muur gericht. Gelukkig zijn er geen spiegels in de buurt, want ik heb ongetwijfeld een doodmoe gezicht met wallen onder mijn ogen. Het doet er niet toe. Dat toont alleen hoe vastberaden ik ben.

Even bekijk ik mezelf van een afstand: ik ben het echt. Elena Volpe. Moederziel alleen in de immense hal van een oud palazzo dat sinds lange tijd onbewoond is, in hartje Venetië. Ik ben precies waar ik zijn wil.’

Lees meer in

Italiaanse-Nachten-Venetie-3d

Italiaanse Nachten – Venetië
Irene Cao
ISBN 9789401601542
€ 12,50
Xander Uitgevers

Bestel Italiaanse Nachten – Venetië via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *