Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Augustus – magnifico meesterwerk van John Williams

Caesar Augustus is nauwelijks achttien jaar oud als zijn oom Julius Caesar in 44 voor Christus wordt vermoord. Augustus wint de daaropvolgende machtsstrijd en wordt vier jaar later de princeps die de teugels van het Romeinse Rijk in handen houdt.

Augustus-John-Williams

Nu, 2000 jaar na Augustus’ dood, op 19 augustus in het jaar 14 na Christus, komt zijn verhaal op unieke wijze tot leven in de woorden van John Williams, auteur van Stoner en Butcher’s Crossing. In een vloeiende, fijn leesbare stijl vertelt Williams het verhaal van een man die ervan droomt het corrupte Rome te bevrijden van het juk van wispelturige warhoofden en roofzuchtige rijken.

John Williams deed jarenlang onderzoek naar het leven van Augustus en beschrijft diens leven met de pen van een dichter. Het maakt de roman tot een levendige verbeelding van het klassieke Rome, waardoor je echt 2000 jaar terug in de tijd reist en midden tussen Octavius, de latere Augustus, en zijn tijdgenoten staat. Dankzij de vorm van het boek, met brieven en dagboekfragmenten, komt de Romeinse tijd als nooit tevoren voor je ogen tot leven. Magnifico!

Een fragment, uit een brief van Atia en Marcius Philippus aan Octavius (april, 44 voor Christus):

‘Tegen de tijd dat je deze brief ontvangt, mijn zoon, zul je al in Brindisi zijn aangekomen en het nieuws hebben gehoord. Het is zoals ik vreesde: het testament is openbaar en je bent tot Caesars zoon en erfgenaam benoemd. Ik weet dat je in eerste instantie geneigd zal zijn om zowel de naam als het vermogen te accepteren, maar je moeder smeekt je om te wachten, na te denken, en een oordeel te vellen over de wereld waarin je door dit testament van je oom belandt.

Dat is niet de eenvoudige plattelandswereld van Velletri, waarin je je kinderjaren hebt doorgebracht; noch is het de huiselijke wereld van onderwijzers en kindermeisjes waarin je je jongensjaren hebt doorgebracht; noch is het de wereld van boeken en filosofie waarin je bent opgegroeid, zelfs niet de eenvoudige wereld van het slagveld waarmee Caesar je (tegen mijn wil) heeft laten kennismaken. Het is de wereld van Rome, waarin geen mens weet wie zijn vijand is en wie zijn vriend, waar losbandigheid meer wordt bewonderd dan deugdzaamheid, en waar principes in dienst zijn gaan staan van het eigenbelang.

Je moeder verzoekt je dringend om afstand te doen van de bepalingen in het testament. Dat kun je doen zonder de naam van je oom te belasteren, en zonder dat iemand het je zal aanrekenen. Want als je de naam en het vermogen accepteert, zul je zowel de haat van degenen die Caesar doodden over je afroepen als van degenen die zijn nagedachtenis steunen. Alleen het gepeupel zal van je houden, net zoals het van Caesar hield, en dat volstond niet om hem voor zijn lot te behoeden.

Ik hoop vurig dat je dit ontvangt voordat je overhaast hebt gehandeld. Wij zijn de gevaren van Rome ontvlucht en zullen hier in de woning van je stiefvader in Puteoli verblijven totdat er weer een of andere orde in de chaos is ontstaan. Als je het testament niet accepteert, kun je veilig door het land reizen en bij ons komen. Het is nog altijd mogelijk om een fatsoenlijk leven te leiden in de beslotenheid van je eigen hart en geest.’

We weten allemaal wat Octavius koos – maar niemand kan het zo weergaloos beschrijven als John Williams. Dankzij hem stap je zo 2000 jaar terug in de tijd, in het Rome van keizers en consuls, met Augustus als metgezel. Dik 400 pagina’s leesplezier, ideaal voor de maand die naar deze Romeinse keizer is vernoemd…

Augustus-John-Williams

Augustus | John Williams | vertaald door Edzard Krol | ISBN 9789048820603 | € 19,95 | Lebowski Publishers | bestel het boek Augustus via deze link bij bol.com – of bestel Augustus als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *