Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

9 leestips voor de Boekenweek 2014

Vandaag gaat de Boekenweek weer van start! Het thema is dit keer: ‘ondertussen ergens anders’. Reizen met een boek dus, gewoon vanuit je luie stoel andere landen ontdekken, door een mooi verhaal, een spannende thriller of persoonlijke reisverslagen.

boeken-reizen

Ciao tutti tipt daarom negen boeken met Italië in de hoofdrol. Zo kun je elke dag van de Boekenweek een ander boek lezen en wegdromen bij verschillende bestemmingen in de laars. Andiamo!

Opmaak 1

1 Verloren onschuld – Elizabeth George
Elizabeth George brengt in Verloren onschuld het beste van twee werelden bij elkaar: de oer-Engelse Lynley en Italië. Wanneer de 9-jarige Hadiyyah Upman plotseling verdwijnt uit Londen, is sergeant Barbara Havers er net zo kapot van als de vader van het meisje. Hadiyyah is Barbara’s buurmeisje, met wier familie ze goed bevriend is. Omdat het meisje in het gezelschap van haar moeder was, staat de politie machteloos.

Vijf maanden later wordt Hadiyyah ontvoerd van een druk marktplein in de Italiaanse stad Lucca, waar ze bleek te wonen met haar moeder. De lokale politie start een grootschalig onderzoek. Barbara wil afreizen naar Italië, maar krijgt daarvoor geen toestemming van haar leidinggevende.

Geheel tegen de regels in speelt ze informatie over de zaak door aan een van de landelijke sensatiekranten, met als doel de politie onder druk te zetten om toch iemand uit hun gelederen naar Italië te sturen. Door Barbara’s actie duikt Scotland Yard boven op de zaak.

Maar in plaats van Barbara mag Thomas Lynley afreizen naar de Italiaanse stad. De zaak wordt bemoeilijkt door taalproblematiek en verschillen in lokale gewoonten en door het feit dat de Italiaanse autoriteiten zo snel mogelijk iemand verantwoordelijk willen stellen voor de ontvoering. Wie dan ook…

Verloren onschuld | Elizabeth George | ISBN 9789022998779 | € 22,50 | A.W. Bruna Uitgevers | bestel Verloren onschuld via deze link bij bol.com

Old book

2 Het bastaardmeisje – Maria Tarditi
Dit boek neemt je mee naar een Italiaans dorpje, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De kleine Gemma, ‘het bastaardmeisje’, wordt opgenomen in de grote, warme familie van de welgestelde boer Pietrino. Daardoor krijgt ze eindelijk de kans om haar ongelukkige adoptieverleden achter zich te laten.

Wanneer de oorlog uitbreekt wordt deze idylle echter ruw verstoord en moet Gemma verhuizen naar de stad. Daar studeert ook Nino, de zoon van Pietrino, die ze als haar broer is gaan beschouwen. Samen trotseren ze de moeilijke oorlogsjaren, waarin ze noodgedwongen snel volwassen worden, en hun vriendschap wordt zeer hecht. Te hecht. Ze komen voor een pijnlijk dilemma te staan: is het mogelijk voor de liefde te kiezen als je daarmee riskeert niet alleen buitengesloten te worden door de maatschappij, maar ook door je familie?

Het bastaardmeisje | Maria Tarditi | ISBN 9789022566428 | € 19,95 | De Boekerij | bestel Het bastaardmeisje via deze link bij bol.com

Schitterende-ruines-Walter

3 Schitterende ruïnes – Jess Walter
Het is 1962. Op de rotsen van het ingeslapen vissersplaatsje Porto Vergogna staat Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel. In dagdromen verzonken kijkt hij uit over het glinsterende water. Aan de horizon verschijnt een boot met op het dek een prachtige, in wit geklede dame.

Ze is een Amerikaanse actrice en doodziek, zo ontdekt hij als ze haar intrek neemt in zijn hotel. Hollywood, vijftig jaar later. Een oudere, Italiaanse heer betreedt het kantoor van filmproducent Michael Deane op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten.

Schitterende ruïnes vertelt het meeslepende verhaal van een onmogelijke, maar onverwoestbare liefde. Op onnavolgbare wijze verbindt Jess Walter het landelijke Cinque Terre van 1962 met het genadeloze Hollywood-bestaan vandaag de dag.

Schitterende ruïnes | Jess Walter | ISBN 9789460681585 | € 19,95 | uitgeverij Marmer | bestel Schitterende ruïnes via deze link bij bol.com

De-vroedvrouw-van-Venetie

4 De vroedvrouw van Venetië – Roberta Rich
Venetië, 1575. Vroedvrouw Hannah Levi heeft al heel wat baby’s gered met haar geheime kraamtechniek.
 Op een nacht wordt ze te hulp geroepen door de graaf van Padovani. Zijn vrouw en kind dreigen tijdens de bevalling te bezwijken. Het is een gevaarlijk verzoek, want het is Joden bij pauselijk edict verboden christenen medische hulp te verlenen. Hannah stemt toe en vraagt een astronomisch bedrag voor haar diensten – met het geld hoopt ze haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die op Malta gevangen zit.

Hannah’s beslissing heeft grote gevolgen. Ze raakt verstrikt in een web van familievetes, verraad en hebzucht. Niet alleen haar eigen leven loopt gevaar, ook dat van de baby die zonder haar hulp dood geboren zou zijn. De schuwe Hannah komt tot daden die ze niet voor mogelijk had gehouden.

De vroedvrouw van Venetië | Roberta Rich | ISBN 9789023994466 | € 19,90 | uitgeverij Mozaïek | bestel De vroedvrouw van Venetië via deze link bij bol.com

Het-labyrint-van-Venetie

5 Het labyrint van Venetië – Jonathan Holt
We blijven even in Venetië, maar dan in moderner tijden. Tijdens het Driekoningen-feest van 2013 spoelt een dode, als priester verklede vrouw vanuit het Canal Grande aan op de trappen van de Santa Maria della Salute. Het is de eerste moordzaak voor Katerina Tapo, die net in dienst is bij de carabinieri. Het spoor van de dader leidt naar een verlaten gesticht op het eiland Poveglia. En naar Carnivia.com, het versleutelde netwerk dat de echte geheimen van de stad bevat. Maar sommige geheimen kunnen beter nooit boven water komen…

Dit is het eerste deel van de Carnivia-trilogie – en wij kijken nu al hunkerend uit naar de tweede thriller die Holt in deze reeks schrijft. Nagelbijtend spannend!

Het labyrint van Venetië | Jonathan Holt | ISBN 9789021808611 | € 19,95 | Luitingh-Sijthoff | bestel Het labyrint van Venetië  via deze link bij bol.com

De-bloemen-van-Mimi-Orlando

6 De bloemen van Mimì Orlando – Mario Desiati
In 1975 emigreert de jonge Mimì met haar ouders naar Zwitserland, ver weg van haar thuis in het arme Puglia waar het altijd naar de zoute zee ruikt. In Zürich, waar haar vader werk heeft gevonden, wordt het gezin verwelkomd door de geur van fabrieken en het fijnstof van asbest.

Mario Desiati vertelt Mimì’s verhaal tegen de historische achtergrond van het gastarbeidersleven en het zware fabriekswerk, de slachtoffers die de giftige stoffen maakten en de decennialange nasleep daarvan.

In de jaren negentig is Mimì terug in Puglia. Het valt haar op dat alle mannen van het dorpsplein verdwenen zijn – die zijn of doodziek, of niet meer teruggekomen uit de asbestfabrieken. Het najagen van hun dromen van welvaart en een betere toekomst hebben ze met hun gezondheid of zelfs met de dood moeten bekopen. Ze weet dat zij haar leven anders moet aanpakken dan de generatie van haar dierbare ouders. De tijden zijn veranderd, maar hoe kan Mimì niet zeggen. Ze voelt het: in de opvoeding van haar dochter, in haar werk en in de liefde.

De bloemen van Mimì Orlando | Mario Desiati | ISBN 9789059364493 | € 19,90 | Cossee | bestel De bloemen van Mimì Orlando via deze link bij bol.com

Italiaanse-Nachten-Sicilie

7 Italiaanse nachten – Sicilië – Irene Cao
Na Italiaanse nachten in Venetië en in Rome staat Elena’s leven totaal op zijn kop. Ze heeft haar relatie verbroken om bij haar grote liefde Leonardo te zijn, maar hij blijkt een geheim te hebben. Alles ontglipt haar: haar baan, de liefde, haar vriendschappen en haar geluk. Elke avond stort ze zich in een nieuw avontuur met een andere man, tot ze een ongeluk krijgt. Ze komt bij in het ziekenhuis, waar tot haar verbazing Leonardo aan haar bed staat. Hij wil haar verdriet wegnemen. Maar Leonardo heeft nog niet afgerekend met een demon uit zijn verleden…

De Italiaanse nachten-serie van Irene Cao is een sensuele Italiaanse trilogie over de liefde tussen Elena en Leonardo. Irene studeerde klassieke talen en archeologie aan de Università Ca’ Foscari in Venetië en heeft voor haar hoofdpersoon niet voor niets iemand gekozen die op haar lijkt…

Italiaanse nachten – Sicilië | Irene Cao | ISBN 9789401601580 | € 12,50 | Xander Uitgevers | bestel Italiaanse nachten – Sicilië via deze link bij bol.com

9789046816370.pcovr.01.leeuwenstrijd.indd

8 Leeuwenstrijd – Thomas van Aalten
Deze familieroman neemt je mee naar het voorjaar van 2012. De opstandige puber Luca Dona vindt een oud leeuwenpak op de zolder van Duynstaete, een voormalig jongensinternaat, waar zijn opa opgroeide. Deze vondst vormt het startschot van een zoektocht naar de geschiedenis van de familie Dona.

Van de vestiging van een Italiaans mijnwerkersgezin in het Limburg van de jaren twintig, via een vlucht uit Europa met een circuskaravaan, naar de spionagepraktijken van de BVD, de demonstraties in de jaren tachtig en een door social media omgeven jongerenrel.

Leeuwenstrijd geeft een panoramische blik op Nederland aan de hand van vier vaders en zonen Dona, die elk op hun eigen manier de idealen van een generatie vertegenwoordigen – maar passen ze ook allemaal het leeuwenpak?

Leeuwenstrijd | Thomas van Aalten | ISBN 9789046816370 | € 19,95 | Nieuw-Amsterdam | bestel Leeuwenstrijd via deze link bij bol.com

Cover.indd

9 Ciao tutti – een ontdekkingsblog door Italië – Saskia Balmaekers
Last but not least ons eigen boek, dat als een van de reisboeken ook is opgenomen in het Boekenweekmagazine. Saskia neemt je – zoals je van haar gewend bent – mee op ontdekkingsreis door Italië. Ze vertelt hoe je nog goedkoop in een Venetiaanse gondel over het Canal Grande kunt varen en wat je krijgt als je in Napels een caffè sospeso besteld. Het aantal munten in de Trevifontein in Rome, ingemetselde wijnraampjes van de palazzi in Florence, allerlei bijzondere verhalen en weetjes komen aan bod.

In dit boek staan tal van wetenswaardigheden die je zeker niet snel zal tegenkomen in de traditionele reisgidsen over Italië. In zes hoofdstukken ontdek je Venetië, Florence, Siena, de Maremma, Rome, Napels en hun bewoners op een unieke manier.

Ciao tutti – een ontdekkingsblog door Italië | Saskia Balmaekers | ISBN 9789401601078 | € 15,00

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *