Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

20 boekentips voor een Italiaanse winter

Geen betere remedie tegen lange, donkere dagen dan met een goed boek neerstrijken in je luie stoel, bij de open haard of in bed. Met deze twintig boekentips duik je heerlijk in Italiaanse verhalen. Er is voor elk wat wils: romantische verhalen, historische romans, thrillers, reisverhalen, miniatuurboekjes, non-fictie en jeugdboeken – allemaal met Italië als grote gemene deler!

Liefde & Gelato
Lina brengt de zomer door in Toscane, maar aanvankelijk is ze niet erg in de stemming voor de Italiaanse zon en het prachtige landschap. Eigenlijk is ze er alleen maar omdat het haar moeders laatste wens was dat ze naar Italië zou gaan om haar vader te leren kennen. Maar welke vader laat nou zestien jaar lang niets van zich horen?

Als ze het dagboek in handen krijgt waarin haar moeder schrijft over haar tijd in Italië én haar geheime liefde, is Lina vanaf de eerste pagina gefascineerd en wil ze de geheimen van het dagboek ontrafelen. Haar buurjongen Lorenzo helpt Lina daar maar wat graag bij…

Een prachtig verhaal waarin twee liefdesgeschiedenissen op een geraffineerde wijze met elkaar worden verweven en waarmee je even helemaal onderduikt in zomers Toscane…

Liefde & Gelato | Jenna Evans Welch | € 15,- | bestel Liefde & Gelato via deze link bij bol.com | ook beschikbaar als e-book

Stem
Met Stem schreef Daan Esch een aangrijpende historische roman, waarin je je avonden lang kunt verliezen. Het verhaal is geïnspireerd door de tragische levens van castraatzangers in de zeventiende eeuw, die in deze allegorie over de broze kracht van de stem en de verwoestende impact van zwijgen de hoofdrol spelen.

Een weesjongen vlucht in zijn verbeelding om zich na een traumatische start door zijn loodzware zangopleiding heen te worstelen. Met vallen en opstaan leert hij de prijs van doorzetten en opgeven. Een jonge zangeres moet met haar oude demonen in het reine zien te komen. Maar door haar eigenzinnigheid strijkt ze haar adellijke opdrachtgevers meteen tegen de haren in.

Een visverkoopster laat alles wat zij liefheeft in de steek. Gewapend met een ongeopende brief en achtervolgd door een vreselijk geheim kiest zij voor een dolend bestaan. Volstaan de scherven van drie levens om één gebroken ziel te lijmen?

Stem | Daan Esch | € 24,99 | bestel Stem via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Akte van berouw
Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven: hij moet een aanslag op de paus zien te voorkomen. Het roept traumatische herinneringen bij hem op, aan de nacht van 28 september 1978, toen paus Johannes Paulus I tijdens zijn wacht onder mysterieuze omstandigheden overleed.

Hochstettler moet alles op alles zetten om de veiligheid van de paus te waarborgen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met de oude garde in het Vaticaan. De paus heeft aangekondigd het onderzoeksverslag over de bank van het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk onderzoek openbaar te maken was binnen 33 dagen dood…

Akte van berouw | Chris Houtman | € 15,- | bestel Akte van berouw via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Kijker, kerk en kosmos
In 1608 toonde de Middelburger Hans Lipperhey zijn eerste, zelfgemaakte telescoop aan prins Maurits. In Italië hoorde Galilei hiervan. Hij maakte een verbeterde versie van het apparaat en richtte het op de maan en de sterren. Wat hij zag schreef hij op in zijn Sidereus nuncius (‘Bericht van de sterren’), een boekje vol bewijzen van de juistheid van Copernicus’ heliocentrische model.

De inhoud was explosief, want in tegenspraak met een aantal Bijbelpassages. Om te voorkomen dat de leer van Copernicus verboden zou worden, schreef Galilei gedurende de jaren 1615 en 1616 brieven en beschouwingen ter verdediging ervan. De wereld zag er, acht jaar na Lipperhey’s ontdekking, totaal anders uit.

Galilei’s verdedigingsgeschriften en de Sidereus nuncius waren bestemd voor een ongeschoold publiek en zijn dan ook uitstekend leesbaar. Ze zijn nu, na vierhonderd jaar, voor het eerst in het Nederlands te lezen, in een wonderschone vertaling die Galilei’s sterrenschrijfsels pagina na pagina laten schitteren.

Kijker, kerk en kosmos | Galileo Galilei | € 19,99 | bestel Kijker, kerk en kosmos via deze link bij bol.com

Leonardo da Vinci
Een heerlijk boek om je helemaal in te verliezen: de nieuwe biografie over Leonardo da Vinci van Walter Isaacson, die we in deze blog al uitlichtten. Na het ontcijferen van duizenden aantekeningen die Da Vinci heeft nagelaten, vertelt Isaacson het unieke levensverhaal van het creatiefste genie aller tijden.

Al lezend blijf je je verbazen wat er allemaal aan het brein van deze schilder / uitvinder / schrijver / architect / beeldhouwer / componist / anatomist / filosoof / natuurkundige / scheikundige / ingenieur is ontsproten.

Leonardo da Vinci – de biografie | Walter Isaacson | € 39,99 | bestel Leonardo da Vinci – de biografie via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Italia, grande amore
Elisa van ItaliëNu schreef dit jaar een romantisch boek over haar lievelingsland. In Italia, grande amore maak je kennis met Anna, die terugkeert naar Verona, waar zo veel herinneringen liggen. Anna (her)ontdekt de stad samen met Roberto, die maar wat graag als gids fungeert.

Als Roberto Anna uitnodigt om mee naar Puglia te reizen, kan ze niet weigeren. Wat volgt is niet alleen een ontdekkingstocht door de hak van de laars, maar ook een ontdekking van een nieuwe liefde – een ontdekkingstocht waar je dankzij de uitvoerige beschrijvingen van alle prachtige plekken in Puglia én van de Pugliese keuken deel van uitmaakt, gewoon vanuit je luie stoel.

Italia, grande amore | Elisa Margaret | € 19,95 | bestel Italia grande amore via deze link bij bol.com of via deze link bij Bruna

61 iconen van Italiaanse bodem
Wie aan Italië denkt, denkt vaak meteen ook aan Italiaanse iconen: van cappuccino en espresso tot pizza en pasta, van de Scheve Toren van Pisa en de David van Michelangelo tot Ferrari, Fiat en Lamborghini, van de Vespa en de Ape tot de paus en Padre Pio.

Van Parmezaanse kaas, Alessi en Armani tot Giuseppe Verdi en Ennio Morricone, van Sophia Loren en Marcello Mastroianni tot gelato en Martini. En laten we vooral het Italiaanse icoon bij uitstek niet vergeten, la mamma, de Italiaanse oermoeder. Ze komen allemaal aan bod in het koffietafelboekje 61 iconen van Italiaanse bodem, waarover je in deze blog meer leest.

61 iconen van Italiaanse bodem | Ewout Kieckens & Evert de Rooij | € 14,95 | bestel 61 iconen van Italiaanse bodem via deze link bij bol.com

Italië met een glimlach
Na een zeilreis rond de wereld zijn Cees en Karola de Reus toe aan een vaste plek. Ze vestigen zich in Italië, in de buurt van het Gardameer. Ze kopen een vervallen huis, dat ze zelf helemaal opknappen. Dat brengt natuurlijk de nodige valkuilen met zich mee, die Cees met onderkoelde humor beschrijft, maar die hun droom toch danig op losse schroeven zetten…

Italië met een glimlach | Cees de Reus | € 19,90 | bestel Italië met een glimlach via deze link bij bol.com

Abbandonato
Fotografe Elzė (oorspronkelijk uit Litouwen, maar net zo reislustig als wij) trok een jaar lang door het diepe zuiden van Italië, samen met haar Nederlandse man, journalist Aad Hoogduijn. Ze gingen niet op zoek naar de mooiste stranden, de lekkerste gerechten of de sfeervolste dorpspleintjes, maar lieten zich inspireren door de verlaten ‘spookstadjes’ Poggioreale (Sicilië), een stukje van Maratea (Basilicata) en Craco (Basilicata), waar dieren vaak nog de enige bewoners zijn.

Elzė legde prachtige details van de fascinerende spookstadjes vast: paadjes die inmiddels nauwelijks nog als zodanig te herkennen zijn, vol gras, bloemen en onkruid. In deze blog alvast een voorproefje!

Nieuwsgierig naar Abbandonato? Het boek is te bestellen via Elzės website. Het kost € 17,50 (excl. een kleine bijdrage in de verzendkosten).

Donkere wolken boven Rome
Als de Romeinse keizer Marcus Aurelius in 180 overlijdt, gaat het met het Romeinse rijk bergafwaarts. In amper zestig jaar volgen minstens zeventien keizers elkaar op. Tirannen zoals Commodus en Caracalla, bizarre figuren zoals Heliogabalus, soldatenkeizers en keizers voor een maand of een week.

Een keizer als gladiator, broedermoord op de troon, keizerinnen die de macht overnemen: zulke taferelen zag men in Rome niet eerder. Ook economisch en sociaal gaat het rijk wankelen: de structuren van het oude Romeinse systeem raken aangetast. Burgeroorlogen en natuurrampen, buitenlandse invallen en grote onrust in bestuur en leger maken de chaos compleet.

Over deze turbulente tijden is een boeiend verslag geschreven door een Griekstalige middelhoge ambtenaar, Herodianus (170-240), die als ooggetuige zorgvuldig de grote gebeurtenissen van zijn tijd registreert. Zijn verslag is nu door Vincent Hunink opnieuw bewerkt tot een meeslepend verhaal over een van de woeligste perioden uit de geschiedenis van de Eeuwige Stad.

Donkere wolken boven Rome | Herodianus | € 19,99 | bestel Donkere wolken boven Rome via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Lingua
Jullie weten vast allemaal het Italiaanse woord voor vrouw, donna. Maar weten jullie ook dat er talloze variaties zijn op dit woord, die aanduiden of een vrouw groot van lengte is of juist heel klein? Donnina, donnetta, donnona… De Italianen weten er wel raad mee.

Gaston Dorren besloot voor zijn boek Lingua in deze Italiaanse vrouwenmaterie te duiken. Hij schrijft: ‘Naast verklein- en vergrootwoorden onderscheiden Italianen bovendien vezzeggiatitvi en dispregiativi, grammaticale termen die misschien het beste als ‘liefkooswoorden’ en ‘minachtingswoorden’ te vertalen zijn. […]

Het ingewikkelde is dat ze vaak moeilijk van verkleinwoorden te onderscheiden zijn. Een donnetta kan gewoon klein zijn, maar de spreker kan dat woord ook teder of juist neerbuigend bedoelen. Een donnuccia is soms gewoon aan de korte kant, soms een uitgesproken akelig wijf.’

Hebben nu alle Italiaanse zelfstandige naamwoorden zo veel verschillende vormen?, vraagt Gaston Dorren zich af. Hij is op zoek gegaan naar het antwoord en weet ons te vertellen: ‘Nou nee: bij de meeste woorden is slechts een beperkt aantal afleidingen in de praktijk gangbaar. Donna kent dus ook voor Italiaanse begrippen opmerkelijk veel verschillende achtervoegsels ter verkleining, liefkozing en minachting. Je zou bijna gaan denken dat Italianen behoefte hebben aan wel erg veel manieren om vrouwen te verkleinen, te liefkozen en te minachten.’

Wat je als vrouw dus niet voor invloed kan uitoefenen op de benaming die een Italiaanse man je geeft… Meer lezen over de Italiaanse achtervoegsels of over 68 andere Europese talen? Ga dan met Gaston Dorren op taalreis!

Lingua | Gaston Dorren | € 19,99 | bestel Lingua via deze link bij bol.com

De Toekomst – MatchBoox
In vier prachtig geïllustreerde, handgemaakte miniatuurboekjes gemaakt van luciferdoosjes lees je over de toekomst, in vier korte verhalen en essays van Hafid Bouazza, Vic van de Reijt, Pieter Steinz en Hans Dorrestijn, samengesteld en geïllustreerd door literair tekenaar Elisa Pesapane.

Voor liefhebbers van Italiaanse literatuur is vooral het boekje van Pieter Steinz de moeite waard. Van Muggen en Mammoeten is de laatste postume publicatie van Steinz, die je in vogelvlucht meeneemt in de sprookjesachtige wereld van het oeuvre van de Italiaanse schrijver en essayist Italo Calvino (1923 -1985 ). Hij vertelt over diens grote invloed op de moderne literatuur en zijn missie ‘om de zware wereld een nadenkende lichtheid te geven’.

Elisa Pesapane tekende ook portretten van de auteurs, die als verteller, toeschouwer en figurant meelopen in hun eigen verhaal.

Deze MatchBoox collectors’ edition, een luxe box met vier handgemaakte miniatuurboekjes, kost € 24,95 en is verkrijgbaar via MatchBoox.com. De boekjes zijn ook los verkrijgbaar.

(On)volmaakt
Een donkere young adult-roman met een naargeestig toekomstbeeld die ook volwassenen aan het denken zet…

V stond niet enkel voor Volmaakt, V stond ook voor Vlekkeloos. Vooral voor Vlekkeloos. Ze waren een apart ras zonder zonden, zonder fouten van de natuur die hen op de een of andere manier konden bezoedelen. Een ras dat door zijn eigen biologische verdiensten aan de top van de samenleving stond. De helden, de winnaars, de heersers.

Het jaar tweeënzeventig sinds de Oprichting van het Systeem. Genetische manipulatie verdeelt de maatschappij in twee klassen: Volmaakte mensen (zo samengesteld dat ze overal in uitblinken) en onvolmaakte mensen (natuurlijk geboren en bestemd voor lager werk).

Binnenkort begint de Grote Talentenshow, een jaarlijkse zoektocht naar de meest Volmaakte persoon. Deelnemers Hera V, Maat V en Adon V zijn alle drie voorbestemd tot succes. En alle drie verbergen ze een schandelijk geheim. Samen ontdekken ze dat volmaakt zijn niet altijd een voordeel is.

(On)volmaakt | Luigi Ballerini | € 17,95 | bestel (On)volmaakt via deze link bij bol.com

De voorspelling van de adelaar
Een nieuwe Romeinse roman van Simon Scarrow! Macro en Cato wachten in Rome tot het onderzoek naar de dood van een van hun medeofficieren is afgerond. Narcissus, de secretaris van de keizer, heeft een moeilijke missie voor hen. Een agent van het rijk is door piraten gevangengenomen en de piraten eisen losgeld.

Hij had papieren met informatie bij zich die, als ze in de verkeerde handen zouden vallen, de keizer en het keizerrijk ten val zouden kunnen brengen. De jacht op de gestolen buit blijkt een levensgevaarlijke missie. Als Cato en Macro falen, zou dat weleens het einde kunnen betekenen voor keizer Claudius.

De voorspelling van de adelaar | Simon Scarrow | € 19,99 | bestel De voorspelling van de adelaar via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Dag van vuur
Beppe Fenoglio neemt je in zes verhalen mee naar het dorpsleven in de jaren dertig in de Langhe (Piemonte), de streek waar Fenoglio geboren is. Van de man die het recht en een karabijn genadeloos in eigen hand neemt; van het meisje dat uitgehuwelijkt wordt en een krijsende baby krijgt maar liever nog een tijdje knikkert; van een priester met een onvermurwbare moeder die, zodra hij buiten haar bereik raakt, de brui aan het priesterschap geeft.

Dag van vuur | Beppe Fenoglio | € 18,90 | bestel Dag van vuur via deze link bij bol.com

De oorlog en het Vaticaan
Het is eind augustus 1914. Het Duitse leger legt Leuven bijna volledig in de as: meer dan duizend huizen worden vernield, meer dan tweehonderd burgers komen om. Ook de bibliotheek van de katholieke universiteit wordt volledig vernietigd. In België wordt een scherpe veroordeling door paus Benedictus XV verwacht, maar de reactie is lauw en afzijdig.

Johan Ickx brengt de lezer in de interne keuken van de Vaticaanse diplomatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Belgische professoren en geestelijken vinden in het Vaticaan bondgenoten om de houding van de Paus te veranderen. Ook Monseigneur Pacelli, de latere paus Pius XII, speelt hierbij een actieve rol.

De oorlog en het Vaticaan | Johan Ickx | € 22,50 | bestel De oorlog en het Vaticaan via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Maffiaparadijs
Niets lijkt zo Hollands als de bloemenveiling in Aalsmeer. Toch kregen Italiaanse gangsters er een voet tussen de deur en smokkelden harddrugs tussen de tulpen. In Diemen, Zandvoort en Amsterdam vonden voortvluchtige maffiakillers een veilig onderkomen. En wat te denken van Nederlandse bedrijven die werden geïnfiltreerd door de maffia?

Jazeker, de Italiaanse maffia heeft zijn tentakels ook in Nederland uitgeslagen. Voor de meest beruchte organisatie ter wereld is hier namelijk veel te halen. Nederland, met zijn grote havens, liberale drugsklimaat en uitstekende infrastructuur, is voor de maffia bijzonder aantrekkelijk.

Acht jaar lang deden Stan de Jong en Koen Voskuil onderzoek naar de wijze waarop de maffia in Nederland opereert. Ze spraken met de kopstukken en stuitten op zorgwekkende verhalen. Maffiaparadijs is een meeslepend en onthullend boek over moordenaars, voortvluchtigen, dieven en oplichters, hun handlangers en hun liefjes.

Maffiaparadijs | Stan de Jong & Koen Voskuil | € 19,99 | bestel Maffiaparadijs via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Maffia Inside
Federico Varese reisde van inwijdingsceremonies in verre Russische steden naar elitegokclubs in Macau. Hij dompelde zich onder in de wereld van de maffia, om de vele mythes te ontkrachten en je mee te nemen naar de échte wereld van georganiseerde misdaad.

Aan de hand van afgeluisterde gesprekken, interviews, ongepubliceerde politiedossiers en gebaseerd op baanbrekend veldonderzoek, creëert Varese voor het eerst een compleet en uniek menselijk portret van de huidige internationale georganiseerde misdaad.

Maffia Inside | Federico Varese | € 19,99 | bestel Maffia Inside via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

1820 Magazine
1820 Magazine – The Art of Italian Gastronomy is niet echt een boek, maar dit full colour glossy Engelstalig magazine mag zich met zijn chique uiterlijk en omvang van tweehonderd pagina’s meten met alle hierboven beschreven leesvoer. Het eerste nummer, waarover we je in deze blog meer vertellen, bevat levendige verhalen en prachtige foto’s uit de regio Campanië.

lees hier ál onze boekentips

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Hanneke van der Maesen

  Hallo,
  Ciaotutti inspireert me vaak.Vooral ook als er boeken aangeraden worden.
  Ik zou ze echter graag in het Italiaans lezen.Is deze aanvulling misschien mogelijk?
  Vriendelijke groeten,
  Hanneke

 2. Ciao Hanneke, dat is mooi, dat je ze ook in het Italiaans wil lezen! Wij tippen een mix van boeken over Italië (van zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs) en boeken van Italiaanse auteurs. Daarom wordt het – zeker in zo’n lange opsomming – een beetje onoverzichtelijk als we óók nog alle Italiaanse titels noemen (en een helse klus om dat voor niet-Italiaanse auteurs uit te zoeken, want helaas zijn de digitale boekwinkels in Italië lang niet zo goed gecategoriseerd als hier). Bovendien loopt dat verre van synchroon, soms komt een vertaling hier pas als het boek in Italië zelfs al uitverkocht is. Maar je kunt natuurlijk heel makkelijk de Italiaanse auteurs opzoeken, via Google of IBS.it, dan vind je vanzelf hun besproken boeken (en de rest van hun oeuvre direct ook). En anders mag je altijd mailen, dan kijk ik of ik het voor een specifieke titel voor je kan achterhalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *