Bologna Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland
Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië.
Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers!
Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed konden inslaan. Meer dan twintig kilo lekkers mocht er worden aangeschaft, zodat we ook de thuisblijvers konden verrassen.
Voordat we aan onze culinaire strooptocht begonnen, dronken we een cappuccino bij Morandi, aan de Via Zamboni. Volgens de Bolognesi maken ze hier de lekkerste koffie. De cappuccino is in elk geval zoals het hoort: vol en romig, met een flinke schuimlaag.
De...
Napels Acquario di Napoli – bezoek het oudste aquarium van Italië in Napels
Op een paar passen van de Baai van Napels ligt het stadspark Villa Comunale. Het park scheidt de boulevard en de zee van de wijk Chiaia.
Midden in dit park vind je echter een klein stukje zee terug. In het grote crèmekleurige gebouw dat uitkijkt op de baai huist namelijk het Stazione Zoologica Anton Dohrn. Hier vind je het oudste aquarium van Italië.
Joël en Iris van Ontdek Napels bezochten deze plek, die vorige zomer heropend werd voor het publiek, en nemen je er in deze blog mee naartoe.
Het oudste aquarium van Italië
In 1872 opende het Stazione Zoologica de deuren, als onderzoeksinstituut voor mariene biologie. Het was een idee van Anton Dohrn, een Duitse bioloog die een plek zocht om zeedieren te bestuderen.
Napels was de perfecte stad. Niet alleen vanwege de ligging aan de zee, maar ook vanwege de toeristen die de stad (toen al) bezochten. Onderdeel van het onderzoeksinstituut was een groot aquarium, dat toegankelijk zou zijn voor het publiek. Dat bestond nog niet in Italië...
Abruzzen Spaghetti alla chitarra – vierkante pasta uit de regio Abruzzo
Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King.
De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt.
Dit soort pasta wordt vooral gemaakt en gegeten in de regio’s Abruzzo en Molise, in het midden van Italië. Daar heeft ook bijna elke familie wel zo’n ‘pastagitaar’ in de keukenkast staan. Marcello deed even voor hoe het werkt: leg een stuk vers pastadeeg op de chitarra, ga er even stevig met een deegroller overheen en voilà, de spaghetti alla chitarra is klaar.
Oneerbiedig gezegd is het simpelweg vierkante...
Pistoia Radici Italiane – een pakket vol lekkers uit Florence, Pistoia, de Maremma of heel Toscane
Na lange reizen in Italië speelt de heimwee hier af en toe behoorlijk op. Gelukkig belde de postbode afgelopen week aan met een grote doos vol lekkers uit Toscane, een cadeautje van Radici Italiane, dat vanuit hun winkel in het Toscaanse Pistoia pakketten vol delicatessen verzorgt. Ideaal tegen de heimwee!
Thuis in Toscane
Saskia: ‘Mensen vragen me vaak naar mijn favoriete regio in Italië. Ga ik het liefste naar Puglia, naar Sicilië of naar Umbrië? Ondanks het feit dat ik die vraag eigenlijk niet kan beantwoorden, omdat elk stukje Italië me even lief is, ben ik in Toscane het meeste thuis.
Dat komt grotendeels door de tijd die ik in zowel Florence als Siena woonde, onder meer tijdens mijn zomerstudies Italiaans, de vrienden die ik daardoor in en rondom deze steden maakte en die ik nog elk jaar probeer te bezoeken.
Maar het komt ook omdat Toscane steeds op een mooie manier op mijn pad komt. Zo voerde mijn allereerste persreis voor Ciao tutti me naar Pistoia, waar ik toen...
Trentino-Alto Adige Glorenza – het kleinste stadje van Zuid-Tirol
Glorenza is het kleinste stadje van Zuid-Tirol. Er wonen slechts 882 mensen! Ook is Glorenza een van de borghi più belli d’Italia. Bijna elk hoekje van dit plaatsje is een foto waard!
In 1163 werd Glorenza (of Glurns in het Duits) voor het eerst in een oorkonde genoemd. In 1291 verleenden de graven van Tirol het stadje marktrechten. De zouthandel en tolgelden zorgden voor grote welvaart, maar helaas duurde die voorspoed niet voor eeuwig.
Tijdens de legendarische Slag bij Calven in 1499 zegevierden de Zwitserse Graubündenaren over de Habsburgse troepen. Als vergelding werd Glorenza geplunderd en geheel verwoest.
Bij de wederopbouw kreeg de stad een ringmuur. Deze muur staat sinds 1580 en kun je nog altijd bekijken. Het is de enige verdedigingsmuur in de hele regio die nog intact is!
De muur heeft drie poortwachters: robuuste torens die de toegang tot het centro storico vormen. In de Porta Sluderno (Schludernser Torturm) ontdek je de geschiedenis van Glorenza. Vooral de...
Trentino-Alto Adige Proef van de lekkerste wijnen van Zuid-Tirol tijdens de Alto Adige Restaurant Weken
Vorig jaar vierde Saskia de nazomer deels in Zuid-Tirol. Ze verkende de sfeervolle straten van Bolzano, volgde de Passeggiata di Sant’Osvaldo en bezocht op een strakblauwe septembermiddag Cantina Bolzano (of Kellerei Bozen), waar ze vlak voor de start van de druivenoogst mocht proeven van een aantal heerlijke wijnen.
Waanzinnige wijnen uit Zuid-Tirol
Daarna volgde een wijntour buiten Bolzano, om te proeven van nog meer waanzinnige wijnen die in Alto Adige of Zuid-Tirol gemaakt worden. Aangezien de zon hier zo’n driehonderd dagen per jaar schijnt, terwijl de nachten meestal lekker koel zijn, is deze streek de ideale plek voor druiven – en dat proef je terug in elke slok wijn!
Een van de kleinste wijnbouwgebieden van Italië
Alto Adige is een van de kleinste wijnbouwgebieden van Italië, maar er worden unieke wijnen van hoge kwaliteit gemaakt. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap, maar de wijngaarden liggen vooral in de rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een...
Trentino-Alto Adige Zuid-Tirol – geniet van het beste van twee werelden
Het is alweer even geleden dat we genoten van de Zuid-Tiroolse gastvrijheid en de specialiteiten die deze regio rijk is. Jullie hebben het grootste deel van onze ervaringen echter nog te goed, tijd dus voor een paar dagen Zuid-Tirol!
Het beste van twee werelden
Toegegeven, voordat we voet op Zuid-Tiroolse bodem zetten, hadden we een beetje gemengde gevoelens. Want de naam van dit stukje van Italië klinkt vast niet voor niets zo Duits.
Na een paar uur bleek onze twijfel volledig ongegrond. Want ja, het gebied maakt pas sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog deel uit van Italië en ja, de meeste mensen spreken vooral Duits, maar toch is de regio op en top Italiaans.
Dat zit hem vooral in de sfeer: net als in de rest van Italië weet men hier volop te genieten van eten en drinken, staat gastvrijheid minstens even hoog in het vaandel, is men meer dan trots op de talrijke streekproducten – en terecht – en wordt er geleefd met een flair die de Italianen niet vreemd is.
Tel daarbij...
Recepten Italië in eigen keuken: pizza met citroen en venkel van Janneke Philippi
Voorlopig zitten we nog even niet op zonnige terrassen of in sfeervolle restaurants in Italië. Maar gelukkig is Italië niet ver weg. Het culinaire tijdschrift delicious. neemt je in de editie van juni mee naar Italië.
Je schuift aan tafel bij oma’s die hun pastageheimen prijsgeven, je kijkt vanaf een terras onder de bomen uit over zee en proeft onvergetelijke risotto di frutti del mare of geniet in een Toscaanse trattoria van basilicumgnudi met een saus van geroosterde tomaten.
Je dwaalt door de straten van Rome en strijkt neer bij een restaurant op een pittoresk pleintje voor porchetta uit de Castelli Romani. ‘s Ochtends laat je je verleiden door een stuk espresso meringata of ricottaballetjes met koffiesuiker bij een cappuccino. Dankzij delicious. ga je komende weken op vakantie in eigen keuken!
Wij mogen alvast een klein voorproefje uit deze nieuwe delicious. geven, met een heerlijke pizza limone e finocchio, pizza met citroen en venkel, naar recept van Janneke Philippi,...
Italiaanse films & series Reality – dramatische satire op het hedendaagse Italië van Matteo Garrone
Na het vrolijke carnavalsgebeuren gaan we nu even terug naar de harde werkelijkheid die ons bella Italia voor veel van haar inwoners ook is.
Want wat als je je baan kwijt bent door de crisis en die cappuccini, gelati en panini waar wij als reizigers zo van genieten niet langer kunt betalen? Wat als je in een grauwe, sombere buitenwijk woont, waar chaos en criminaliteit elke gedachte aan la dolce vita de kop indrukken?
We zagen het laatst al in de film Italy – Love it or leave it: leven in Italië is voor veel mensen een zware opgave. Fabrieken sluiten, mensen raken hun baan kwijt, jongeren vinden geen werk – ondanks dure universitaire opleidingen – en geen eigen huis.
De politiek houdt er heel eigen regels op na. Het gaat er niet om wat je kunt, maar om hoe mooi je bent, lijkt de boodschap. Uiterlijke schijn viert hoogtij, en veel jongeren dromen van een leven in de schijnwerpers.
Over dit fenomeen maakte Matteo Garrone, regisseur van onder andere Gomorra, de film Reality, een...
Trentino-Alto Adige Feest & folklore – de Ladinische cultuur in Val di Fassa
De ruige natuur en typische Alpenhuisjes in Val di Fassa doen in eerste instantie meer denken aan Oostenrijk of Zwitserland dan aan Italië. Je vindt hier een heel andere cultuur dan je elders in Italië gewend bent. Zéker als je in de lokale feesten en tradities duikt, die hun oorsprong vinden in de Ladinische cultuur.
Marloes bezoekt Val di Fassa tijdens het driedaags folklore festival Gran Festa da d’Istà en dompelt zich volledig onder in de lokale cultuur. Samen met gids Marta gaat ze op pad om te ontdekken wat dit stukje Italië zo uniek en anders maakt.
Gran Festa da d’Istà – een kleurrijke parade
Marloes: ‘In Canazei heerst een koortsachtige stemming. Het hele dorp maakt zich op voor de parade, met deelnemers uit elk dorpje in de vallei. In totaal doen honderden mensen mee aan de parade, in verschillende groepen met eigen kleding en muziek.
De leider van de groep is de Laché, hij wordt begeleid door Marascons, gemaskerde mannen die in groepen van vier ronddansen...
Dolomieten 6x doen & proeven in Val di Fassa
Dat je in de Dolomieten prachtig kunt wandelen, is natuurlijk geen verrassing. Maar je kunt er nog veel meer. Marloes ging op pad in Val di Fassa en deelt zes tips die jouw vakantie in Val di Fassa compleet maken, van een goede cappuccino en lekker eten tot sportievere activiteiten.
Cappuccino with a view
Marloes: ‘De lekkerste cappuccino drink je bij Rifugio Friedrich August, met tevens ook het mooiste uitzicht. Deze berghut biedt een weids uitzicht over het dal, met op de achtergrond de hoge pieken van de Sasso Piatto.
Deze berghut is zo’n tien minuten wandelen vanaf bergstation Col Rodella, dat te bereiken is met de Funivia Campitello. Na een lekkere cappuccino in de ochtendzon kun je vanuit hier verder lopen richting Rifugio Sandro Pertini, een vrij makkelijke wandeling van een half uur die ook geschikt is voor kinderen.
Op de terugweg kun je voor een lekkere lunch ook weer aanschuiven bij Rifugio Friedrich August. Loop je liever nog even door? Vanuit het bergstation zijn er...
Emilia-Romagna Buonissimo Barco: Agriturismo Corte Bebbi en schatkamers vol Parmezaanse kaas
Ciao tutti-lezer Mariëlla gaat sinds 2008 op vakantie naar Italië. Meteen die eerste keer is ze besmet geraakt met het Italiëvirus en is een ander vakantieland eigenlijk geen optie meer. Daarom volgt ze sinds 2015 ook Italiaanse les, om zo iets makkelijker met de lokale bevolking te kunnen communiceren.
Mariëlla gaat altijd naar het Gardameer (met name voor de kinderen), maar het liefst reist ze naar de wat onbekendere stukjes van Italië. De afgelopen twee jaar bracht ze een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. In dit artikel deelt ze haar favoriete agriturismo met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas.
Agriturismo Corte Bebbi
Mariëlla: ‘Deze regio heet met recht ‘de buik van Italië’. Je kunt hier je hart op halen aan Parmezaanse kaas, balsamico en prosciutto crudo, maar ook aan de enorme gastvrijheid van de lekkerbekken die hier wonen.
In Barco waren wij te gast bij Barbara...