Naar hoofdinhoud Naar navigatie
8 september 2025

Pizza Napoli – de lekkerste recepten van prijswinnende pizzabakker Michele Pascarella

Napels is de bakermat van de pizza. Nergens bakken ze pizza’s oorspronkelijker dan in deze Zuid-Italiaanse stad.

Michele Pascarella werd geboren in Maddaloni, iets ten noorden van Napels. Op negentienjarige leeftijd verhuisde hij naar Londen, waar hij met een Ape Piaggio door de stad reed om houtgestookte pizza’s te bakken.

Vanwege de populariteit van zijn pizza’s kreeg hij al gauw een vaste stek. In 2023 werd hij uitgeroepen tot beste pizzabakker ter wereld door de Ferrarelle 50 Top Pizza Awards. Een jaar later werd zijn pizzeria bekroond als Beste Pizzeria van Londen én Beste Pizzeria van Europa en mocht Michele zich de vijfde beste pizzabakker ter wereld noemen.

Pizzapionier

Michele wordt gezien als een pionier van de hedendaagse pizza. ‘Het gaat niet alleen om het perfectioneren van het deeg of het vinden van de beste ingrediënten; het draait om de kunst en passie die in elke slice zit,’ aldus de pizzaiolo.

Hij verandert het menu in zijn pizzeria vrijwel elke drie maanden, om gebruik te kunnen maken van seizoensgebonden ingrediënten. De beste recepten verzamelde hij in zijn boek Pizza Napoli, vergezeld van recepten voor fritti, bruschetta, dolci en drankjes.

Daarnaast deelt hij verhalen over zijn jeugd in Zuid-Italië, de mensen, landschappen en ervaringen die zijn creativiteit vormden en hem tot uitzonderlijk gepassioneerde én vaardige pizzaiolo maakten.

Micheles unieke twist zorgt voor verrassende en unieke pizza’s, die alleen al op de foto onweerstaanbaar zijn.

Word net zo’n goede pizzabakker als Michele

Met Micheles recepten bak je thuis de allerlekkerste pizza’s. Begin met de klassieke margherita en experimenteer vervolgens met variaties als La Romana (met ansjovis, oregano en mozzarella), We’re on fire (met ‘nduja en stracciatella) of pizza met salame piccante en marmellata di peperoncini.

In de herfst beleg je je pizza met pancetta en pompoen, salsiccia e friarielli, gorgonzola en peer of truffel en aardappel, terwijl je in de winter toppings als ragù, verschillende kazen en porcini kiest.

In het voorjaar beleg je je pizza met tomaatjes, prosciutto, artisjok en asperges, terwijl de zomer vraagt om pizza’s met aubergine, courgette of vijgen. Micheles recepten geven genoeg afwisseling om het hele jaar door te variëren, al zul je je favorieten vaker dan eens per seizoen de oven in schuiven!

Margherita 2.0

Onze favoriet is Micheles Margherita 2.0, een moderne versie van de klassieke pizza met romige stracciatella en pesto.

Je begint met een bol goed gerezen pizzadeeg volgens recept van Michele (in het boek staat een uitgebreide handleiding met veel foto’s). Terwijl je de oven voorverwarmt op de hoogste temperatuur, rol je de deegbal uit op een met bloem bestrooid werkblad, zodat er een iets verhoogde rand ontstaat. Leg het deeg dan op een bakplaat.

Verspreid 90 gram passata (saus van gezeefde tomaten) gelijkmatig over de pizzabodem, waarbij je de randen vermijdt. Breng op smaak met een snufje zout.

Plaats de pizza op de bodem van de oven die minstens veertig minuten op de hoogste temperatuur is voorverwarmd en bak de pizza ongeveer vijf minuten.

Zet de pizza na deze vijf minuten in de bovenste helft van de oven en zet de grillstand aan. Bak de pizza dan nog twee minuten of tot de korst licht goudbruin kleurt.

Haal de pizza uit de oven en garneer met 70 gram verse stracciatella, stipjes basilicumpesto (je hebt ongeveer 40 gram nodig), een paar verse basilicumblaadjes en een scheutje extra vergine olijfolie. Laat de pizza een minuut rusten voor je hem aansnijdt en serveert.

Alle recepten van Michele vind je in

Pizza Napoli – het ultieme kookboek voor Napolitaanse pizza en meer | Michele Pascarella | foto’s: Steven Joyce | ISBN 9789493358980 | € 27,95 | Edicola Uitgevers | bestel Pizza Napoli bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen