Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gevulde courgettebloemen uit Verrukkelijk Rome

We halen in het seizoen graag een bosje vrolijk gekleurde fiori di zucca, of fiori di zucchine, courgettebloemen. Met dit recept uit het kookboek Verrukkelijk Rome maak je er een heerlijk hapje voor bij de aperitivo of een buonissimo bijgerecht van.

Eleonora: ‘Zolang ik me kan herinneren, spelen courgettebloemen een belangrijke rol in de Romeinse eetcultuur. Ja, het is een pietepeuterig werkje om hun meeldraad en stamper te verwijderen voordat je ze kunt eten, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Achter hun schijnbaar moeilijk hanteerbare verschijning schuilen zalige bloemen die zacht en toch knapperig zijn, uitermate geschikt om te frituren of als topping op een pizza te gebruiken. In dit recept worden ze gevuld met een combinatie van heerlijke kazen.’

© foto: David Loftus

Voor 4 personen heb je nodig: 12 grote courgettebloemen | 250 gram ricotta | 100 gram taleggio of fontina of een andere halfzachte kaas | 1 theelepel nootmuskaat | 1 theelepel witte peper | 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas | 50 gram broodkruim | zout | extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een grote bakplaat licht in met olie. Snijd met een scherp mes eventuele oneffenheden rond de onderkant van de courgettebloemen weg en verwijder de steel op 1 centimeter na (hierdoor blijft de courgettebloem niet alleen heel, maar het ziet er ook mooi uit).

Snijd de courgettebloemen in de lengte open en zorg ervoor dat ze niet stukgaan. Verwijder de meeldraad en de stamper. Je kunt de bloemblaadjes ook voorzichtig openvouwen in plaats van de bloemen open te snijden.

Meng in een kom de ricotta met de taleggio, de nootmuskaat, de witte peper en de helft van de Parmezaanse kaas  en breng op smaak met zout. Vul de courgettebloemen met behulp van een spuitzak of een theelepel met het kaasmengsel. Sluit de bloemen door de uiteinden van de bloemblaadjes een slag te draaien en leg ze op de bakplaat.

Bestrooi met het broodkruim en de rest van de Parmezaanse kaas en bak vijf minuten in de oven, tot de courgettebloemen licht goudbruin zijn. Serveer ze als ze nog lekker warm zijn.

© foto: David Loftus

La dolce vita in een kookboek: dat is Verrukkelijk Rome. De in Rome geboren en getogen Eleonora Galasso neemt je mee naar haar keuken: van oma’s recepten tot en met moderne, hedendaagse gerechten. Maak kennis met de eetcultuur van Rome en breidt je Italiaanse kookrepertoire uit met deze bijzondere keuken: een keuken die juist door zijn eenvoud zeer aantrekkelijk is.

© foto: David Loftus

Start je dag met maritozzi, de kleverige en gevulde broodjes die al sinds de middeleeuwen zeer populair zijn. Maak de echte gnocchi alla romana of ossobuco al pepe e vignarola, zoals die in restaurant La Campana wordt geserveerd. Waan je op een zonnig terras in bruisend Rome en serveer bij het aperitief eens mozzarella in carrozza of sluit het diner af met affogato al caffè. Je vindt het allemaal in

Verrukkelijk Rome | Eleonora Galasso | met foto’s van David Loftus | ISBN 9789461431639 | € 14,95 | Good Cook | bestel Verrukkelijk Rome via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *