Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Casa Cortella – koken & eten met uitzicht over het Gardameer

Hoog in de heuvels boven Bardolino ligt Casa Cortella, een kleinschalige kookschool waar Cinzia Martellini Cortella je de geheimen van de keuken van het Gardameer leert. Cinzia kreeg de passie voor koken al op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten, door haar moeder én door haar oma.

Tel daarbij op dat ze jarenlang dagelijks in de keuken stond voor haar gezin, met een man en zes zonen die allemaal nog altijd graag aanschuiven, en je weet dat je bij Casa Cortella een bijzondere kookervaring staat te wachten.

Annerike: ‘Maar dat is nog niet alles. Naast Cinzia’s onovertroffen kookkunsten geniet je bij Casa Cortella van een werkelijk schitterend uitzicht over het Gardameer. Cinzia belooft dat we straks in de tuin zullen lunchen, zodat er genoeg tijd is om van dit prachtige panorama te genieten. Maar eerst moet er gekookt worden!

Alle ingrediënten staan al klaar op de keukentafel. Als Cinzia vertelt wat er vandaag op het menu staat, ben ik blij dat ik licht ontbeten heb vanochtend. We maken allereerst ravioli, gevuld met ricotta, citroen en tijm, en vervolgens gefrituurde courgettebloemen, kleine hartige torte gevuld met spinazie, ricotta en ei en als toetje tiramisù met frambozen en bosbessen, die Cinzia vanochtend al heeft gemaakt zodat we de tijd hebben voor alle hartige gerechten.

We beginnen met het deeg voor de ravioli. Het ziet er eenvoudig uit, maar voor een goed deeg heb je geduld nodig. Cinzia maakt een kuiltje in een hoopje meel en breekt er drie eieren in. Met een spatel mengt ze de ingrediënten rustig door elkaar, waarna ze het deeg con calma kneedt. Als het raviolideeg soepel genoeg is, moet het even rusten in de koelkast.

Ondertussen mag ik de taartvormen bekleden met plakjes deeg en de vulling maken, een mengsel van ricotta, spinazie en Parmezaanse kaas. Als de vormpjes gevuld zijn, moet ik er nog een kwarteleitje boven kapot tikken. Dan is het een kwestie van de pakketjes dichtvouwen en in de oven schuiven. Eitje dus!

Zoon Matteo is aangeschoven in de keuken om ons te voorzien van een aperitivo, hoewel het pas half een ’s middags is. ‘Wel blijven opletten hè?’ zegt Cinzia lachend, terwijl Matteo de glazen vol schenkt.

Het raviolideeg is klaar om mee aan de slag te gaan. Je kunt het deeg helemaal uitrollen met een deegroller, maar Cinzia heeft een keukenmachine mét pastahulpstuk waarmee je de perfecte deeglappen creëert.

Het moment suprême: Cinzia laat zien hoe je de deegkussentjes maakt. Zodra je het hebt dubbelgevouwen, over de vulling heen, is het zaak dat je de lucht er goed uit drukt. Anders kunnen de deegkussentjes tijdens het koken makkelijk opengaan.

Als de lucht eruit is en het deeg goed is aangedrukt, kun je met een deegsnijder mooie vierkantjes snijden. En klaar zijn de eerste ravioli!

Maar er is meer dan alleen de vierkante klassieker. Met een handig apparaatje heb ik de eer om een raviolo in de vorm van een halve maan te maken.

Dan begint het echte werk: onder toeziend oog van Cinzia mag ik nu zelf proberen de vierkante ravioli te maken. Gelukkig kan ik af en toe even spieken bij de leermeester zelf.

Als alle deeg is omgetoverd tot ravioli, buigt Cinzia zich over de courgettebloemen, die zo de frituurpan in gaan. Maar eerst worden ze voorzichtig in beslag gedoopt. Het water loopt me al in de mond!

Na het proeven koken we de ravioli enkele minuten in goed gezouten water. Na het afgieten mogen ze een bad nemen in een frisse citroen-tijmsaus.

Als ook de hartige taartjes klaar zijn, gaan we a tavola! Matteo heeft in de tussentijd de tafel in de tuin gedekt en de spumante ontkurkt. Cinzia zet de schalen vol lekkers op tafel, met als decor het blauw van het Gardameer en de omliggende bergen.

Dan volgt de absolute showstopper van de lunch, de tiramisù van Cinzia, vol vrolijk gekleurd fruit. Dit is da leccarsi i baffi in het kwadraat. Prendi, prendi! Voor ik het weet ligt er een tweede portie op mijn bord…’

Praktische informatie over de kooklessen van Casa Cortella
De privékookles wordt gegeven in het Engels en duurt ongeveer drie uur, waarbij je vier recepten maakt: iets lekkers voor bij de aperitivo, een primo, een secondo en een dolce. Aansluitend heb je ongeveer een uur om te genieten van alle zelfgemaakte gerechten. Extra leuk: na afloop krijg je een receptenboekje mee, geprint op papier uit de familiedrukkerij die al sinds 1919 in Verona is gevestigd.

Je kunt kiezen voor een kookworkshop met lunch (van 9.30 tot 12.30 uur, met aansluitend een lunch) of voor een kookworkshop met diner (van 16.30 tot 19.30 uur, met aansluitend een aperitivo en diner bij zonsondergang).

Bij voorkeur worden de workshops gegeven aan groepjes van minimaal zes personen, maar je kunt altijd informeren naar de mogelijkheden via info@casacortella.it of via 0039-3485415292.

Genieten van de kookkunsten van Cinzia
Heb je geen zin om zelf te koken? Dan kun je ook aanschuiven in het huiskamerrestaurant van Casa Cortella. Je wordt dan verwend met een aperitivo met hapjes, gevolgd door een primo, secondo en dolce.

Cinzia geeft met alle plezier een kookdemonstratie, dus neem gerust een kijkje in de keuken terwijl ze alle gerechten maakt. Bij mooi weer wordt de tafel in de tuin gedekt en kun je genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Meer informatie over Casa Cortella vind je op CasaCortella.it. De website is in het Italiaans, maar Cinzia spreekt goed Engels, dus stuur haar gerust een e-mail als je vragen hebt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *