Download gratis de Ciao tutti app

Gianni Versace Retrospective – Groninger Museum

Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace tot leven.

Het is de grootste tentoonstelling die ooit over de modeontwerper te zien was. Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum.

Gianni Versace | Silk Shirt Army | © Karl von der Ahé

Versace – gewaagd en vooruitstrevend

Versace was een van de invloedrijkste couturiers ooit. Hij werd vijfentwintig jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende ideeën zijn nog steeds voelbaar in het huidige modebeeld.

In de kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling ontdek je een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen.

Gianni Versace | Silk Shirt Army | © Dirk Patschkowski
Gianni Versace | Pop Art (Vogue Dress & Marilyn Monroe/James Dean Dress) | © Dirk Patschkowski

Four Weddings, a Funeral and a Dress

In 1994 vergezelde de toen nog onbekende actrice Liz Hurley de immens populaire acteur Hugh Grant op de rode loper van de première van de film Four Weddings and a Funeral. Het gesprek van de dag? Niet Grant, noch de film, maar That Dress.

Hurley droeg een creatie van Gianni Versace: een zwarte zijden jurk met aan weerszijden grote gouden veiligheidsspelden.

De jurk is volgens de curatoren van de tentoonstelling, Gianni Versace-experts Karl von der Ahé en Saskia Lubnow, hét kledingstuk om de impact van Gianni Versace als ontwerper te illustreren. Het Metropolitan Museum of Art in New York leende de jurk graag uit aan het Groninger Museum, als centerpiece voor deze expositie.

Dave Benett, Four Weddings and a Funeral premiere in Londen, 1994
© Dave Benett – Hulton Archive – Getty Images

De ontwerpen van Gianni Versace

Een van de andere hoogtepunten van de tentoonstelling is de catwalk waarop de belangrijkste looks uit de Freedom-collectie uit 1991 te zien zijn: de modeshow die supermodellen Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington wereldberoemd maakte.

De kracht van media begreep Gianni Versace als geen ander. Hij legde het fundament voor de rol van influencers van nu. In plaats van modejournalisten zette hij beroemdheden front row. Hij liet ze bovendien outfits dragen op rode lopers en tijdens optredens.

Rapper 2Pac droeg regelmatig zijden blouses van Gianni Versace bij optredens en trad ook op tijdens Gianni Versace’s modeshow in Milaan in 1996. Het bleek dé manier om het grote publiek te bereiken.

campagnebeeld Gianni Versace | Lor & Dor Miami | © André Rau
Vittoriano Rastelli, Gianni Versace en zijn modellen, Milan, 1 maart 1991

©Vittoriano Rastelli – Corbis Historical – Getty Images

Versace – verrassend veelzijdig

Naast couturestukken laat de expositie Gianni Versace Retrospective met boeken, campagnebeelden en andere objecten de veelzijdigheid en impact van de Italiaanse modeontwerper zien.

De tentoonstelling is opgebouwd rond zijn bronnen van inspiratie. Iedere tentoonstellingszaal heeft een eigen, unieke aankleding. Zo is er een ruimte die de Amerikaanse popcultuur van de jaren negentig eert, met muziek van Elton John en werk van Andy Warhol.

Warhol was een grote inspiratiebron voor Gianni Versace. Hij ontwierp bijvoorbeeld een op Warhol geïnspireerde popart-jurk, met de beroemde zeefdruk op de stof, die ook te zien zal zijn.

David Lees, Gianni Versace, 20 september 1986
© David Lees – Chronicle Collection – Getty Images
David Lees, Gianni Versace en studio medewerkers, 20 september 1986
© David Lees – Chronicle Collection – Getty Images

Gianni Versace en Alessandro Mendini

Gianni Versace en Alessandro Mendini, de architect van het Groninger Museum, waren tijdgenoten. Het is heel aannemelijk dat zij elkaar gekend hebben. Ze werkten allebei in Milaan in de jaren tachtig en negentig.

Bovendien is bekend dat Gianni Versace ontwerpen van Mendini bezat. Zo werden er in 2005 een aantal objecten geveild uit Versaces woning in New York, waaronder twee glazen vazen van Mendini.

Gianni Versace Retrospective

Gianni Versace Retrospective is tot en met zondag 7 mei 2023 te zien in het Groninger Museum (Museumeiland 1, Groningen). Via deze link vind je de openingstijden en andere praktische informatie om je bezoek aan de tentoonstelling te plannen.

Gianni Versace | Magna Graecia | © Dirk Patschkowski
Gianni Versace | © Dirk Patschkowski

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *