Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terraferma – tragisch familie-epos

Het tragische familie-epos Terraferma vertelt het verhaal van een vissersfamilie op een prachtig onbedorven Siciliaans vulkaaneiland, dat nog nauwelijks bekend is bij toeristen.

Het leven is er vrij eenvoudig. Ook voor Filippo, die zijn grootvader helpt op zijn vissersboot. Het leven is er echter vaak ook zwaar. Filippo’s moeder Giulietta droomt daarom ook van een beter leven op het vasteland.

Alles verandert als Filippo en zijn grootvader tijdens het vissen op een groep Afrikaanse vluchtelingen stuiten. Ze besluiten de regels van het eiland te negeren en handelen naar de wetten van de zee.

Ze redden de Afrikanen van de verdrinkingsdood en ontfermen zich over een zwangere vrouw en haar kind. Met als consequentie dat Filippo en zijn familie klem komen te zitten tussen principes en realiteit. Wanneer het beleid jegens de vluchtelingen strenger wordt, neemt Filippo een onherroepelijke beslissing.

Een paar prachtige filmbeelden uit Terraferma

Tegen de achtergrond van een adembenemend landschap omringd door een diepblauwe zee, vertelt Terraferma het spannende verhaal van de zomer waarin Filippo zijn onschuld verliest en vaste grond onder de voeten verder weg lijkt dan ooit…

Regisseur met Siciliaans bloed

Terraferma werd geregisseerd door de in Rome geboren Emanuele Crialese. Zijn deels Siciliaanse bloed zorgde er ondanks een verhuizing naar de Verenigde Staten voor dat het eiland en de directe omgeving daarvan een bijzondere plek in zijn hart blijven innemen.

In Respiro, de tweede speelfilm die hij regisseerde, gebruikte hij het eiland Lampedusa als toneel. De film sleepte veel prijzen in de wacht, waaronder de Juryprijs op het Cannes Filmfestival.

In zijn derde film, Nuovomondo, bracht Crialese opnieuw een ode aan Sicilië. De film was de grote winnaar op het filmfestival van Venetië in 2006, waar hij zes prijzen won, waaronder de Zilveren Leeuw.

Nu is de Romeinse regisseur terug op het witte doek met Terraferma, een prachtig familie-epos dat bekroond is met de Speciale Juryprijs op het Filmfestival van Venetië en is verkozen tot Italiaanse inzending voor de Oscar Beste Buitenlandse Film.

De cast van Terraferma

Crialese laat zijn liefde voor Sicilië ook naar voren komen in de keuze van zijn hoofdrolspelers. Zo is de tweeëntwintigjarige Filippo Pucillo, die in de film de rol van Filippo speelt, geboren op Lampedusa. Hij speelde ook al in twee vorige films van Crialese.

Hij debuteerde op negenjarige leeftijd, na een toevallige ontmoeting met Crialese. Ze werden vrienden en niet veel later vroeg de regisseur Pucillo voor een rol in Respiro. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk.

Giulietta, of althans degene die haar speelt, Donatella Finocchiaro, werd op Sicilië geboren. Tijdens haar studie rechten besloot ze haar passie te volgen: ze wilde zingen, dansen en acteren. Tussen het maken van tentamens en het schrijven van haar scriptie door, speelde zij in het theater. Haar filmdebuut vond plaats in 2001, met een hoofdrol in de film Angela. Voor deze rol ontving Finocchiaro meerdere prijzen, waaronder een Golden Globe voor Beste Debuterende Actrice.

Het verhaal van Timnit T.

Het bijzonderste verhaal is echter dat van Timnit T., die in Terraferma de rol van de zwangere immigrant Sara vertolkt. Sara wordt samen met haar zoon opgevangen in de garage van Giulietta en Filippo.

Een aantal jaar geleden, na drie vreselijke weken op zee, waarbij geen enkele passerende boot hulp aanbood, legde een boot aan langs de kust van Lampedusa. Aan boord bevonden zich meer dan zeventig levenloze lichamen. Er waren echter ook vijf overlevenden aan boord, onder wie één vrouw: de Afrikaanse Timnit T. Ze was toen pas zevenentwintig jaar oud.

De gebeurtenis werd breed uitgemeten in de media. Crialese zag de foto van Timnit T. in de krant en nam contact op met United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Zo kon hij contact leggen met Timnit en haar vragen of ze de rol van Sara op zich wilde nemen.

Timnit zei ja, ook al moeten sommige scènes voor haar gruwelijk zijn geweest. Haar eigen avontuur moet zich vaak voor haar ogen opnieuw hebben afgespeeld. Gelukkig kent het verhaal van Timnit een happy end: ze woont nu in Nederland en is zij getrouwd en is zwanger van haar eerste kind.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *