Download gratis de Ciao tutti app

Vino & Friends breidt uit met eigen wijnwinkel, moestuin én wijngaard

Terwijl het restaurant ruim tien weken lang de deuren moest sluiten vanwege de ongenode gast die vanaf half maart overal in Europa zijn intrede heeft gedaan, werkte Bas Lenoire van Vino & Friends in Maastricht harder dan ooit.

Moestuin met uitzicht op Maastricht
Nét voor corona aan de deur klopte, kocht hij een stuk grond op de Rasberg, even buiten Maastricht. Op de zonnige hellingen van deze ‘berg’ legden ze geduldig een enorme moestuin aan. Met dank aan de combinatie van zon, regen en toewijding schieten er inmiddels sla, venkel, courgettes en basilicum uit de grond.

Uiteraard belandt al dat lekkers op het menu van Vino & Friends. ’s Ochtends vroeg, als de stralen van de zon hun eerste voorzichtige warmte naar Maastricht uitstralen, dat vanuit de moestuin prachtig te zien is, staan chefs Giovanni Errath en Davide Piccini al in de moestuin.

Terwijl de dauwdruppels langzaam verdampen, kiezen ze wat er die dag wordt geoogst, zodat de gasten van Vino & Friends een paar uur later verser dan verse groente en kruiden op hun bord terugvinden, in een unieke combinatie van Italiaanse receptuur en lokale oogst.

Wijngaard op de Rasberg
Naast bietjes, rozemarijn en tomaten staan er op de Rasberg ook een paar honderd druivenstokken. Hier verrijst Wijngoed Lenoire, de jongste wijngaard van Nederland.

Bas heeft hier met collega Max Leenders uren bloed, zweet en tranen in gestopt. Bas: ‘Vlak voordat we met z’n allen in galop gaan voor weer een nieuwe dag, sta ik even stil bij de poort van mijn droom. Ik neem dan even de tijd om naar de opkomende zon te kijken, luister naar de stilte, probeer een inschatting te maken van het weer en geniet van het adembenemende uitzicht. Ik sluit mijn ogen en voel me als een schilder met een blanco doek. Ik heb het eindresultaat allang gezien, hoef het alleen nog maar even in te kleuren….

Het inrichten van een wijngaard is geen sinecure. Ik vergelijk het wel eens met koken: met de allerbeste ingrediënten maak je nog geen lekker gerecht. Het wordt pas echt genieten als het bordje met de juiste techniek, stijl, passie en fingerspitzengefühl gemaakt is.

Ik heb dan ook heel veel regionale wijngaarden bezocht en honderden foto’s bestudeerd. Deze beelden en inspiratie had ik nodig om tot een eigen stijl te komen. Ik zwijmel in ieder geval van strakke geometrische lijnen, gras tussen de rijen en veldbloemen aan de randen.’

Zover is het nog niet, want de druivenranken hebben uiteraard veel meer tijd nodig dan de courgettes, tijm en andere groenten en kruiden. Maar over een paar jaar geniet je bij Vino & Friends van wijn uit eigen wijngaard…

Vino & Friends voor thuis
Tot die tijd staat er uiteraard een hele reeks aan bijzondere wijnen op het menu én in de (online) wijnwinkel. Naast een uitgebreide selectie wijnen kun je ook de befaamde Vino & Friends-olijfolie uit Abruzzo en de speciale Vino&Friends koffie (100% arabica, mild gebrand maar met een zeer intense smaak) kopen.

Benieuwd? De wijnwinkel is net als het restaurant te vinden aan de Plankstraat 6 in Maastricht en dagelijks – behalve op woensdag – geopend van 12.00 tot 18.00 uur.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Anita Yedema

    Deze zomer zal ik voor het eerst in 50 jaar ongeveer Italië niet zien, ruiken, voelen, beleven, proeven… Dit boek wil ik dan graag lezen in mijn kleine tuintje en hopen dat de vreselijke heimwee daar iets minder door wordt….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *