Home » Italiaans eten » La Vigilia – kerstavond op z’n Italiaans
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

La Vigilia – kerstavond op z’n Italiaans

Voor de Italianen is kerstavond, oftewel la Vigilia (letterlijk: ‘de vooravond’) het hoogtepunt van Kerstmis. De hele familie komt bij elkaar en er wordt uitgebreid gedineerd. Hierbij gelden wel strenge regels, die ook nog eens per regio verschillen. Zo bestaat het diner op kerstavond altijd alleen maar uit visgerechten.

Meestal is ook het aantal gangen vastgesteld: in de meeste regio’s horen er zeven verschillende gerechten met vis op tafel te verschijnen. In een aantal gebieden pakt men echter nog meer uit en staan de mamma’s dagenlang in de keuken om negen, elf of soms zelfs dertien verschillende gangen met vis te bereiden. Niet alleen een hels karwei voor degene die het allemaal moet bedenken, organiseren en bereiden, maar ook voor de gasten die gang na gang hun eetlust moeten zien te bewaren.

Wat er precies op het menu staat, verschilt per regio of zelfs per stad. In Rome wordt bijvoorbeeld vaak capitone (zeepaling) geserveerd, terwijl hier in het zuiden eerder pasta met zeevruchten en schaaldieren op tafel komt. Tegenwoordig wordt er wel eens een oogje dichtgeknepen wat betreft het aantal gangen, maar wel staat er nog altijd vis op het menu. Sommige tradities moet je nu eenmaal in ere houden, aldus de Italianen.

Klassieke gerechten die vaak tijdens het diner op la Vigilia worden geserveerd zijn gegratineerde mosselen, gefrituurde calamari, spaghetti alle vongole, linguine met ansjovis en stokvis. Voor wie mee wil doen met deze traditie alvast één echt Italiaans visrecept, dat ook nog eens snel op tafel staat:

Spaghetti met vongole en pesto

Ingrediënten
(voor 6 personen)

450 g spaghetti
600 g vongole
300 g ontvelde tomaten
½ ui
2 teentjes knoflook
20 blaadjes basilicum
7 eetlepels extra vergine olijfolie
peper en zout

Was de vongole onder koud stromend water en gooi de open schelpen weg. Kook de rest van de vongole in een pan met een bodem water in korte tijd op hoog vuur gaar. Gooi de ongeopende vongole weg en bewaar het kookvocht.

Stamp de fijngesneden basilicum en de fijngehakte knoflook fijn in een vijzel. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui. Voeg de pesto van basilicum en knoflook toe en warm even mee. Voeg dan de fijngeprakte tomaten toe, breng op smaak met peper en zout en laat de saus op middelmatig vuur pruttelen. Voeg enkele eetlepels van het kookvocht van de vongole toe als de saus te dik wordt. Roer er de vongole (met schelp!) doorheen en warm nog even goed door.

Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet de pasta af en roer er de saus door. Serveer direct.

Buon appetito en voor wie na het eten vanavond naar de nachtmis gaat om het kindje in de kribbe te zien, alvast Buon Natale!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

2 reacties

  1. Gefrituurde calamari staat bij ons vanavond op tafel!
    Maar ik wil best bij zo’n uitgebreid vismenu aanschuiven! Hmm…
    En natuurlijk ook voor jou: Buon Natale!

  2. Buon Natale per tutti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *