Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Vigilia – kerstavond op z’n Italiaans: zeven gangen vis

Voor de Italianen is kerstavond, oftewel la Vigilia (letterlijk: ‘de vooravond’) het hoogtepunt van Kerstmis. De hele familie komt bij elkaar en er wordt uitgebreid gedineerd. Hierbij gelden wel strenge regels, die ook nog eens per regio verschillen. Zo bestaat het diner op kerstavond altijd alleen maar uit visgerechten.

Zeven gangen met vis

Meestal is ook het aantal gangen vastgesteld: in de meeste regio’s horen er zeven verschillende gerechten met vis op tafel te verschijnen. In een aantal gebieden pakt men echter nog meer uit en staan de mamma’s dagenlang in de keuken om negen, elf of soms zelfs dertien verschillende gangen met vis te bereiden.

Niet alleen een hels karwei voor degene die het allemaal moet bedenken, organiseren en bereiden, maar ook voor de gasten die gang na gang hun eetlust moeten zien te bewaren.

Van paling tot spaghetti alle vongole

Wat er precies op het menu staat, verschilt per regio of zelfs per stad. In Rome wordt bijvoorbeeld vaak capitone (zeepaling) geserveerd, terwijl in het zuiden eerder pasta met zeevruchten en schaaldieren op tafel komt.

Tegenwoordig wordt er wel eens een oogje dichtgeknepen wat betreft het aantal gangen, maar wel staat er nog altijd vis op het menu. Sommige tradities moet je nu eenmaal in ere houden, aldus de Italianen.

Klassieke gerechten die vaak tijdens het diner op la Vigilia worden geserveerd zijn gegratineerde mosselen, gefrituurde calamari, spaghetti alle vongole, linguine met ansjovis en stokvis.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Gefrituurde calamari staat bij ons vanavond op tafel!
    Maar ik wil best bij zo’n uitgebreid vismenu aanschuiven! Hmm…
    En natuurlijk ook voor jou: Buon Natale!

  2. Buon Natale per tutti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *