Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gio’s Cucina Casalinga – verleidelijk Italiaans op het Vrijthof in Maastricht

Soms zijn er adresjes waar je vreemd genoeg na een eerste bezoek nooit meer bent terug geweest, terwijl ze bij wijze van spreken om de hoek liggen. Zo’n adresje is Gio’s Cucina Casalinga – verscholen in de schaduw van de Sint Servaas op het Vrijthof in hartje Maastricht. Gezien onze eerste ervaring én de jarenlange uitstekende reputatie van Gio’s gingen Saskia, Paul en Pauls vrouw Lianne op smaakexpeditie in de Limburgse hoofdstad.

Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-2

Gio zelf heeft, volgens eigen zeggen, geen verstand van internet en computers. Zijn restaurant heeft dan ook geen website en geen mailadres. Reserveren is zo goed als onmogelijk maar – insider’s tip – niet als je voor (heel) vroeg op de avond een tafel vraagt. Anders mag je je telefoonnummer achterlaten en word je later op de avond gebeld, als er een tafeltje vrij komt.

Gelukkig heeft Gio des te meer verstand van de Italiaanse keuken. Bij binnenkomst, even voor half zes, komen ons vanuit de keuken de heerlijkste geuren tegemoet. We schuiven aan een van de tafeltjes in het achterste gedeelte van het restaurant en kijken naar de perfect geklede dames en heren in de bediening, die met grote schalen de tafel naast ons voorzien van de lekkerste antipasti.

Een menu is er niet; je hoeft alleen maar te kiezen uit twee verschillende soorten pasta’s en drie verschillende secondi. Voor de wijn is er slechts de keuze rood of wit. We zijn er dan ook snel uit en leunen dan comfortabel achterover om de sfeer van het restaurant in ons op te nemen.

Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-3 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-5 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-6 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-7 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-8

De inrichting is stijlvol en verzorgd, maar tegelijkertijd zeer gezellig en uitnodigend. Het roept meteen een huiskamersfeer op, waarbij geen enkel detail aan het toeval is overgelaten. We zien diverse vazen met prachtige rozen, smetteloze witte tafellakens, mooie lampen en een prachtige kleine binnentuin met enkele ranke beeldjes tussen de planten. Verder veel kaarslicht en mooie, hoge plafonds. Het mooiste vinden we echter de oude, hoge tussendeuren met gekleurd glas-in-lood, prachtig!

Gio loopt af en aan. Hij is bijna zeventig maar nog altijd de spil in de zaak, zowel in de keuken als in de bediening. Gio ís als het ware de zaak. Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat het restaurant in de loop der jaren uitgegroeid is tot wat het nu is.

Gio: ‘Ik ben geboren in het dorpje Apiro (Macerata), in de regio Le Marche, maar ben in België opgegroeid omdat mijn ouders destijds daarheen verhuisden. Ik woon alweer bijna vijftig jaar in Maastricht, waar ik in 1982 met Gio’s begonnen ben, toen nog aan de Bredestraat. In 2002 zijn we verhuisd naar onze huidige locatie, hier aan het Vrijthof.’

Hij vergezelt ons als we een paar foto’s nemen van alle prachtige details. Maar als we foto’s van hem willen maken, waarschuwt hij ons lachend: ‘Die had je dertig jaar geleden moeten nemen.’ Snel verdwijnt hij de keuken in.

Een van de medewerkers komt mondeling het menu toelichten. We kunnen kiezen uit penne aglio olio of ravioli met spinazie en ricotta in tomatensaus als primo. Voor de secondi is er keuze uit ossenhaas, lamsrack of zeevruchten.

Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-9 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-10 (1) Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-10 (2)

Voor de antipasti is er geen keuze (al kun je dieetwensen en allergieën uiteraard doorgeven). Al snel staat onze tafel vol met Parmaham met meloen, verse pomodori con mozzarella di bufala e basilico, een salade van onder meer rucola en Parmezaanse kaas, kleine bruschette met tonijn en bruschette al pomodoro. Het ziet er niet alleen heel erg lekker, vers en kleurrijk uit, het smaakt ook zo. De Verdicchio die we erbij drinken, past perfect en mag ook bij de primi op tafel blijven.

Paul en Lianne kiezen voor de penne aglio olio met knoflook en zongedroogde tomaatjes terwijl Saskia de huisgemaakte ravioli proeft. Beide pasta’s worden vanuit grote schalen met veel elan op je bord geserveerd. De bediening maakt er steeds opnieuw een klein meesterwerkje van.

Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-12 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-12a

De penne aglio olio is onovertroffen en behoort tot de lekkerste die we ooit gegeten hebben, zowel in eigen keuken als in Italiaanse restaurants in eigen land of in Italië. Met elke hap proef je de kwaliteit en de passie van de chef, die nog altijd in de keuken achter de pannen staat.

Het hoofdgerecht komt hij echter zelf opdienen. Paul en Lianne kiezen de ossenhaas; Saskia neemt de lamsrack. De ossenhaas is werkelijk subliem gebakken, fantastisch gekruid en zó mals dat je bijna geen mes nodig hebt om ‘m te snijden. Ook de lamsrack is om je vingers bij af te likken. Als contorni (bijgerechten) verschijnen er schaaltjes met aardappeltjes, groene asperges, spinazie, venkel, sperzieboontjes en salade.

Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-11Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-13 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-14 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-14a

Tussendoor valt het ons op hoeveel personeel er rond loopt. Hier wordt duidelijk niet op bezuinigd. Door de drukte heerst er een soort van hectiek, maar wel een gecontroleerde hectiek. Iedereen weet precies wat zijn of haar taken zijn en terwijl de bediening vlot en vrolijk tussen de tafels door zwiert, is er altijd tijd voor een glimlach.

Uiteraard hebben we nog een plekje gereserveerd voor il dolce. Wat kiezen we, profiteroles (soesjes) of tiramisù? Gio’s profiteroles zijn heerlijk luchtig en worden met een witte chocoladesaus geserveerd. Niet echt iets voor als je aan het lijnen bent, maar op zo’n avond moet je even het verstand op nul zetten en gewoon genieten!

Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-15 Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-16

Ziet de tiramisu er niet geweldig uit? Hij is heerlijk romig en heeft een subtiele amarettosmaak. Eigenlijk is het stuk net te groot, maar we genieten tot de laatste hap. Na een sterke espresso maken we buiten nog een laatste praatje met Gio, die ons zowaar nog een mop in onvervalst Mestreechs vertelt. Want hoe heerlijk Italiaans Gio’s ook is, het is ook een fijn, onvervalst Maastrichts adresje. De beste combi die je je maar kunt wensen!

Gio-Cucina-Casalinga-Vrijthof-Maastricht-17

Wil je deze ervaring ook eens ondergaan, reserveer dan telefonisch voor een tijdstip tussen 17.00 en 18.00 uur. Voor later is reserveren helaas niet mogelijk, maar je kunt altijd je telefoonnummer achterlaten, dan belt Gio je zodra er een tafel vrij is. Of loop wat later op de avond op goed geluk binnen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Een restaurant naar mijn hart.. Prachtige recensie, daar moet ik heen..
  Mijn grootouders hebben jaren gewoond in de Breedestraat Maastricht, mijn roots liggen daar..
  Maar ben bij Gio’s Cucina nog nooit geweest☺️
  Daar gaat snel verandering in komen. Thanks for sharing Ciaotutti!

 2. Bedankt voor de complimenten. Als we ons goed herinneren lag Gio vroeger op de Bredestraat naast Take Five maar dat is dus alweer bijna vijftien jaar geleden. Het huidige pand aan het Vrijthof ligt een beetje verstopt naast de Sint Servaas, ziet het er van binnen fantastisch uit en heerst er een zeer gezellige huiskamersfeer. Echt een aanrader dus!
  Smakelijk!

 3. Zodra je bij Gio binnenstapt voel je je in een smaakvolle Italiaanse huiskamer
  Puur prachtig eten. Een absolute aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *