Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

25 jaar Roberto’s Restaurant

Roberto’s Restaurant in Amsterdam viert dit najaar het vijfentwintigjarig jubileum. Voor Roberto Payer en executive chef Franz Conde alle reden om extra uit te pakken, met een parade van pure klassiekers op de maandelijks wisselende menukaart en ruimte voor Italiaanse tradities, zoals de zondagse lunch.

Nadine nam alvast een voorproefje van het feestmenu en kreeg tijdens Roberto’s jubileumlunch een keur aan klassiekers voorgeschoteld. In deze blog laat ze jullie meegenieten.

Nadine: ‘Op weg naar het Hilton in Amsterdam, voor Roberto’s jubileumlunch, waan ik me al in Italië. De zon schijnt volop, ook al is het bijna herfst, en aan de Apollolaan staat een klassieke Cinquecento.

Die sfeer is ook binnen meteen voelbaar. Bij het betreden van de bar wacht een hartelijk welkom, met allerlei Italiaanse heerlijkheden. Ik zie loeiverse buffelmozzarella (uit de Cilento, in de regio Campanië), crostoni met paté van kippenlevertjes, polenta met baccalà mantecato (romige gezouten kabeljauw, uit Veneto), pappa col pomodoro (tomaat/broodsoep, uit Toscane), verse vijgen met rauwe ham van speciale Siciliaanse varkens… Een waar walhalla aan antipasti, allemaal bereid door executive chef Franz Conde, die sinds kort, na een uitstapje van twee jaar, weer terug is in de keuken van Roberto’s.

De vriendelijke restaurantmanager, Raffaele Esposito, brengt me een bijzondere versie van de traditionele Aperol Spritz. Hij vertelt dat dit drankje net een tikje anders smaakt, dankzij de toevoeging van onder meer gentiaanwortellikeur. Eerlijk gezegd vind ik deze versie nóg lekkerder van smaak dan de gewone Spritz, zéker bij de verschillende hapjes die ik natuurlijk allemaal wil proeven.

De bar loopt in de tussentijd vol met de andere genodigden, culinair journalisten die net als wij dol zijn op Italië en vooral op de Italiaanse keuken.

Roberto Payer heet ons van harte welkom op deze feestelijke middag. Hij neemt ons even mee terug in de tijd en blikt terug op vijfentwintig jaar Roberto’s in Amsterdam. Het komt niet zo heel vaak voor dat een restaurant zo lang ‘ongewijzigd’ standhoudt. En hoewel Roberto bescheiden is over zijn eigen rol, heeft het succes in dit geval alles te maken met de naamgever van het restaurant.

Kort na zijn aantreden als general manager van Hilton Amsterdam nam Roberto het toenmalige restaurant onder handen en drukte een stevige stempel op de pure Italiaanse keuken, die het restaurant tot op de dag van vandaag in ere houdt, onder toeziend oog van chef Franz Conde.

Na een uitstapje naar Boekarest om daar een andere Roberto’s tot een succes te maken, werkt hij weer nauw samen met Roberto Payer. Beiden hebben Italiaanse roots, hetgeen de kwaliteit van de ingrediënten, de gerechten én de service waarborgt. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld, voelen elkaar aan en vullen elkaar aan waar het om puur en lekker eten gaat.

Met Roberto als perfecte gastheer – want aan gastvrijheid wil het in deze tijd nog wel eens schorten in restaurants – en Franz die veelal achter de schermen werkt, kan Roberto’s zich geen beter duo wensen.

Daar proosten we op, voor we ons rondom de prachtig gedekte lange tafel scharen. We genieten eerst van een bordje met een ‘gouden’ gerecht: casoncelli alla bergamasca, een gevulde pastasoort uit de stad Bergamo.

Daarna volgt een voorproefje van een gerecht dat aan tafel wordt bereid: spaghetti cacio e pepe (spaghetti met kaas en zwarte peper, uit Rome). Onder de noemer Roberto’s Teatro zullen er op de nieuwe menukaart een paar gerechten te vinden zijn die aan tafel bereid worden.

Dit vereist speciale kennis en vaardigheden van de bediening, die daarvoor onder leiding van de Napolitaanse restaurantmanager Raffaele Esposito wordt getraind. De cacio e pepe smaakt alvast perfect en de live bereiding geeft de lunch nog wat extra glans.

de kaas waarin de cacio e pepe wordt bereid

Als visgerecht genieten we van triglie alla Ligure (mul uit Ligurische wateren), waarmee we nog een regio toevoegen aan onze culinaire reis door Italië.

Voor het  vleesgerecht, papero alla melarancia (eend met sinaasappelsaus), naar recept van Catharina De’ Medici), wordt er weer aan tafel gekookt. Franz Conde snijdt zichtbaar trots de eend aan, in een zachtzoete sinaasappelsaus die me stiekem al doet verlangen naar Kerstmis.

Bij elk gerecht wordt een mooie bijpassende wijn geserveerd. Bij het toetje drinken we een glas Dolcetto d’Alba, die perfect samengaat met de pesca cotta (gekookte perzik) met vanille-ijs. Een spectaculair einde van een feestelijke lunch, waarmee de aftrap wordt gegeven van alle jubileumactiviteiten.

Zo ben ik na alle smakelijke gerechten, de enorme gastvrijheid, de vriendelijkheid én de kundigheid van Roberto en zijn team ook erg nieuwsgierig naar de Italiaanse familielunch, waar je iedere zondag kunt aanschuiven onder het motto Tutti a Tavola. En misschien verras ik mijn vriend ook nog wel met het feestelijk jubileumdiner, dat op vrijdag 16 november plaatsvindt.

Sta je liever zelf in de keuken? Dan kun je de kunst van Roberto’s afkijken tijdens een aantal masterclasses over de pure Italiaanse keuken die Franz Conde in december geeft. Ook kun je zelf aan de slag met het kookboek Pure Italiaanse keuken dat Roberto Payer een paar jaar geleden maakte.’

Ook genieten van de klassieke Italiaanse gerechten van Roberto’s? Je vindt Roberto’s Restaurant in het Hilton Amsterdam (aan de Apollolaan 138). Reserveren kan via robertos.amsterdam@hilton.com of via +31(0)207106025.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. …. Heerlijk geschreven weer!!! Het water loopt me aan het eind van deze blog in de mond… 🙂

  2. Wat een duidelijke weergave beschreven wat iemand kan bereiden met eten en drinken van de
    Verschillende streken in een land. Heerlijk om
    te lezen van iemand zijn passie.

  3. Hi Nadine en Saskia,

    Wat een heerlijk enthousiasmerend verhaal en zo levendig verteld. Daar wil je bij zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *