Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Proef het beste van Italië

Vino e Basta – proef de wijn van Quacquarini uit Le Marche

Al bijna tien jaar lang volgen Diana en Albert de blogs van Ciao tutti. Hun kennismaking met Italië gaat nog iets verder terug, naar 2008. Toen maakten ze voor het eerst even een uitstapje over de grens, van Zwitserland naar Italië, voor een ijsje in Domodossola. Dat was liefde op het eerste gezicht en sindsdien brengen Diana en Albert al hun vakanties in Italië door, met als vast onderdeel van elke reis een bezoek aan een mooie wijngaard om wijn te proeven en in te slaan voor eigen consumptie en voor familie en vrienden. In de loop van tijd ontstond de gedachte om hier meer mee te gaan doen. Uiteindelijk hebben ze eind 2019 de stap gezet en zijn Diana en Albert gestart met een webwinkel met mooie Italiaanse wijnen: Vino e Basta. In dit artikel delen ze een van hun favoriete wijnhuizen. Een kleine maar fijne selectie wijnhuizen Diana: ‘Iedereen die ons kent weet dat Italië en Italiaanse wijn onze passies zijn. Dat kunnen we met Vino e Basta perfect combineren, zodat goede wijn...
Proef het beste van Italië

Casabase – webshop met de lekkerste Italiaanse delicatessen voor thuis

Goed nieuws voor iedereen die Italië zo mist: dankzij Casabase haal je Italië op een heerlijke manier in huis. Deze webshop barst bijna uit zijn virtuele voegen van culinair geluk. De missie van Casabase is dan ook jou ‘het geluk van het eten en drinken van goede dingen laten ontdekken.’ Dat begint met een webshop vol lekkernijen, van aceto balsamico tot pasta uit Puglia en smaakvolle pastasauzen, van knapperige cantuccini uit Prato tot olijfolie, vleeswaren en kazen. Al deze producten worden door het team van Casabase direct bij de producenten en leveranciers ingekocht. Zo weten ze zeker dat je van het beste van Italië geniet, al is het dan een dikke duizend kilometer verderop. We delen een aantal van onze favoriete producten, maar neus gerust in het uitgebreide aanbod van Casabase om te zien wat er allemaal aan lekkers te bestellen is. Balsamico van Il Borgo del Balsamico Casabase haalt de aceto balsamico, ‘het zwarte goud’, bij de zussen van Il Borgo del Balsamico in...
Emilia-Romagna

De kleurrijke muren van Dozza – street art in een van de mooiste dorpjes van Emilia-Romagna

Net als in Saludecio, Orgosolo en Tinnura vind je in Dozza (een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië) kleurrijke muurschilderingen, die gemaakt zijn door kunstenaars uit de omgeving. Een wandeling door het dorpje is alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Geniet van de verschillende afbeeldingen die je onderweg tegenkomt en fotografeer de kunstwerken die het dorpje extra cachet geven. We maken alvast een virtueel rondje: Bezoek in Dozza ook de Santa Maria Assunta in Piscina en neem de tijd voor een glas van de lokale wijn, de Albana, de allereerste witte wijn in heel Italië die het DOCG-keurmerk kreeg. De Venetiaanse dogen genoten hier van, dus volg hun voorbeeld en toost met een glas van deze verrukkelijke vino. La Rocca di Dozza Bezoek voordat je weer vertrekt uit Dozza ook in deze borgo het massieve kasteel, La Rocca, dat is gebouwd in de vorm van een scheepskiel. Eenmaal over de slotbrug kom je op een centrale binnenplaats met twee...
Emilia-Romagna

Ferrara – op de fiets door een sfeervolle stad vol verrassingen

Een tijdje terug plofte er een envelop met een uitnodiging voor een persreis op onze deurmat, afkomstig van het verkeersbureau van de regio Emilia-Romagna. Ciao tutti werd gevraagd om dit mooie stukje Italië rondom Bologna te komen bezoeken. Het thema? ‘Art & food’ óf, zoals ze  het zelf verwoordden: ‘Discover the art cities and the food of Emilia-Romagna – Via Emilia’. Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen! Dit keer was Paul de gelukkige die namens Ciao tutti mocht afreizen naar Bologna en omgeving, om zich onder te dompelen in de artistieke schoonheden en culinaire lekkernijen van deze regio. Paul: ‘De dag begon meteen helemaal goed: een vroege vlucht op een zonnige dag, een perfecte organisatie, vier leuke ‘vakbroeders’ uit Nederland en België én het vooruitzicht dat we vier mooie steden zouden gaan bezoeken: Ferrara, Ravenna, Forlì en Bologna, samen bekend als het food-paradijs van Italië!’ Direct na aankomst in Hotel Ferrara – pal naast het...
Emilia-Romagna

San Leo – een van de mooiste dorpjes van Emilia-Romagna

Hoewel San Leo maar een piepklein dorp is, prijkt het op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Ook wappert de Bandiera Arancione er, de oranje vlag die door Touring Club Italiano wordt toegekend aan gastvrije dorpjes. Umberto Eco noemde San Leo ‘la più bella città d’Italia’, de mooiste stad van Italië, en ook Dante Alighieri schreef over dit dorpje in zijn Divina Commedia. Genoeg redenen dus om een bezoek te brengen aan dit prachtige plaatsje in de regio Emilia-Romagna! Het mooiste militaire bouwwerk in Italië Ooit was San Leo, net als San Marino, een zelfstandige stadstaat, daarna viel het tot 2006 onder de regio Le Marche, maar inmiddels behoort het tot de regio Emilia-Romagna. Geniet vooral van de eerste aanblik, als je aan komt rijden en de rotsvesting in de verte ziet opdoemen. Het fort lijkt zo uit de rotsen op te rijzen, alsof het gecreëerd is door de natuur zelf in plaats van door de mens. Volgens Machiavelli was dit het...
Campanië

Villa d’Ayala in Valva – een van de mooiste historische tuinen van Italië

Italië heeft een aantal prachtige tuinen, maar een van de mooiste is buiten de grenzen van de regio Campanië nog zo goed als onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen en jullie mee te nemen naar Valva, een dorp met nog geen tweeduizend inwoners in de provincie Salerno. Jesper ontdekte daar – een van de mooiste historische tuinen van Italië: de Villa d’Ayala, een schitterende combinatie van natuur, kunst, historie én mysterie… Jesper: ‘Bij aankomst op het Piazza della Rimembranza in Valva, word je allereerst verleid door een prachtig panorama. Je staat hier ruim vijfhonderd meter hoog, met aan je voeten de groene Sele-vallei. Aan de andere kant van het piazza wacht de entree tot de ‘geheime’ tuin van Villa d’Ayala, een magische plek die je verwelkomt met een mysterieuze, bijna mystieke sfeer zodra je door de poort bent gestapt. De tuinen bestrijken een oppervlakte van ongeveer vijfenveertig hectare, een oppervlakte die volledig ommuurd is. Binnen de muren...
Gastblog

Italië in mijn broekzak – Hand in hand met de oudste vrouw ter wereld

Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden. Pascal: ‘Italië noem ik thuis, maar in deze cultuur vol tradities waar de Italianen la dolce vita tot kunst hebben verheven, voelt iedere dag als vakantie… Dus reis met mij mee, dit keer naar het Lago Maggiore, waar ik de oudste vrouw ter wereld ontmoette. De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de opkomst én de val van het fascisme in Italië, het einde van de Italiaanse monarchie en de daaropvolgende stichting van de Italiaanse Republiek, ze had het allemaal bewust meegemaakt. Ruim een jaar geleden, op 15 april 2017, overleed Emma Morano, op 117-jarige leeftijd. Ze was op dat moment de oudste vrouw ter wereld. Een...
Recepten

Kaasfondue uit het kookboek De smaken van Italië van Claudia Roden

Het kookboek De smaken van Italië, in 1989 geschreven door Claudia Roden, is een bekroonde klassieker. Het was lange tijd het meest gezaghebbende én het meest toegankelijke kookboek over een van de lekkerste keukens ter wereld. Deze nieuwe editie, die precies vijfentwintig jaar later verschijnt, bevat nog altijd een keur aan Italiaanse recepten, met vooral veel klassiekers. Een mooie heruitgave, al is her en der de tekst duidelijk niet bijgewerkt naar nu. Desondanks is het nog altijd een prachtig werk, met recepten uit heel Italië en sfeervolle foto’s. Wij maken vandaag de kaasfondue uit het noorden van Italië, een hartverwarmend gerecht voor winterse dagen met kou en vroeg invallende duisternis. Fonduta is een romig mengsel van gesmolten kaas en melk, opgediend met (geroosterd) brood of plakjes polenta van de grill. Het is een specialiteit van Valle d’Aosta en Piemonte. Deze piatto unico is tevens een fabuleus lekkere saus bij polenta, risotto of tagliatelle. De kaas die we...
Lazio

Vlaamse passie en perfectie bij Albergo Diffuso Crispolti (Labro)

Een van de alberghi diffusi uit onze selectie droomplekken is van het Vlaamse echtpaar Anne en Ivan. Zij heten je welkom in een wel heel bijzonder, zelf gerestaureerd Italiaans dorpje. Siete i benvenuti!  Het dorpje Labro is rond 900 na Christus als rocca (vestingstad) ontstaan. Het kijkt aan de ene kant uit over La Valle Santa in Lazio en aan de andere kant over het door groen omringde Lago di Piediluco, in Umbrië. Het dorp is sinds de dertiende eeuw zo goed als onveranderd gebleven. Het middeleeuwse centrum mag zich dan ook vanaf de jaren zestig officieel centro storico noemen, met als een van de pareltjes Albergo Diffuso Crispolti. Beroep wordt passie De Vlaamse Ivan en Anne Van Mossevelde zijn de trotse eigenaren van Crispolti. In 1960 heeft Ivan van zijn beroep zijn passie gemaakt en heeft hij als architect de renovatie van het hele dorp op zich genomen. Labro is zodoende één mooi, homogeen geheel geworden. Eenmaal door de historische toegangspoorten klim of daal je...
Italiaanse films & series

3 Op Reis neemt je mee op een culinaire reis door het zuiden van Italië

Freddy Tratlehner (ook wel bekend als rapper Vjèze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig) is een enorme lekkerbek. Er stond dan ook één ding hoog op zijn wensenlijstje: een culinaire reis door Italië. Liefde voor eten zit bij de Italianen immers in het DNA, tomatensaus stroomt door hun bloed en alles wordt nog handgemaakt volgens traditionele recepten. Freddy leert zijn favoriete land van een hele andere kant kennen door middel van bijzondere Italiaanse gerechten en culinaire tradities. Wat zit er in een gefrituurde pizza? En wat is typerend voor de cucina povera, de armeluiskeuken? De reis van Freddy is vanaf zondag 22 januari zeven weken lang te zien in 3 Op Reis (om 19.45 uur bij BNNVARA op NPO 3). Freddy: ‘De enige echte manier om Italië te leren kennen, is om je er doorheen te eten. Daar heb ik dan ook flink mijn best voor gedaan. Ik heb echt genoten van het zwemmen in het maanlicht, het dagelijkse zoete ontbijt, de vulkaan met lava en de Italiaanse mensen die ons graag hun...
Toscane

Italian Residence: luxe vakantievilla’s en agriturismo’s in heel Italië

Glooiende heuvels, zonovergoten wijngaarden en eeuwenoude boerderijen omgetoverd tot stijlvolle vakantievilla’s. Dit is geen droom, maar realiteit met Italian Residence, een van de grootste aanbieders van vakantievilla’s en agriturismo’s in Italië. Al bijna dertig jaar zorgt eigenaresse Marianne Moerdijk ervoor dat je een onvergetelijke vakantie beleeft, of je nu met je gezin, familie of vrienden komt – van betaalbaar tot super-de-luxe. De perfecte vakantie op maat Wat Italian Residence uniek maakt, is hun maatwerkservice. Hoewel ze een breed scala aan accommodaties aanbieden, is niets standaard. Marianne kent de charme van elke regio en heeft zelf de meeste huizen bezocht. Dit betekent een buitengewone service die diepgeworteld is in kennis, aandacht en zorg. Bij Italian Residence kun je rekenen op persoonlijke aanbevelingen, tips en assistentie in het Nederlands. Marianne en haar team zorgen ervoor dat je alles uit je verblijf haalt en indien nodig, zijn ze per app...
Piemonte

Italië in mijn broekzak – van televisieproducer tot soepstengelbakker

Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden. Dit keer reist hij naar Barolo, in Piemonte, waar hij kennismaakt met een bijzonder stel bakkers. Pascal: ‘Niet alles wat mooi, lekker en typisch Italiaans is, haalt de eindmontage van een televisieprogramma over la dolce vita. Vanwege tijdgebrek, desinteresse in Hilversum of een moeilijk bereikbare locatie, moet ik soms afscheid nemen van onderwerpen waar toch een heel verassend, interessant verhaal aan vastzit. Weet jij bijvoorbeeld waar de soepstengel vandaan komt? Dat wist ik ook niet, maar daar kwam ik toevalligerwijs achter tijdens een researchreis in de omgeving van Barolo. Inderdaad, waar die te lekkere, te dure en te...