Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italiaanse films & series

Sotto il sole di Riccione – zomerse Italiaanse film op Netflix

Na de luchtige Italiaanse serie Summertime brengt Netflix nu Sotto il sole di Riccione, een zomerse film die zich afspeelt aan de Adriatische kust. Ciro, Guenda, Marco, Furio, Camilla, Vincenzo, Tommy, Gualtiero en Emma raken tijdens hun vakantie in Riccione bevriend. Natuurlijk kunnen zomerliefdes in zo’n setting niet uitblijven… Verwacht geen diepgaande karakterschetsen van de jonge hoofdrolspelers (daarvoor zijn het er wellicht ook wat veel), maar geniet van een lichte, luchtige film met veel heerlijke beelden die je even meenemen naar het Italiaanse strandleven. De kleurrijke beelden worden begeleid door de klanken van veel nummers van de band Thegiornalisti, met natuurlijk ook het vrolijke Riccione (zie deze blog voor de songtekst met Nederlandse vertaling van dit zomerse nummer): Wil je na het bekijken van de film de hele zomer genieten van de vrolijke muziek? In deze Spotify-playlist vind je alle nummers uit de film, met onder meer Maradona y Pelé, Balla en Fine...
Amalfikust

Le Vigne di Raito – wijn proeven aan de Amalfikust

Plinius de Oudere sprak over ‘Campania Felix’ om de vruchtbaarheid van deze Zuid-Italiaanse regio te onderstrepen. Wanneer je enkel kijkt naar de Amalfikust, waar groene terrassen met geurige citroenen worden afgewisseld met wijngaarden vol goed gevulde wijnranken, begrijp je waar zijn benaming vandaan komt. De vruchtbare grond van de regio Campanië vormt dan ook de basis van een aantal smaakvolle wijnen. Felicia neemt je graag mee naar een bijzonder wijnwalhalla aan de Amalfikust: Le Vigne di Raito. Le Vigne di Raito Felicia: ‘In het kleurrijke Raito, een klein dorpje aan de Amalfikust dat ligt ingeklemd tussen de bergen en de zee, wordt een zeer fraaie wijn geproduceerd. Bij aankomst in het dorpje zie je de groene terrassen al schitteren in de zon, uitkijkend over de Tyrreense Zee. Waar de geschiedenis van sommige familiebedrijven honderden jaren oud is, is die van Le Vigne di Raito nog vrij jong. De terrassen zijn het eigendom van Patrizia Malanga, die dit stuk grond in...
Campanië

Castel dell’Ovo – het oudste kasteel van Napels

Bij Napels denk je wellicht aan smalle, donkere straatjes, met wapperende was, zingende mamma’s, kleine scootertjes en voetballende jochies. In sommige delen van de stad is dit inderdaad het heersende straatbeeld. Waar Napels grenst aan de blauwe zee, wordt het beeld echter gedomineerd door witte rotsen, cruiseschepen en het Castel dell’Ovo, het kasteel van het ei. Castel dell’Ovo en de legende van het ei van Vergilius Het Castel dell’Ovo is het oudste kasteel van Napels. Het dankt zijn naam volgens de overlevering aan het ei dat Vergilius er heeft begraven, diep onder de grond. Hij waarschuwde de Napolitanen voor de dag dat het zou breken. Dan zou namelijk ook het kasteel instorten, waarna Napels getroffen zou worden door een ramp die niemand in de stad zou overleven. Hoe gek het misschien ook klinkt, het idee dat het ei dat de Latijnse dichter hier verstopte kan barsten, boezemt de Napolitanen meer angst in dan de Vesuvius, waarvan de contouren aan de overkant van de Golf...
Italiaanse films & series

Pinocchio (Matteo Garrone) – geniet van Pinokkio’s avonturen in Toscane

Pinocchio, de nieuwe film van Matteo Garrone, is een nieuwe vertelling van dit schitterende Italiaanse sprookje. Garrone keert terug naar de wortels van het originele verhaal van Pinocchio, zoals dat werd opgetekend door Carlo Collodi – waar we je verderop in deze blog meer over vertellen. Met deze baanbrekende verfilming creëert Matteo Garrone een fantasiewereld van mysterie en verwondering vol stralende, grappige en ontroerende momenten. Wanneer houtsnijder Geppetto (die word vertolkt door Roberto Benigni – met een prachtig Toscaans accent) uit een blok hout een pop maakt, gebeurt er iets magisch. De brutale pop begint te praten en kan lopen, rennen en eten zoals elke kleine jongen. Geppetto noemt hem Pinocchio en voedt hem op als zijn eigen zoon. Maar Pinocchio vindt het lastig om braaf te zijn. Hij is snel afgeleid en tuimelt van het ene ongeluk in het andere terwijl hij wordt misleid, gekidnapt en achterna gezeten door bandieten in een wereld vol fantasierijke wezens, van...
Amalfikust

Een dag tussen de citroenen – de Lemon Tour in Amalfi

Wanneer je een rit langs de Amalfikust maakt, valt op dat het landschap voornamelijk wordt bepaald door de vele terrassen met citroenbomen. Aan het begin van de elfde eeuw werden de citroenen hier geïntroduceerd, waarna deze vrucht langzaam maar zeker uitgroeide tot symbool voor dit zonnige kustgebied – met dank ook aan de limoncello die ervan wordt gemaakt, al eindigen lang niet alle citroenen die aan de Amalfikust groeien in deze citroenlikeur. De sfusato amalfitano, zoals de Italiaanse benaming van de citroensoort luidt, draagt trots de naam in zich van het unieke gebied waar deze vrucht groeit, hoog boven zee. Met zijn sappige, licht zure smaak en weinig pitjes, is het een prima dorstlesser. Maar wist je dat er een heel verhaal achter deze citroen schuilgaat? Niet alleen omdat deze citroensoort sinds 2002 het IGP-keurmerk draagt, waarmee aan hoge kwaliteitseisen moet worden voldaan, maar ook omdat het hele productieproces van deze citroen een rijke geschiedenis heeft, die maar...
Umbrië

Een verborgen verrassing in Città di Castello: Tipografia Grifani Donati

Renée de Haan en Matthijs Pronker maakten samen een nieuwe reisgids over Umbrië. Renée tekende de verhalen op, Matthijs fotografeerde de bijzondere steden en dorpen, het natuurschoon en heel veel ander moois dat Umbrië tot zo’n heerlijke vakantiebestemming maakt. Als voorproefje van deze nieuwe gids delen ze een verhaal over een bijzondere drukkerij in Città di Castello, een plaatsje in het noorden van Umbrië. Renée: ‘Città di Castello staat al eeuwenlang bekend als centrum van kunst. In het verlengde daarvan staat hier de drukkunst centraal, met machines uit vervlogen jaren en prenten op geschept papier. Alessandro, van het lokale toeristenbureau, tipte ons dat we beslist een reportage moesten maken van Tipografia Grifani Donati, een historische drukkerij die voor publiek toegankelijk is en nog altijd volop in bedrijf. Liefde voor papier Midden in de hoofdstraat hangt op een van de palazzi een aanduiding op koperplaat: La Tipografia. Hier moeten we zijn. Boven aan een...
Ligurië

Genua – groene oases in de stad

Natascha neemt je mee naar de bruisende havenstad Genua en tipt een aantal plekken waar je midden in het groen kunt genieten van ontspanning én mooie uitzichten. Castello d’Albertis Natascha: ‘Het park van Castello d’Albertis ligt op vijfhonderd meter van het station Principe en de Via Balbi. Toeristen komen hier amper, want het ligt net buiten de gebaande paden. In de met palmbomen bezaaide kasteeltuin geniet je van een prachtig uitzicht op een deel van de stad en de zee. Bij het kasteel hoort ook een barretje met tafeltjes onder een zuilengalerij, waar je iets kunt drinken of aan kunt schuiven voor een eenvoudige lunch. In het kasteel zelf kun je het Museum van Wereldculturen bezoeken. Het kasteel werd namelijk gebouwd door kapitein Enrico Alberto d’Albertis, die tijdens zijn vele zeereizen een schat aan koloniale trofeeën en souvenirs heeft verzameld. foto’s:  Claudio Divizia Parco del Peralto Nog zo’n groene oase is het stadspark aan de voet van de...
Recepten

Tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood uit het kookboek Extra Vergine

Jolande Burg is kookboekenschrijfster; Erik Spaans is wijnschrijver en culinair fotograaf. Samen wonen en werken ze op het Italiaanse platteland in een eeuwenoude gerestaureerde villa tussen de olijfbomen. Deze tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood is een van hun regionale lievelingsrecepten, door Jolande naar eigen smaak omgebouwd, dat ook in hun boek Extra Vergine werd gepubliceerd. Het is een delicate puree met een diepe smaak. Hier hoort dan ook een wijn uit Puglia bij: een rode Salice Salento DOC, maar zeker geen op hout gerijpte. Wat heb je nodig? Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie, om te bakken | 200 gram uien, gesneden | 250 gram gedroogde tuinbonen | 200 gram aardappel, in blokjes | 1 eetlepel tomatenpuree | 2 takjes bonenkruid | 1 theelepel zout | 1 liter water | zout en witte peper uit de molen | 4 plakken zuurdesem brood, in repen gesneden | 2 deciliter olijfolie, om te frituren | 40 gram Parmezaanse kaas, flinterdun geschaafd | 2 handjes rucola | extra vergine...
Recepten

Tricolore ijsjes met watermeloen en kiwi uit het boek IJs

In haar nieuwe boek IJs deelt Marleen Visser dertig verrassende ijsrecepten. Van eenvoudig roomijs en yoghurtijs tot spicy honingijs met perzik, van ananas, munt en limoensorbet tot aardbeiensorbet met venkel, van geitenkaasijs met geroosterde aardbeien tot een chocolademagnum met sinaasappelcurd. Wij maakten een hele voorraad tricolore ijsjes, met watermeloen, yoghurt en kiwi, waarvan we het recept graag met jullie delen. Ingrediënten (voor zes ijsjes van 65 milliliter of vier ijsjes van 90 milliliter): 250 gram watermeloen, in stukjes en zonder pitjes | 3 eetlepels honing | 3 eetlepels limoensap | 4 eetlepels volle yoghurt | 2 kiwi’s, geschild en in stukjes | 40 bakvaste chocoladedruppels Pureer de watermeloen met één eetlepel honing en het limoensap. Meng de yoghurt met één eetlepel honing. Pureer de kiwi’s met één eetlepel honing. Zeef het kiwimengsel en bewaar het sap. Vul de ijsvormpjes voor twee derde met de watermeloenpuree en laat twee uur iets opstijven in de...
Recepten

Cappuccino van ricotta uit ‘Heerlijk Rome’

Onlangs vertelden we over de lekkere maar lelijke koekjes, brutti ma buoni. In een vlaag van heimwee naar Rome bakten we afgelopen week een hele lading van deze koekjes, zodat collega’s en vrienden ook van deze lekkernijen konden proeven. Hoe lekker ze ook waren, er bleef een klein trommeltje met koekjes over. Wat zouden we daar eens mee doen? Op zoek naar een lekker recept met koekjes stuitten we in Heerlijk Rome op deze cappuccino’s van ricotta. Een mooie combinatie van koekjes, koffie en Rome! Cappuccino van ricotta Ingrediënten (voor zes cappuccino’s): 4 brutti ma buoni (in plaats van brutti ma buoni kun je natuurlijk ook andere koekjes gebruiken, zoals amaretti of cantuccini) | 300 gram verse ricotta | 1 theelepel gemalen koffiebonen | 1 deciliter vers gezette koffie (ongeveer een half kopje) | 1 deciliter stijfgeklopte slagroom | 100 gram poedersuiker, plus 2 eetlepels extra voor de garnering Verkruimel de koekjes tot grove stukken. Meng alle ingrediënten, behalve...
Italiaanse films & series

De nieuwe achternaam – het tweede seizoen van L’amica geniale – in de kerstvakantie op Canvas

Goed nieuws voor alle Ferrante-fans: De nieuwe achternaam, het tweede seizoen van L’amica geniale of My brilliant friend, is in de kerstvakantie te zien op de Belgische televisiezender Canvas, als het goed is vanaf dinsdag 22 december 2020 om 22.15 uur. Later zal de veelgeprezen en bekroonde Italiaanse dramaserie naar de wereldberoemde romancyclus van Elena Ferrante ook te zien zijn via Lumière Series en op dvd. Ken je L’amica geniale nog niet? In deze blog lees je meer over de romans van Elena Ferrante en over het eerste deel van de serie. Het tweede seizoen is gebaseerd op het tweede boek uit de reeks, De nieuwe achternaam. Lila en Lenù zijn zestien. Beiden hebben het gevoel vast te zitten in een sleur. Na haar huwelijk heeft Lila de naam van haar man aangenomen, waardoor ze het gevoel heeft dat ze zichzelf is kwijtgeraakt. Lenù is een voorbeeldige leerling, maar tijdens de huwelijksreceptie van haar vriendin beseft ze dat ze niet gelukkig is, niet van binnen en niet van...
Recepten

Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing

In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete honing een vakantie, een kookboek en een gedroomde levensstijl in de zon in één. De recepten vormen een mix van typisch Sardijnse en algemenere Italiaanse gerechten. Het gebraden speenvarken, dat op elk Sardijns dorpsfeest wordt geserveerd, ontbreekt natuurlijk niet, maar er zijn ook eenvoudiger recepten zoals in bierbeslag...