Recepten Olijfolie-ijs uit het kookboek Extra Vierge
In het kookboek Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. Dankzij de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie, ook in desserts en cocktails.
Zo watertand je al bladerend onder meer bij citroen-lavendelbruschette, pizza bianca met artisjokkencrème en oesterzwammen, socca met gegrilde venkel, truffelricotta en krokante kappertjes, artisjokkenchips, popcorn met boter-truffelolie en rozemarijn, pompoenlasagne met pecannoten, gebakken salie en bitterkoekjes en Negroni met gegrilde sinaasappel.
Als voorproefje delen we het recept voor olijfolie-ijs met jullie – ideaal als tussendoortje of als verfrissend toetje.
Voor acht personen (ca. 500 ml ijs) heb je nodig: 500 ml havermelk | 8 eetlepels honing| snufje zout | 6 eidooiers | 100 ml milde olijfolie
Verwarm de melk, honing en het zout in een pan op laag vuur. Breng niet aan de kook. Haal de pan van het vuur,...
Italiaanse films & series A Night at the Louvre – sta oog in oog met Da Vinci’s Mona Lisa
Vorig jaar was in het Louvre in Parijs een unieke tentoonstelling te zien met Leonardo da Vinci in de hoofdrol. Om te vieren dat het vijfhonderd jaar geleden was dat deze uomo universalis overleed, werden meer dan honderdvijftig werken uit musea en privécollecties van over de hele wereld samengebracht.
Meer dan een miljoen bezoekers genoten van dit samenspel van Da Vinci’s werken, maar helaas moesten alle werken na een aantal maanden weer terug naar de rechtmatige eigenaren. Aangezien een zelfde tentoonstelling op korte termijn niet nog eens georganiseerd zal worden, heeft men de expositie bewerkt tot een schitterende film: A Night at the Louvre, die vanaf 16 september te zien zal zijn in verschillende bioscopen.
Je maakt een nachtelijke privétour door het Louvre, waarbij je Leonardo da Vinci’s werken van zeer dichtbij kunt bewonderen, onder begeleiding van de curatoren van het Louvre:
Het is een unieke mogelijkheid om veel van Da Vinci’s mooiste werken van dichtbij te zien,...
Recepten 10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè
We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties.
Cappuccino freddo
Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino. Hiervoor zet je een sterke espresso, die je in een glas schenkt. Desgewenst roer je er wat suiker door. Doe er wat ijsblokjes bij en schenk er dan 100 milliliter ijskoude melk over. Je kunt de koffie, de ijsblokjes en de melk ook mixen met een blender.
Wil je een romiger variant? Zet dan een kopje sterke koffie en roer er een eetlepel suiker door. Schraap het merg uit een vanillestokje en meng een vierde hiervan door 1 deciliter melk. Breng de melk aan de kook en roer er de gezoete koffie door. Laat goed afkoelen en roer er dan 30 centiliter slagroom door. Laat dit mengsel circa drie uur goed koud worden in de koelkast.
Tip: maak ijsblokjes van (restjes) koffie, zodat je ijskoffies...
Campanië Mario Talarico maakt in zijn winkel in Napels paraplu’s voor de paus
Terwijl de kardinalen in conclaaf zijn, stuitten wij op een foto van een paraplu met een afbeelding van Benedictus XVI, in de winkel van Talarico, de enige echte Napolitaanse paraplumaker.
foto: Claudia Murena
Hoewel het in Napels meestal mooi weer is, is paraplumaker Talarico al sinds 1860 een begrip in de stad. Achille Talarico was de eerste van vele generaties Talarico die in een werkplaats aan de Via Trinità degli Spagnoli samen met tachtig werknemers bijzondere paraplu’s maakte, beschilderde en verkocht.
Honderd procent handwerk
Honderd procent handwerk, zo’n Talarico-plu, en dus ook zeer in trek bij de rijkere clientèle, zoals de Koninklijke familie. Zij konden immers hun wapen in de paraplu laten verwerken of paraplu’s laten maken van speciale, kostbare producten als ivoor en schildpadvel.
Aangezien Italianen een hekel hebben aan regen en bij elke druppel een plu tevoorschijn toveren, deed Talarico van begin af aan ook met paraplu’s ‘voor de gewone man’ goede...
Italiaanse muziek Luister naar de mooiste Italiaanse liedjes over koffie
Het is Saskia’s favoriete moment van de dag, de vroege ochtend, zeker met een lekkere cappuccino binnen handbereik en fijne muziek om de dag mee te beginnen. Voor de beste start van je dag – ook als die wat later begint – heeft Saskia een playlist samengesteld vol met Italiaanse liedjes over caffè, koffie, mét een vrolijke Nederlandstalige uitsmijter.
We beginnen met een van de eerste Italiaanse liedjes over koffie is A tazza e’ caffè, dat in 1918 werd uitgebracht door Roberto Murolo, naar een tekst van Giuseppe Capaldo, die als ober werkte bij Caffè Pororicco in Napels. Het liedje gaat over Brigida, die achter de kassa zit en veel van de mannelijke klanten van de Napolitaanse koffiebar weet te betoveren. Onder hen ook de jonge Giuseppe, die vrouwen altijd vergelijkt met een kopje koffie: bitter, maar een zweem van zoet achterlatend.
Vervolgens geniet je ruim twee uur lang van de opbeurende koffieklanken van onder anderen Pino Daniele, Fiorella Mannoia, Tiziano Ferro,...
Recepten Met een flinke korrel zout – zeebrasem uit De Zilveren Lepel
Afgelopen zondag doken we de keuken in met de nieuwe editie uit De Zilveren Lepel-reeks, dit keer geheel gewijd aan vis.
De Italiaanse keuken is een van de beste viskeukens ter wereld. Het geheim? Goede, verse ingrediënten, puur en eerlijk klaargemaakt. Deze visbijbel bevat meer dan tweehonderd eenvoudige en authentieke recepten voor vis en zeevruchten uit de keuken van de befaamde Zilveren Lepel, vol inspiratie en heel toegankelijk.
De recepten variëren van een verwarmende driekleurige vislasagne tot een klassieke spaghetti met venusschelpen of gerookte zalmforel met amandelen en groene groente. Allemaal even verrukkelijk en puur Italiaans!
Het helpt je bij het kiezen, voorbereiden en klaarmaken van bijna alle voorkomende soorten vis en zeevruchten. Met het oog op duurzaamheid en verkrijgbaarheid geeft De Zilveren Lepel Vis ook alternatieven om optimaal gebruik te maken van de vangst van de dag. Wij kozen op verzoek voor zeebrasem in een zoutkorst.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten...
Cinque Terre Il Sentiero dei Santuari – wandelen langs de heiligdommen van de Cinque Terre
In en om de Cinque Terre kun je prachtig wandelen. Een van de bekendste wandelroutes is Il Sentiero Azzurro, ‘het blauwe pad’, dat Riomaggiore met Monterosso verbindt. Het is een prachtige wandeling, maar zó bekend dat je er vaak schouder aan schouder loopt.
In deze blog nemen we je daarom mee naar een minder bekend wandelpad, Il Sentiero dei Santuari, ‘het pad van de heiligdommen’, dat langs een aantal kerken en kloosters van de Cinque Terre voert. Trek je wandelschoenen aan, vul je flesje water, zorg voor bescherming tegen de zon en wandel met ons mee!
Betoverende vergezichten over Cinque Terre
De route telt circa vijfentwintig kilometer, die je in ongeveer zeven uur kunt lopen (uiteraard kun je het ook in etappes verdelen). Het pad voert dwars door het terrasvormige landschap van dit stukje Ligurië.
Het uitzicht op zee en de grillige kustlijn met steile kliffen is betoverend mooi. De kleine gekleurde huisjes in de verte lijken soms op bijna onbereikbare plekken te...
Italiaanse films & series Filmtip: Gli anni più belli (met een prachtige titelsong van Claudio Baglioni)
Na het succes van A casa tutti bene keert regisseur Gabriele Muccino terug in de bioscoop met Gli anni più belli (‘de mooiste jaren’), een zomerse Italiaanse film over vriendschap, familie en het leven.
Giulio (Pierfrancesco Favino), Gemma (Micaela Ramazzotti), Paolo (Kim Rossi Stuart) en Riccardo (Claudio Santamaria) zijn sinds hun jeugd in de jaren tachtig zeer hecht bevriend. Samen groeien ze op, gaan ze door de puberteit en worden ze volwassen. Ze delen momenten van liefde en succes, maar ook teleurstellingen en verdriet.
Naarmate de jaren verstrijken verliezen de vier vrienden elkaar regelmatig langere tijd uit het oog, maar steeds weer is daar de rode draad die hun levens verbindt.
Hun vriendschap ontvouwt zich in de schaduw van de Italiaanse geschiedenis van de laatste vier decennia, een beetje zoals we kennen uit La meglio gioventù.
Het decor wordt gevormd door la bella Roma, met een prachtige scène met de Trevifontein in de hoofdrol, net als in Fellini’s La...
Ligurië Kajakken op zee aan de Ligurische Bloemenrivièra
‘Zeekajakken is zo saai,’ zo vertelde een Belgische vriend aan Natascha. ‘Op een rivier zie je de hele tijd een ander landschap, maar vanaf zee heb je altijd diezelfde kust voor je – en met de golven is het nog lastig ook.’
Natascha: ‘Deze vriend had duidelijk nog nooit een tocht aan de Italiaanse kust gemaakt. Hij gaf zelfs meteen ruiterlijk toe dat hij het voelde kriebelen bij het zien van de foto’s van onze laatste kajaktocht langs de Ligurische Rivièra.
We vertrokken vanaf het strand 20Riviera in Varigotti. Ik had gebeld om te horen of we de kajak op voorhand moesten reserveren, maar dat was niet nodig volgens de man aan de andere kant van de lijn, aangezien er meer dan genoeg kajaks beschikbaar zijn.
Eenmaal aangekomen bleek er echter maar één kajak voor twee personen te zijn, maar gelukkig was die op dat ogenblik niet verhuurd, dus we mochten zo vertrekken (althans, na betaling van dertig euro voor twee uur). Er zijn daarnaast ook eenpersoonskajaks, supborden en...
Recepten Citroentaart met meringue uit Big Mamma’s Cucina Popolare
Het kleurrijke kookboek Big Mamma’s Cucina Popolare biedt meer dan honderddertig makkelijk te bereiden en verrassende recepten: echte klassiekers maar wél met een moderne twist uit de Italiaanse keukens van restaurantgroep Big Mamma.
De Italiaanse chef-koks van Big Mamma koken volgens de tradities van hun mama’s maar met een hedendaags signatuur. Maak bijvoorbeeld bruschetta’s met finocchiona (venkelworst), stracchino (roomkaas) en vijgen, soep van witte wijn, een zomerse parmigiana of bitterballen met guanciale (wangspek) en truffelcrème.
Leer de lekkerste pizza’s bakken, serveer de mooiste borden pasta (van lasagne en linguine tot gnocchi en tortellini), bereid een risotto pera’more met gorgonzola, peer en walnoot, bak Napolitaanse babà’s of citroencake, maak en grote schaal tiramisù met een twist en geniet van panna cotta met perzik en pistachenoten.
Verras je gasten met een Bellini Spritz, spaghetti met courgettebloemen en burrata, asperges met porchetta en...
Italiaanse films & series De zaak Collini – rechtbankdrama met historische wending
Der Fall Collini, de film naar het meeslepende boek van Ferdinand von Schirach, is sinds 16 juli te zien op het witte doek.
Hoewel het een Duitse film is, is er ook een Italiaans tintje: de hoofdverdachte in de zaak een Italiaan: Fabrizio Collini (indrukwekkend vertolkt door Franco Nero).
Collini vermoordt de vooraanstaande Duitse industrieel Hans Meyer in een van de luxe hotels in Berlijn. Beneden meldt hij slechts: ‘Hij is dood. Presidentiële suite.’
De jonge advocaat Caspar Leinen krijgt de verdediging van Collini op zijn bord. Wat op het eerste gezicht een veelbelovende carrièrekans lijkt, verandert in een nachtmerrie als hij hoort wat zijn relatie tot het slachtoffer is.
De zaak lijkt hopeloos, maar dan leidt Caspars zoektocht naar een Italiaans dorpje waar in 1944 een groot aantal burgers werd geëxecuteerd, als wraakactie voor een bomaanslag door het verzet – een link die veel mensen graag verborgen hadden gehouden maar die door Collini’s zaak ineens in de...
Italiaanse films & series Picciridda – een klein Siciliaans meisje met grootse dromen
Vanaf vandaag te zien in de bioscoop: de film Picciridda, die je meevoert naar een Siciliaans vissersdorpje in de jaren zestig.
De kleine Lucia (gespeeld door Marta Castiglia) is pas elf jaar als haar ouders besluiten hun povere bestaan te verruilen voor een zoektocht naar werk en geluk in Frankrijk. Haar broertje verhuist mee, maar Julia maakt geen onderdeel uit van het plan.
Ze wordt bij haar grootmoeder ondergebracht, de strenge en schijnbaar emotieloze Maria (een schitterende rol van Lucia Sardo). Lucia mist haar ouders en broertje enorm, maar langzamerhand maakt de heimwee naar wat was plaats voor dromen over wat kan zijn.
Lucia begint belangstelling te krijgen voor mannen – een mysterieuze wereld waar ze van haar grootmoeder ver vandaan moet blijven maar die ze zelf graag wil ontdekken. Gedreven door nieuwsgierigheid verliest Lucia op een dag haar kinderlijke onschuld aan een afschuwelijk familiegeheim. Vanaf dat moment ziet ze de wereld met andere ogen.
Picciridda wordt door...