Recepten

Burrata met geroosterde druiven naar recept van Soffritto

Bij Soffritto, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Sittard (dat helaas eind 2022 de deuren sloot) smulden we van burrata met druiven uit de oven. Voor wie dit ook thuis eens wil maken, delen we dit simpele maar supersmakelijke recept. Ingrediënten Voor vier personen heb je nodig: 300 gram rode pitloze druiven | 3 eetlepels vijgensiroop of vincotto (heb je dat niet in huis, dan kan olijfolie ook) | 3 takjes rozemarijn | 4 bollen burrata (of buffelmozzarella) Bereidingswijze Laat de burrata op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verdeel de druiven over een ovenschaal en besprenkel …

Lees meer »

Citroentulband met amandel, ricotta & olijfolie uit het kookboek La Vita è Dolce

Zoet, zoeter, zoetst, dat is het kookboek La Vita è Dolce van Letitia Clark, vol met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden: koekjes, cakes, desserts en taarten voor elke gelegenheid. Van amaretti tot tiramisù: alle klassieke Italiaanse dolci komen aan bod. Wat denk je bijvoorbeeld van panna cotta met espressokaramel, van gevulde perziken met amandelcrumble of van echte gelato in de lekkerste smaken? Of van crostata met vijgen en rode wijn, van sorbet met perzik & basilicum of van yoghurttaart met citrus & Campari? Wij mogen alvast het recept voor citroencake met amandel, ricotta en olijfolie delen, als voorproefje van …

Lees meer »

Een tuin vol lekkers – lezen, tuinieren, koken en lekker eten

Een prachtig boek om de lente – en elk ander seizoen – mee te vieren. is Een tuin vol lekkers van Felicita Sala, een kookboek, een minigids om te tuinieren en een prentenboek in één. Felicita studeerde filosofie, maar uiteindelijk maakte ze van haar grootste hobby – tekenen – haar beroep, met prachtige boeken als resultaat. Ze woont in Rome, samen met haar man Gianluca (die ook illustrator is) en hun dochtertje Rosa. Vanuit de Eeuwige Stad deelt ze haar kleurrijke illustraties, die je stuk voor stuk zou kunnen inlijsten, gelardeerd met eenvoudige maar overheerlijke recepten. Een huis en een …

Lees meer »

3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten. Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs. Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak. Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de …

Lees meer »

Crostata met appel naar recept van Artusi

Wist je dat één op de tien Europese appels afkomstig is uit het noorden van Italië? Een wandeling door het Zuid-Tiroolse landschap laat je kennismaken met uitgestrekte appelboomgaarden – en het lekkers dat ze opleveren. Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel driehonderd zonnige dagen per jaar toveren prachtige blosjes op de Zuid-Tiroolse appels. Net als voor de druiven is het klimaat in deze regio ideaal voor de appels. Dat zorgt ervoor dat er in deze regio maar liefst zo’n achtduizend fruittelers wonen, die op meer dan achttienduizend hectare zorg dragen voor de trots van Zuid-Tirol. Pink …

Lees meer »

Kaiserschmarrn – wintersportlekkers voor thuis

Net als een Bombardino is een bord Kaiserschmarrn onmisbaar tijdens de wintersport in Noord-Italië. Hoewel het van oorsprong een Oostenrijks gerecht is, staat het ook bij de rifugi (berghutten) in de Italiaanse bergen altijd op het menu. Felice genoot vorige week nog van dit bord vol goudgele Kaiserschmarrn bij Rifugio Lee (Via Lè 4, Badia): Het is een heerlijk luchtig gerecht, met dank aan het opgeklopte eiwit in het beslag. Met onderstaand recept uit De bakatlas van Rutger van den Broek zorg je ook thuis voor wintersportsferen. Denk de besneeuwde bergtoppen erbij en je waant je even op de piste! …

Lees meer »

Fruitige dipsaus voor bij pauselijke gehaktballetjes naar recept uit Borreltijd!

In de twintigste eeuw kwam in Nederland voor de tijd rond vijf uur de term ‘borreltijd’ op, hoewel het Nederlands toen ruim zevenhonderdvijftig (!) synoniemen voor een ‘borrel’ kende, zoals neutje, druppel en kopstoot. Oorspronkelijk betekende een borrel een klein glaasje sterke drank, hoofdzakelijk jenever. Tegenwoordig is werkelijk ieder drankje toegestaan als de vijf in de klok is. We borrelen met wijn, bier, een cocktail of een alcoholvrij drankje. Borrelen en borreltijd gaan tegenwoordig meer om het samenzijn en om de combinatie van hapjes en drankjes dan om het drankje alleen. Dat is in Italië niet anders dan in Nederland. …

Lees meer »

Heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Nocciolata Crunchy

Maak deze heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Rigoni’s nieuwe Nocciolata Crunchy – biologische chocolade-hazelnootpasta met geroosterde stukjes hazelnoot. foto en recept: Giochi di zucchero Voor 20 truffels heb je nodig: 400 gram droge koekjes (Maria-koekjes bijvoorbeeld) | 200 gram Rigoni Nocciolata Crunchy | cacao Verkruimel de koekjes boven een kom tot ze heel fijn zijn en meng er de Nocciolata Crunchy door tot je een homogeen en glad mengsel hebt. Zet het even in de koelkast, al is het maar tien minuten, zodat je er makkelijker bolletjes van kunt rollen. Maak met behulp van een lepel bolletjes ter grootte van een walnoot. …

Lees meer »

Panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus naar recept van Jamie Oliver

Wil je met kerst panettone als ontbijt of toetje serveren, maar dan nét even anders dan een plak panettone? Maak dan deze panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus uit Samen eten, het nieuwe kookboek van Jamie Oliver! foto: David Loftus Ingrediënten (voor twaalf personen): 65 gram zachte boter + extra om in te vetten | 200 gram lichtbruine basterdsuiker + extra om te bestrooien | 3 theelepels vanillepasta | 3 grote biologische eieren | 3 mandarijnen | 600 milliliter halfvolle melk | eventueel wat whisky, brandy of lichtbruine rum | 4 bananen | 150 gram Medjool-dadels | 500 gram panettone …

Lees meer »

20x de lekkerste tiramisù voor toe – van het originele recept tot verrukkelijke variaties

Er gaat weinig boven tiramisù als afsluiter van een feestelijke maaltijd. We zijn dol op de klassieke versie, maar variëren ook graag met andere ingrediënten. Zo is de limoncellotiramisù inmiddels het vaste verzoeknummer van sommige vrienden, net als de tiramisù met vijgen en honing. We kozen twintig feestelijke tiramisùrecepten uit, plus tien recepten waarmee je tiramisù net even anders op tafel zet, in de vorm van een taart of semifreddo bijvoorbeeld. Geniet van je tiramisùtoet! *klassieke tiramisù *tiramisù al limoncello *tiramisù met twee soorten drank (van Letitia Clark) *frisse citroentiramisù (van Janneke Philippi) *tiramisù met speculaas (van Uit Paulines Keuken) …

Lees meer »

Tagliolini met citroen naar recept van Claudia Roden

De naam Claudia Roden wordt tot in de hoogste gastronomische kringen met eerbied uitgesproken. In Med, een gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten uit de keukens van de landen aan de Middellandse Zee, vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Mediterraneo zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt. Claudia Roden zegt in het voorwoord: ‘Toen mijn kinderen vijfendertig jaar geleden alle drie tegelijk het huis verlieten, besloot ik om ook te vertrekken en rondom de Middellandse Zee te gaan reizen. …

Lees meer »

Buchteln – zachte zoete broodjes uit Zuid-Tirol uit De Bakatlas van Rutger van den Broek

Tijdens Saskia’s verblijf bij Hotel Zenana in San Candido stonden ze elke ochtend op het menu: buchteln, zachte zoete broodjes, al dan niet gevuld met jam. Anna serveerde ze vaak als ontbijt, maar we proefden ze ook bij Pasticceria Wachtler. Dankzij De Bakatlas kunnen we ze nu ook thuis maken. In dit nieuwe bakboek van Rutger van den Broek vind je meer dan honderdvijftig toegankelijke recepten die laten zien hoe divers er over de hele wereld gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts. Als Italiëliefhebbers kunnen we …

Lees meer »

Pappardelle met palmkool en burrata naar recept van pastaman Mateo

Mateo Zielonka werd al jong verliefd op de Italiaanse keuken. Hij is met name op Instagram bekend als ‘de pastaman’. Als je zijn pagina ziet, weet je meteen waarom: hij trakteert zijn vele Instagramvolgers op de origineelste en spectaculairste pasta die je ooit hebt gezien. Gestreept, gestippeld, rood, groen, zwart en in elke denkbare vorm. Mateo’s creaties zijn een droom voor iedere pastaliefhebber. Mateo vindt overal inspiratie voor zijn adembenemende pastacreaties: in kunst, de natuur en zijn moestuin. In het boek De pastaman onthult Mateo voor het eerst hoe je zijn mooie creaties zelf kunt maken. Hij begint met klassiek …

Lees meer »

Siciliaanse pasta met bloemkool en pijnboompitten uit De vegetarische Zilveren Lepel

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor vegetarische maaltijden. In De vegetarische Zilveren Lepel vind je meer dan tweehonderd klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts, van klassiekers uit de Italiaanse keuken tot eigentijdse recepten met hier en daar een exotische twist. Denk aan een zomerse minestrone, tomatenrisotto met lentegroente, kastanjelasagne met pompoen en palmkool, pompoentaart met paprika, bietengazpacho met venkel en pasta met bloemkool en pijnboompitten. Dit laatste recept mogen we alvast met …

Lees meer »

Arancini alla Norma – Siciliaanse risottoballetjes uit Vegetalia van Luna Trapani

Na het succes van haar eerste kookboek Veganista laat de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani in Vegetalia zien dat vegan koken heel goed aansluit op de Italiaanse keuken. Ze serveert honderd nieuwe recepten die allemaal makkelijk te maken zijn. Haar inspiratie heeft Luna opgedaan in alle streken van Italië. Zo geniet je van bloemkoolkoteletten uit Milaan, taralli (hartige venkelkoekjes) uit Puglia of couscous alla siciliana, maar ook van risotto met aardpeer, pastinaak en truffel. De recepten zijn duidelijk ingedeeld: na basisrecepten als tomatensaus en pesto volgen de antipasti, de primi (aangevuld met enkele heerlijke salades), de secondi, de contorni en tot …

Lees meer »

Bolognese bitterballen ter ere van Artusi’s verjaardag

Ter ere van Artusi’s verjaardag (Pellegrino Artusi werd op 4 augustus 1820 geboren in Forlimpopoli) maken we Bolognese bitterballen naar zijn recept. Artusi gebruikt er in zijn De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten hersenen voor, maar die kun je uiteraard vervangen door ander vlees. Ook de truffels die hij gebruikt, zijn waarschijnlijk niet makkelijk te vinden. Je kunt ze vervangen door wat extra Parmezaanse kaas, maar helemaal weglaten kan ook. Aangezien je bij de bereiding ook het recept voor bechamelsaus nodig hebt (nummer 137 uit Artusi’s oeuvre), delen we dat ook, zodat je de …

Lees meer »

Zomerse risotto met gele tomaten, garnalen en munt naar recept van Carlo Cracco

Je mag ons wakker maken voor een goede risotto. Letterlijk. Het is een van de gerechten uit de Italiaanse keuken waar we geen genoeg van krijgen. ’s Winters met stevige ingrediënten als pompoen met venkelworst of paddenstoelen met spinazie, ’s zomers wat subtieler, een risotto alla caprese bijvoorbeeld of met groene asperges, verse doperwtjes en munt. Toen we van de Italiaanse Kamer van Koophandel de uitnodiging kregen om live mee te kijken met chef-kok Carlo Cracco, wiens specialiteit risotto is, hoefden we dan ook niet lang te twijfelen. Helaas kookten we niet samen met deze risottomaster, maar we kregen wel …

Lees meer »

Sorbet van tomaat, mozzarella en olijfolie uit Het grote ijsboek van Christophe Declercq

Met meer dan tachtig verfrissende recepten biedt Het grote ijsboek meer dan voldoende inspiratie voor een lekker ijsje. Van klassieke smaken als vanille, stracciatella, pistache en kaneel tot verrassender variaties als koffie-ijs, sorbet met kriekbier en frambozen, appelsorbet met rozemarijn en tomatensorbet met mozzarella en olijfolie. Auteur Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poort. Hij neemt je aan de hand van een duidelijke uitleg en veel stap-voor-stapfoto’s mee in de wereld van het ijs. Ook deelt hij recepten voor lactosevrij ijs, vegan ijs en ijs zonder toegevoegde suikers, voor ijsparfaits, …

Lees meer »

Courgettesalade uit New Italian – Italiaans koken met Sergio Herman

Chef-kok Sergio Herman is al jaren in de ban van de Italiaanse eetcultuur, maar hij geeft graag een eigen twist aan klassieke Italiaanse gerechten. Zelf noemt hij die stijl ‘New Italian’, wat meteen de titel van zijn nieuwe kookboek is geworden. Zijn cucina nuova creëert een gevoel dat mensen verwarmt, verbindt en verblijdt, net als de cucina classica. In zijn kookboek New Italian, dat komende week verschijnt, staan meer dan zestig persoonlijke gerechten die thuis goed te bereiden zijn. Het boek volgt de indeling van een Italiaanse menukaart: aperitivo, antipasto, primo, secondo, contorno en dolce. Daarmee proef je een nieuw …

Lees meer »

Bucatini met rode pesto en burrata uit het kookboek Mediterraneo

Het kleurrijke kookboek Mediterraneo neemt je in negentig toegankelijke recepten mee naar diverse regio’s aan de Middellandse Zee. Mediterraneo zit boordevol inspiratie voor elke gelegenheid, met allereerst recepten voor heerlijke mediterrane hapjes als olijventapenade, focaccia, bruschetta met venkelsalami, uiencompote en vijgen, venusschelpjes met fregola en caponata met burrata of mozzarella. Als hoofdgerechten schotelt Mediterraneo je onder meer bucatini met rode pesto en burrata voor (waarvan we het recept mogen delen). Nog meer Italiaanse recepten zijn onder andere dorade met caponata, linguine alle vongole, risotto met asperges, zeebaars in zoutkorst, Napolitaanse pizza en cacio e pepe. Voor toe kies je uit …

Lees meer »

Ciambella – een Italiaans broodje met een lange geschiedenis

Helaas zijn er niet veel broodrecepten overgeleverd uit de geschiedenis – en dat terwijl brood al duizenden jaren het belangrijkste voedingsmiddel is voor de mens. Brood bakken was zó gewoon dat het niet nodig werd geacht om een recept op te schrijven; iedereen bezat deze kennis. Het is dan ook goed speuren naar broodrecepten in de vele historische kookboeken die in archieven, bibliotheken en privécollecties bewaard zijn gebleven. Manon Henzen van eet!verleden verzamelde de afgelopen jaren historische broodrecepten uit Europa en was verrast over de veelzijdigheid aan broodsoorten en de heerlijke smaken. Dit moest de wereld weten! Manon bundelde de …

Lees meer »

Amatriciana uit De Zilveren Lepel voor kinderen

Heb je een kleine Italiaanse chef-kok in huis? Hij of zij zal smullen van de nieuwe kindereditie van De Zilveren Lepel, met 42 recepten uit de klassieke Italiaanse kookbijbel die speciaal zijn geselecteerd en aangepast voor kinderen. Ter ere van het tienjarig jubileum van De Zilveren Lepel voor kinderen is er nu een volledig herziene uitgave, met snelle, gemakkelijke en gezonde gerechten. Alles wordt stap voor stap beschreven, in heldere taal zonder moeilijke woorden, met honderden illustraties die de uitleg van de bereidingswijze ondersteunen én foto’s van alle gerechten. Ook vind je in het boek extra tips over veilig koken …

Lees meer »

Colomba pasquale – Italiaanse paasduif naar recept van Pellegrino Artusi

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor drie duiven – als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed meer dan één duif maken, het is immers ook een erg leuk cadeau rond Pasen): 12 eieren | 1800 gram zeer …

Lees meer »

Een feestelijke tricolore trifle van kaki met ricotta

We aten ze voor het eerst tijdens een food tour in Rome, als friszoet tussendoortje, de warmoranje kaki’s. Ze smaken heerlijk uit het vuistje, maar nog lekkerder in dit toetje, uit het kookboek Italiaans Easy. Een tricolore trifle van kaki met ricotta Uit Italiaans Easy delen we het recept voor een toetje met kaki. Voor twee personen heb je nodig: 2 rijpe kaki’s | 1 eetlepel fijne suiker | 1 theelepel vanille-extract | 100 gram ricotta | 150 gram yoghurt | 1 theelepel geraspte sinaasappelschil | 50 gram verkruimelde amaretti Pureer het vruchtvlees van de kaki’s met de suiker en …

Lees meer »