Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Pinokkio – een prentenboek om in te lijsten

Vandaag begint de Kinderboekenweek, die dit jaar in het teken staat van prachtige prenten, sprookjesachtige illustraties en bijzondere tekeningen. De Grote TekenTentoonstelling, zoals het thema zo mooi heet, bezorgde alle illustratoren in Nederland en ver daarbuiten jeukende handen. Er verschenen de afgelopen week stapels nieuwe boeken, met adembenemende tekeningen die eigenlijk in een museum zouden moeten hangen.

Tussen deze stapels boeken vond ik regelmatig een Italiaans pareltje: een grappig stripverhaal dat zich in Rome afspeelt, werkelijk ongeëvenaard geïllustreerde fabels, een prachtige roman over de grote schilders… De komende dagen laat ik jullie op Ciao tutti regelmatig meegenieten van een mooi (kinder)boek waarbij de hoofdrol is weggelegd voor de tekeningen.

De eerste plaats boven op de stapel boeken die afgelopen weken verscheen is wat mij betreft voor een schitterend prentenboek over Pinokkio.

Het verhaal is bij een ieder wel bekend, denk ik. Het begint zo:

Er was eens…
‘Een koning!,’ hoor ik jullie al roepen.
Nee hoor, dat hebben jullie mis!
Er was eens een stuk hout.
Een gewoon blok hout, brandhout voor in de open haard, om het huis lekker warm mee te stoken of een pan erwtensoep op te koken.

Het blok was van een timmerman. Antonio, heette hij.
Antonio herkende je onmiddellijk aan zijn neus.
Een ronde, glanzende, kersrode neus, die af en toe donkerpaars kleurde.
Zo meteen zou Antonio iets heel geks meemaken.
En dan beleven wij een avontuur dankzij een stuk hout, een gewoon blok hout, brandhout.

Hoe dat avontuur loopt, zal ik voor degenen die het nog niet kennen niet verder verklappen, maar wel wil ik al graag vertellen en laten zien hoe kunstenaar Fabio de Poli erin is geslaagd een heel originele versie van het verhaal te creëren.

Met een grote stapel gekleurd papier en een schaar heeft Fabio de Poli Pinokkio, die houten ondeugende en hardleerse marionet, vorm gegeven, met als resultaat een hoofdpersoon die als het ware van de pagina’s af spat. De kleurrijke prenten zijn door Andrea Rauch, een vriend van Fabio, voorzien van een vereenvoudigde tekst, zodat ook de jonge lezers plezier beleven aan het verhaal – al zijn de prenten zo expressief dat elke lezer er waarschijnlijk zijn eigen versie van Pinokkio’s verhaal bij wil vertellen.

Door zowel de illustraties als het eenvoudige verhaal een pareltje om keer op keer van te genieten – de expressieve tekeningen vervelen nooit en gaan dus zeker een leven lang mee.

Je zou dit prentenboek bijna willen inlijsten, maar gelukkig is dat niet nodig: achter in het boek zit een losse prent (die ook nog eens aan twee kanten bedrukt is, dus je krijgt twee afbeeldingen uit het boek cadeau). Er zijn vier verschillende versies, dus je kunt je eigen Pinokkio-galerie maken.

Wie net zo onder de indruk is van het werk van Fabio de Poli (foto links) als ik, moet binnenkort even een kijkje nemen in de Galleria d’Arte Moderna van het Palazzo Pitti in Florence. Buiten expressieve knipsels maakt deze creatieve duizendpoot grote installaties voor binnen of buiten – bijvoorbeeld voor het vliegveld van Florence – gebrandschilderde ramen, meubels, tapijten, mozaïeken en schilderijen.

Andrea Rauch (foto rechts) is een gerenommeerd grafisch ontwerper, die met name heel veel gewerkt heeft voor culturele instellingen en politieke organisaties. Zijn posters zijn opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York, in het Museum voor Reclame van het Louvre te Parijs en in het Museum für Gestaltung te Zürich. Hij doceerde aan de Universiteit van Siena. Daarnaast illustreert hij  boeken en soms schrijft hij ze dus ook, zoals hij nu deed voor Pinokkio. Sinds 2009 heeft Andrea Rauch zijn eigen uitgeverij; Prìncipi e Princípi (‘Prinsen en Principes’).

Kijk voor meer informatie over deze twee kunstenaars (want dat zijn ze) en de kunstzinnige uitgave van Pinokkio op www.tutti.nl. Veel kijk- en leesplezier!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *