Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pinokkio – een prentenboek om in te lijsten

Saskia: ‘Le Avventure di Pinocchio was het eerste boek dat ik in het Italiaans las. Het schitterend geïllustreerde Italiaanse boek staat hier nog altijd in de kast, vol met met potlood onderstreepte onbekende woorden, post-its en ezelsoren.

Het markeert een mooi leerproces en laat me elke keer als ik het ter hand neem terugdenken aan Florence, waar ik het tijdens een studie Italiaans las. Sommige stukjes kwamen tot leven in een verstilde kloostertuin, een aantal bizarre capriolen van Pinokkio kregen woord voor woord vorm op een schaduwrijk terras of op een middeleeuws plein.

Als schrijver kijk ik met bewondering naar de vertelstijl van Carlo Collodi. Hij trekt je mee in een eigen wereld, waar houten poppen ondeugend kunnen zijn, waar leugens een lange neus veroorzaken en waar een krekel je influistert wat je zou moeten doen.

Ook laat Carlo je genieten van de unieke sfeer van Toscane, zijn thuis. Als je het oorspronkelijke verhaal leest, waan je je dankzij de voorbij sjokkende ezeltjes, een wijnkelder en de bijzondere omschrijving van de kust en de zee meteen in Toscane.’

Een prentenboek om in te lijsten

Voor wie de échte avonturen van Pinokkio wil ontdekken, brengt uitgeverij Novecento nu een schitterende nieuwe uitgave van Carlo Collodi’s verhaal, met kleurrijke prenten en een net zo kleurrijk taalgebruik. Er is niet gekozen voor een verkorte versie van het verhaal, maar voor een integrale vertaling, mét alle bijzondere verwijzingen, Toscaanse details en spitsvondige grapjes die Carlo in zijn tekst opnam.

Er zijn maar weinig integrale vertalingen van dit sfeervolle sprookje in het Nederlands verschenen. Een reden te meer om dit boek aan te schaffen en (voor) te lezen, om voor altijd te bewaren en regelmatig even ter hand te nemen om te glimlachen of fronsen bij Pinokkio’s fratsen.

Door zowel de illustraties als het inventief vertaalde verhaal is dit een pareltje om keer op keer van te genieten. De expressieve tekeningen vervelen nooit en gaan dus zeker een leven lang mee. Je zou elke prent wel willen inlijsten, maar vooralsnog krijgt deze nieuwe editie een ereplekje in onze boekenkast, naast de Italiaanse versie.

Geniet van al Pinokkio’s originele avonturen met

De avonturen van Pinokkio | Carlo Collodi | vertaald door Pietha de Voogd | ISBN 0789491126109 | € 25,50 | uitgeverij Novecento | bestel De avonturen van Pinokkio via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *