Recepten Gevulde pasta met pompoen en amaretti uit het kookboek Pasta Artigiana
We hebben uren door Pasta Artigiana zitten bladeren, een prachtig uitgevoerd kookboek van de Italiaanse chef-kok Nino Zoccali. Hij laat je kennismaken met een keur aan pastarecepten, van saffraanlinguine met baby-inktvis tot duizendlaagjes-lasagne, van spaghetti alla chitarra tot zoete ravioli.
Alle gerechten zijn schitterend gefotografeerd, met tussendoor nog meer mooie foto’s van verse en gedroogde pasta, die je zo aan de muur zou kunnen hangen. Tel daar de praktische tips en goede introducties bij op, en je hebt met dit kookboek goud in handen.
We maken een feestelijke recept – iets dat we zelf nog nooit eerder aten, laat staan maakten. Maar de naam van het gerecht, tortelli di zucca con amaretti e pistacchi (pompoentortelli met pistachenoten en amaretti) klinkt meer dan veelbelovend!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor zes personen, circa zesendertig tortelli): 300 gram butternut pompoen | 1 knoflookteentje, ongepeld | 150 gram verse ricotta | 25 gram mosterdfruit, zonder...
Recepten Een feestelijke tricolore trifle van kaki met ricotta
We aten ze voor het eerst tijdens een food tour in Rome, als friszoet tussendoortje, de warmoranje kaki’s. Ze smaken heerlijk uit het vuistje, maar nog lekkerder in dit toetje, uit het kookboek Italiaans Easy.
Een tricolore trifle van kaki met ricotta
Uit Italiaans Easy delen we het recept voor een toetje met kaki. Voor twee personen heb je nodig: 2 rijpe kaki’s | 1 eetlepel fijne suiker | 1 theelepel vanille-extract | 100 gram ricotta | 150 gram yoghurt | 1 theelepel geraspte sinaasappelschil | 50 gram verkruimelde amaretti
Pureer het vruchtvlees van de kaki’s met de suiker en het vanille-extract (dat kan met een staafmixer of in de blender). Roer de ricotta, de yoghurt en de geraspte sinaasappelschil door elkaar.
Verdeel de koekkruimels over twee glaasjes of schaaltjes. Wil je een chiquer dessert serveren, dan maak je strakke koekkruimelbodems in twee hoge aluminium ringen.
Verdeel het yoghurt/ricottamengsel over de koekkruimels, gevolgd door de gepureerde kaki. Voor een nog...
Recepten Geniet van een feestelijk viergangenmenu uit Milaan
Met de kerst in aantocht, die dit jaar vooral in en rondom huis gevierd gaat worden, leek het Inge een goed moment om een Milanees menu te delen. Ze is op zoek gegaan naar een aantal typische gerechten uit de Milanese keuken en heeft een lekker diner voor je samengesteld. Kook met haar mee en waan je een avondje heerlijk in Milaan!
Aperitivo: een Milanese
Inge: ‘In Milaan kun je de avond niet beginnen als je geen aperitivo hebt gedronken. Om helemaal in de sfeer te komen, beginnen we het diner met een lekkere Milanese. Deze cocktail is ontwikkeld door Martini, in het kader van de wereldtentoonstelling die in 2015 in Milaan plaatsvond.
Het is een vrij eenvoudige cocktail om te maken en niet al te sterk. Wel zo fijn als je nog een hele maaltijd moet bereiden…
Zorg dat je een fles rode Martini in huis hebt, een China Martini of een andere amaro die niet al te zoet is (Amaro del Capo of Campari kan bijvoorbeeld ook), ijs, sodawater en een sinaasappel.
Om de cocktail te maken, vul je...
Recepten Salame di cioccolato – chocoladesalami
Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor één salami): 180 gram pure chocolade (liefst minimaal zeventig procent) | 150 gram ongezouten boter | 100 gram fijne kristalsuiker | 30 gram cacaopoeder | 50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) | 300 gram koekjes (het lekkerst is een mix van biscuitjes en amaretti) | 45 milliliter volle melk
Bereidingswijze
Breek de pure chocolade in blokjes en laat deze samen met de eveneens in blokjes gesneden boter au bain-marie smelten. Dit doe je door een hittebestendige kom boven een pan met een beetje kokend water te hangen. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het kokende water niet raakt. Roer tussendoor regelmatig...
Italiaanse films & series Notturno van Gianfranco Rosi – de officiële Italiaanse Oscar-inzending
Met de documentaire Notturno, die vanaf 3 december te zien is in de bioscoop en via Picl.nl, laat regisseur Gianfranco Rosi je opnieuw kennismaken met het dagelijks leven van gewone mensen in uitzonderlijke situaties, net als in zijn eerdere films.
Voor wie ze nog niet heeft gezien: in Fuocoammare bevond je je tussen de bewoners en vluchtelingen op Lampedusa, terwijl in de documentaire Sacro Gra de Romeinse ringweg centraal stond. Allebei echt aanraders!
In Notturno neemt Rosi je mee naar de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon. Notturno staat voor het licht in de duisternis van oorlog. De film werd over een periode van drie jaar gemaakt langs de door oorlog en terrorisme gehavende grenzen in het Midden Oosten.
Dictatuur, invasies en geweld voedden elkaar in een vicieuze cirkel die het leven van de plaatselijke bevolking voortdurend ontwricht. Op de achtergrond zijn strijd en vernietiging alom aanwezig, maar op de voorgrond vinden we universele menselijkheid.
...
Italiaanse films & series Nieuw op Netflix: L’incredibile storia dell’Isola delle Rose
Vanaf 9 december kijk je op Netflix naar L’incredibile storia dell’Isola delle Rose. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Giorgio Rosa, die in 1968 voor de kust van Rimini een kleine natie sticht die de dromen en ambities van zijn generatie belichaamt.
Even terug in de tijd
L’Isola delle Rose was officieel geen eiland, maar een platform voor de kust van Rimini (in de regio Emilia-Romagna), midden in de Adriatische Zee. Het ‘rozeneiland’ was ontsproten aan het brein van Giorgio Rosa, een ingenieur uit Bologna.
Hij legde het idee voor aan de Italiaanse overheid, maar die gaf geen toestemming. Het stuk zee zou in concessie zijn gegeven aan het Italiaanse olieconcern Eni en bovendien zag de overheid niets in zo’n ‘hippiestaat’.
Rosa ging op eigen gelegenheid verder en bouwde een platform van vierhonderd vierkante meter, met onder meer een bar, een restaurant en een nachtclub, maar ook een eigen postkantoor. Hij liet zelfs eigen postzegels maken.
foto:...
Recepten Ravioli met verse muntpesto en pistachenootjes
Het liefst nemen we uitgebreid de tijd om te koken, zowel doordeweeks als in het weekend. Na een lange dag boven het toetsenbord is er niets zo ontspannend als lekker lang in een pan roeren, voor een romige risotto of een stevige pastasaus.
Op de dagen dat we geen tijd hebben voor zo’n uitgebreide keukensessie, nemen we meestal onze toevlucht tot verse ravioli. De verse pasta is na drie tot vier minuten klaar – daar kan geen maaltijdbezorger, ovenpizza of zak soep tegenop.
Ravioli met pesto van munt
Een van de favoriete recepten die vaak op het menu staan, is de ravioli met muntpesto, die we vonden in het receptenaanbod van Jumbo. Een lekker fris gerecht dat meteen de zon tevoorschijn tovert.
Hiervoor heb je nodig (voor vier personen): 15 gram verse munt | 50 gram pecorino | 1 teentje knoflook | 95 gram gepelde pistachenootjes | 5 eetlepels extra vergine olijfolie | 500 gram koelverse ravioli gevuld met ricotta en spinazie | 300 gram tuinerwtjes
Breng een pan water aan de kook...
Chianti Feest voor foodies bij Antica Macelleria Falorni in Greve in Chianti
Een bistecca alla fiorentina eten is voor vleesliefhebbers een must tijdens hun verblijf in Florence en omgeving. Dat geldt ook voor een bezoek aan de slagerij van de familie Falorni.
In hun macelleria (die al sinds 1729 bestaat!) in Greve in Chianti vind je een overdaad aan de lekkerste hammen, worstjes van cinta senese (een klein zwart/wit varkentje uit de omgeving van Siena), van Grigio-varkentjes, van wild zwijn, bereid met kruiden, venkel of met Chianti Classico.
Niet voor niets is dit een van de favoriete adressen van prinses Beatrix als ze vakantie viert in de Toscaanse heuvels. De specialiteiten zijn stuk voor stuk meer dan een omweg waard.
Overigens kun je er ook genieten van een keur aan wijnen, geserveerd met de heerlijkste hapjes uit eigen keuken, ideaal voor als je eerst wil proeven of na een autoreis even bij wil komen voor je je slag slaat.
Je vindt Antica Macelleria Falorni aan het Piazza Giacomo Matteotti 71 in Greve in Chianti. Ben je geen vleesliefhebber, laat...
Campanië Een kerstboom vol keramiek van Sol’Art Ceramiche
Voor wie geen genoeg kan krijgen van de beeldschone Amalfikust en de sferen van dit gebied ook tijdens de donkere wintermaanden in huis wil halen, deelt Felicia van Salerno Travel een tip waar je heel vrolijk van zult worden. Voor deze tip neemt ze je mee naar Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, dat bekend staat om het kleurrijke keramiek.
Werkplaatsen vol keramiek
Felicia: ‘Dit kleine stadje aan het begin van de Amalfikust (gezien vanaf Salerno) is gevuld met werkplaatsen waar dagelijks vele voorwerpen in keramiek worden gebakken en met de hand beschilderd.
Ook de straten van Vietri zijn gevuld met deze kunstvorm. Tijdens een wandeling kijk je je ogen uit. Het ontbreekt er natuurlijk ook niet aan winkeltjes waar je de vele creaties aan kunt schaffen. Van een klein souvenir voor thuis dat gemakkelijk in de koffer past tot enorme eettafels en gigantische vazen, je vindt het hier allemaal.
Sol’Art Ceramiche
In een van de straten van Vietri vind je Sol’Art, een van mijn...
Recepten Tiramisù met frambozen om de lente te vieren
Met deze anders-dan-anders tiramisù combineren we drie van onze favoriete ingrediënten: chocoladekoekjes, frambozen en pistachenootjes.
Voor zes tot acht personen heb je nodig: 12 grote chocolate chip cookies | amaretto | 250 gram frambozen | 4 zakjes vanillesuiker | 500 gram mascarpone | 3 eiwitten | 25 gram suiker | ongezouten pistachenootjes | bramen en takjes munt voor de garnering
Verkruimel de chocolate chip cookies in een kom. Meng er een beetje amaretto door. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van zes tot acht glaasjes met platte bodem. Druk goed aan.
Prak de helft van de frambozen fijn met een vork. Meng er een zakje vanillesuiker door en verdeel het frambozenmengsel over de koekjesbodem. Zet de schaal dan een half uurtje in de koelkast zodat de bodem op kan stijven.
Klop in de tussentijd de mascarpone luchtig met de rest van de vanillesuiker en klop eventueel ook de eiwitten stijf. Klop er dan de suiker door en spatel het eiwitmengsel door de mascarpone. Je kunt de...
Recepten Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek van Sophia Loren
Nu Sophia Loren schittert in de prachtige film La vita davanti a sé (zie ook deze blog), duiken we nog eens in haar kookboek Koken con amore.
In dit nog altijd inspirerende kookboek (dat oorspronkelijk verscheen in de jaren zeventig) deelt Sophia Loren meer dan tweehonderd Italiaanse recepten, van pizza en pasta tot risotto en pompoentaart.
Eerder deelden we al eens deze Napolitaanse crostini met mozzarella en ansjovis uit Sophia’s keuken, vandaag smullen we van Sophia’s spaghetti.
Spaghetti alla Sophia Loren
‘Everything you see I owe to spaghetti,’ zo luidt een quote die vaak wordt toegeschreven aan Sophia Loren. In een interview in de New York Times ontkent de Italiaanse actrice echter dat ze dit ooit zo heeft gezegd.
In haar kookboek deelt ze wel een speciaal spaghettirecept, met peterseliepesto, waarvan ‘mijn vrienden zeggen dat het lekker is. Ik hoop niet dat ze dat alleen maar zeggen om me een plezier te doen, maar dat denk ik niet – want als ik dit gerecht maak,...
City Shapes Skyline Genova – Genua | City Shapes
Als Italiëliefhebber wil je je geliefde stad in de laars natuurlijk een prachtig plekje aan de muur geven. Dat kan perfect met deze houten city skyline van Genua, de hoofdstad van Ligurië.
Je ziet onder meer de haven met de Biosfera, de Duomo di San Lorenzo en de vuurtoren La Lanterna (hét symbool van de stad).
Je kunt deze skyline bestellen in twee formaten:
*60 centimeter lang
*90 centimeter lang
De skyline wordt gemaakt van duurzaam PEFC-gekeurd hout. Je kunt kiezen voor walnotenhout (4 millimeter dikte), eikenhout (eveneens 4 millimeter dik), populierenhout (10 millimeter dikte) of zwart mdf (3 millimeter dik). Bevestigingsmateriaal (stalen nagels voor ophangen; voetjes voor neerzetten) wordt meegeleverd.
Je bestelling wordt na drie tot zeven werkdagen geleverd (aangezien elke bestelling met de hand wordt gemaakt met het materiaal van jouw keuze). Op dit moment kunnen we deze skyline alleen aanbieden voor verzending in Nederland en België. Woon je elders, neem...