Campanië Proef de lekkerste Napolitaanse pizza in Salerno
Salerno ligt op een kleine veertig minuten rijden ten zuiden van Napels. Je zou verwachten dat je hier net zo makkelijk ergens aan kunt schuiven voor een traditionele Napolitaanse pizza als in de ‘hoofdstad van de pizza’ zelf.
Pizzà Identità Gastronomiche
Pizza met een dunne bodem en hoge korst
De Napolitaanse variant met dunne, luchtige bodem en hoge en eveneens luchtige korst wordt in Salerno echter niet in elke pizzeria bereid. In veel zaken wordt de pizza op andere wijze klaargemaakt; met een dikkere bodem en lage en krokante rand.
Gelukkig valt er voor de Napolitaanse pizzaliefhebber die in Salerno verblijft, nog genoeg te proeven In de afgelopen jaren heeft de dunne variant (die bovendien een stuk beter verteerbaar is) veel terrein gewonnen in de havenstad.
Door de komst van Napolitaanse ondernemers die zich in Salerno hebben gevestigd en de deuren van hun eigen échte Napolitaanse pizzeria hebben geopend, wordt het steeds makkelijker om ook buiten Napels van dit...
Proef het beste van Italië Kunst in je koffie – workshop Latte Art bij Leopold Koffieschool
Vandaag is het Blue Monday, maar met een lekkere cappuccino en een reisje naar Piemonte in het vooruitzicht kan deze dag bij ons al niet meer stuk.
Ook Ciao tutti’s Paul begint deze maandag met een mooie cappuccino. Na dik een maand oefenen worden zijn figuurtjes in de cappuccino met de dag mooier. Vandaag vertelt hij ons over zijn allereerste pogingen, tijdens een workshop latte art die hij medio december volgde. Voor Ciao tutti doet hij verslag:
‘Die prachtige figuurtjes in een cappuccino hebben altijd al mijn bijzondere aandacht gehad en ik wilde het geheim nu wel eens gaan ontdekken. De hoogste tijd dus om de techniek, middels een workshop, zelf onder de knie te krijgen. Want wie wil er nu niet een mooie rosetta (het bekende blaadje) of een hartje boven op zijn cappuccino kunnen toveren?
Bij Leopold Koffieschool, gevestigd in een klaslokaal van een voormalig schoolgebouw, komt eigenlijk alles samen wat met koffie te maken heeft en uiteraard hoort daar ook latte art bij. Latte...
Italiaanse taal Spizzichi e bocconi – il ragù volgens Erri de Luca
Lees je graag in het Italiaans? Dan is Spizzichi e bocconi, het nieuwe boek van Erri de Luca een aanrader. In dit boek vertelt De Luca, geboren en getogen in Napels, over de smaken en geuren van de zondagslunches uit zijn jeugd.
Over de geur van ragù of over een maaltijd in een osteria, maar ook over de maaltijden in een mensa of in een base camp tijdens een bergbeklimming.
Il ragù volgens Erri de Luca
De Luca’s zinnen over de ragù zijn pure poëzie, die niet alleen je eetlust opwekken maar je ook laten proeven van zijn vindingrijkheid binnen de Italiaanse taal:
‘Salivano dal fondo della strada gli odori di cucine, a ogni rampa di scale si davano il cambio, a staffetta. La domenica si doveva sapere cosa succedeva nei piatti di ogni casa.
Si cominciava dalla portineria, il primo fuoco acceso, il primo odore in viaggio nel vapore. ‘Donna Speranza ha ingignato i friarielli’: la cucina della portiera a piano terra ‘ingignava’, iniziava cuocendo in olio e aglio le foglie di...
Proef het beste van Italië Vino cotto, bijzondere wijn uit Le Marche
Anne, Paul, Annick en Jef van bere.bene vertellen over vino cotto, een typisch product uit Le Marche dat hier zo goed als onbekend is.
Vino cotto is een prestigieuze drank die al sinds duizenden jaren gebrouwen wordt in het zuiden van Le Marche. In deze streek was er vroeger geen enkele boer die in zijn kelder niet minstens één fles al dan niet gerijpte vino cotto had liggen.
Vino cotto kent een zeer eenvoudige bereidingswijze. Je maakt deze letterlijk ‘gekookte wijn’ door het sap van de net geperste druif meteen in te koken. Niet elke ketel is echter geschikt voor het maken van vino cotto. Getrouw aan de traditie gebruik je hiervoor een open koperen ketel.
Je brengt het druivensap aan de kook en laat een derde verdampen. Daarna giet je het ingekookte sap in een houten vaatje. Hierin ondergaat het sap een trage gisting, waarna een lange rijping volgt. Hoe langer de vino cotto rijpt, hoe hoger de kwaliteit.
Het eindproduct is een sterke, amberkleurige wijn, met een toets van...
Italiaanse muziek Musica è – Ramazzotti, Bocelli en meer Italiaanse artiesten in de Top 2000
Vanaf 25 december om middernacht is op Radio 2 de Top 2000 te horen. Tot net voor de jaarwisseling – dus tot vlak voor middernacht op 31 december – geniet je van precies tweeduizend platen tijdens de zilveren jubileumuitzending. De Top 2000 viert in 2023 namelijk de vijfentwintigste editie!
Tien Italianen in de Top 2000
In 2023 staan er tien Italiaanse hits in de Top 2000; exact dezelfde als vorig jaar, maar dan met andere notering. We hebben ze voor jullie op een rijtje gezet, samen met een aantal semi-Italiaanse hits uit de lijst, voor een compleet overzicht van elk vleugje Italianità in de Top 2000.
De hoogst genoteerde Italiaanse plaat in de Top 2000 is Vivo per lei van Andrea Bocelli en Giorgia, op plek 421:
Andrea Bocelli komen we ook op de tweede Italiaanse plek tegen, op nummer 594. Dit keer in een duet met Sarah Brightman, Time to say goodbye:
Net een beetje lager, op nummer 679, treffen we Ennio Morricone aan, met Once upon a time in the West:
De muziek van Morricone...
Proef het beste van Italië Aan tafel met Cicero en zijn favoriete nagerecht: cannoli!
Vandaag, morgen en overmorgen duiken we massaal de keuken in en genieten we, het liefst met de hele familie aan tafel, van heerlijke gerechten afgewisseld met gezellige, vrolijke en diepzinnige gesprekken.
Terwijl wij daar een paar dagen per jaar de tijd voor nemen, deden de oude Grieken en Romeinen dat wat vaker. Willemijn dook uitgebreid in de geschiedenis van de feestmaaltijd, voor een smaak- en betekenisvolle kerst met de klassieken!
Vandaag publiceren we het laatste stukje van Willemijns artikel, met een lekkernij van niemand minder dan Cicero.
Want hoewel het zeker niet altijd en overal in de oudheid gebruikelijk was om een toetje te eten, lustten de Romeinen er wel pap van. Of eigenlijk pasta van, want ze waren een van de eersten die de gewoonte opnamen om zoete deegwaren toe te nuttigen.
We dienen vandaag een van de meest sprekende voorbeelden op, het recept van Cicero’s favoriete nagerecht: cannoli!
Tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte factus, zo zijn...
Proef het beste van Italië Il Mandorlo – webshop met de lekkerste Siciliaanse delicatessen
In het vroege voorjaar geurt het in en om Agrigento, in het zuiden van Sicilië, naar zoete amandelbloesem. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de bloeiende amandelboom, geniet iedereen van lekkernijen met amandel.
De amandelboom wortelt sinds kort ook in Nederland. Hij gaf zijn naam aan de nieuwe webshop Il Mandorlo, een virtueel Luilekkerland met delicatessen uit alle windstreken van Sicilië: amandelkoekjes, honing, koffie, jam, limonade, olijfolie, pasta, wijn…
Van Toscane naar Sicilië
Een tiental jaar geleden leerden we Jan Willem kennen tijdens een aperitivo bij een agriturismo in de heuvels van Toscane. Onder het genot van een Aperol Spritz en wat lekkere hapjes wisselden we onze Italiaanse ervaringen en dromen uit.
Af en toe zagen we elkaar bij een Italiaans evenement, waar we dan vaak een caffè en soms een Spritz dronken om even bij te praten. Jan Willem was na zijn eerste kennismaking met Sicilië verslingerd geraakt aan het prachtige eiland, aan de...
Proef het beste van Italië Het recept voor de perfecte tiramisù
Vorige week vroegen we jullie welk ‘perfect recept’ jullie graag zouden willen zien op Ciao tutti: de perfecte ragù alla bolognese, de perfecte pasta, de perfecte risotto, de perfecte pesto of de perfecte tiramisù.
Alhoewel veel lezers graag het perfecte recept voor de enige echte bolognesesaus zouden zien, ging de strijd van begin af aan tussen de perfecte risotto en de perfecte tiramisù. Uiteindelijk komt de tiramisù als winnaar uit de bus, dus zoals beloofd schotelen we jullie het perfecte tiramisù-recept voor!
Perfecte shot suiker en cafeïne
De auteur van het kookboek Perfect schrijft over dit heerlijke Italiaanse toetje: ‘Het was oorspronkelijk de bedoeling dat tiramisù, of ‘trek me omhoog’ zoals de letterlijke vertaling luidt, een perfecte shot suiker en cafeïne was om je na een geweldig Italiaans feestmaal de nacht in te lanceren.
Jammer genoeg kun je na de Nederlandse vertaling van dit gerecht waarschijnlijk niet veel meer doen dan je pyjama aantrekken, en...
Proef het beste van Italië Herfstlekkers: risotto ai funghi porcini
Langzamerhand zie je ze weer verschijnen op de menukaart, de funghi porcini – Italiaans voor eekhoorntjesbrood – al heeft het Italiaans letterlijk niks van doen met eekhoorns. Porcini betekent ‘biggetjes’, hetgeen een verwijzing is naar het flinke formaat van de paddenstoelen.
Als een van de weinige paddenstoelsoorten kan eekhoorntjesbrood wel tot drie kilo wegen! Ook een hoedje met een diameter van vijfendertig centimeter is geen uitzondering.
Toch zijn de kleinere exemplaren het lekkerst; die zijn steviger en dus ook smaakvoller. De nootachtige en soms zelfs vleesachtige smaak van de paddenstoelen is bij de kleinere exemplaren veel intenser. Je hoeft er dan niet meer mee te doen dan de paddenstoelen bakken in een beetje boter met knoflook en klaar is je lunch.
Eekhoorntjesbrood groeit altijd onder dezelfde boomsoorten: berken, beuken eiken en naaldbomen. Omdat ze niet gekweekt worden maar echt met de hand in het bos worden geplukt, zijn ze vrij kostbaar. Een kilo funghi...
Italiaanse taal In de olie – Italiaanse spreekwoorden met (olijf)olie in de hoofdrol
Nu de druiven grotendeels geplukt zijn (hier en daar hangen nog wat trossen die gebruikt worden voor de zoetere dessertwijnen), is het bijna tijd om de olijven te plukken.
Voor het zover is, duiken we eerst nog even in de wijze woorden die de Italiaanse olijfolie met zich mee brengt, met een aantal spreekwoorden met olie in de hoofdrol.
Olio nuovo, vino vecchio
‘Nieuwe olie, oude wijn’ – Olijfolie gebruik je het best als hij nog ‘nieuw’ is, dus net is geperst. Wijn daarentegen moet in veel gevallen eerst rijpen en wordt vaak beter naarmate hij wat ‘ouder’ is.
L’olio e la verità tornano a galla
‘De olie en de waarheid komen aan de oppervlakte’ – Net als olijfolie altijd boven komt drijven als je het mengt met water, komt de waarheid altijd aan het licht.
Dolori, olio dentro e olio fuori
‘Pijn? Olie binnen en olie buiten’ – Bij gezondheidsproblemen helpt olijfolie altijd, zowel van binnen (dus door het te gebruiken bij het bereiden van eten) als van buiten...
Nieuws uit Italië Italiano DOC – waaraan herken je een echte Italiaan?
Officieel staat de afkorting DOC voor Denominazione di Origine Controllata. Het is een keurmerk voor wijn; een fles mag pas een DOC-keurmerk dragen als de wijn aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Zo wordt er onder meer gelet op het percentage aan druivenvariëteit en de geografische herkomst.
Italianen gebruiken de afkorting echter ook om aan te duiden dat ze over een rasechte inwoner van een stad of een gebied praten. Zo vroeg ik een vriendin uit Florence ooit om culinaire tips voor de stad. Ze stuurde me allerlei restaurants toe die, zoals ze schreef in de begeleidende mail, waren aanbevolen door un fiorentino DOC – door een rasechte Florentijn dus.
Ook afgelopen dagen in Toscane kwam de uitdrukking een aantal keer voorbij. In een wijnbarretje waarvan de eigenaar natuurlijk un fiorentino DOC was, maar ook op de markt, waar de funghi volgens de koopman waren verzameld door un vero toscano DOC (die hij duidelijk wilde onderscheiden van de vele buitenlandse plukkers).
Deze...
Friuli-Venezia Giulia Barcolana: ontelbaar veel zeilboten in Trieste
Wie oktober in Friuli zegt, zegt ook Barcolana, de beroemdste en druk bezochte regatta van het Middellandse Zeegebied, die plaatsvindt in havenstad Trieste.
Het startschot voor de Barcolana klonk voor de allereerste keer in 1969. Tijdens die eerste editie gingen eenenvijftig zeilboten de strijd op het water met elkaar aan.
De unieke botenrace is dit najaar toe aan de vijfenvijftigste editie. Er doen tegenwoordig echter heel wat meer boten mee!
Het startschot voor de gigantische zeilrace door de Golf van Trieste zal dit jaar op 8 oktober klinken. Maar de hele week voorafgaand aan de race staat Trieste al helemaal in het teken van de Barcolana, met verschillende activiteiten op het water en aan wal – van de Barcolina voor optimistjes tot het Barcolana Music Festival.
Via de website Barcolana.it vind je alle details. Wij delen hieronder alvast een virtuele impressie: