Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In edicola

Onze nieuwe boeken over Toscane en Puglia verschijnen bij uitgeverij Edicola. Een wellicht wat vreemde naam voor sommige Nederlanders, want het woord – en het fenomeen – zijn bij ons lang niet zo ingeburgerd als in Italië.

Edicola betekent namelijk kiosk – een klein gebouwtje met een bonte verzameling kranten, tijdschriften, pockets, speelgoed en souvenirs dat op bijna elke Italiaanse straathoek te vinden is. Hier koopt een Italiaan zijn krant (abonnementen zoals bij ons in Nederland zijn veel minder gewoon), een tijdschrift of een kaartje voor de bus.

edicola

Divina edicola
In de wereld van de oude Grieken en Romeinen – en zelfs in het oude Egypte – kende men al edicole. Deze gebouwtjes flankeerden de toegangspoorten van een stad of stonden net buiten of zelfs in de tempels. In veel gevallen waren deze edicole gewijd aan de minder belangrijke goden en hingen ze vol met afbeeldingen van deze goden in al hun verschijningsvormen.

Het woord edicola is dan ook afgeleid van het Latijnse woord aedicula, de verkleinende vorm van aedes, tempel. Een tempeltje dus, vaak net als de grote versie voorzien van een timpaan, zuilen en schitterende schilderingen.

Tijdens de opkomst van het christendom veranderde de functie van een edicola, maar de naam bleef. In plaats van voor kleine tempeltjes werd de naam nu gebruikt voor zijkapellen in een kerk of voor kapelletjes langs de weg of op straat.

edicola-San-Lorenzofoto: Adam91

Na verloop van tijd verdween het gebruik van het woord edicola in deze betekenis. Alhoewel, een tempel is een edicola nog steeds, als je net als wij dol bent op kranten en tijdschriften. Van magische plek naar massamedia – zelfs hier zit in Italië een mooi verhaal achter!

Keuze in de kiosk
Ook wij houden ervan om een kiosk te bezoeken, voor een van de vele reis- of kooktijdschriften of voor een krant, maar vooral vanwege de speciale bijlagen die hier in het weekend bij zitten. Dikke, glossy magazines met de leukste artikelen, tips, recensies en culturele evenementen. Meer dan genoeg Italiaans entertainment om je een paar cappuccino’s lang mee te vermaken!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *