Home » Reizen door Italië » Umbrië » Perugia, het hart van Umbrië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Perugia, het hart van Umbrië

Collega-blogger Lucia Parpaglioni schrijft op haar website I Viaggi dei Mesupi over haar reizen en ervaringen in binnen- en buitenland. Voor Ciao tutti tipt ze regelmatig juweeltjes in Rome en Italië, haar thuis. Vandaag neemt ze ons mee naar Perugia:

Perugia-Umbrie (4)

‘Als Umbrië het hart van Italië is (weten jullie dat men dat niet alleen zegt omdat de regio in het centrum van Italië ligt, maar ook omdat de vorm van Umbrië aan een hart doet denken?), is Perugia het hart van Umbrië. Een hart omringd door schitterende valleien, die je vanaf tal van uitkijkpunten in de stad kunt bewonderen.

Perugia is een kleine stad, waar je makkelijk te voet doorheen kunt wandelen en alle bijzondere plekken in een dag kunt bekijken. Hoewel de stad op het eerste gezicht een middeleeuwse burcht lijkt, met stevige muren en rustieke huizen, heeft Perugia een bruisend stadsleven, mede door de twee universiteiten die er gevestigd zijn: de Università per Stranieri (de belangrijkste universiteit voor buitenlandse studenten in Italië) en een van de oudste Università degli Studi van Italië.

Op elke straathoek vind je wel een bijzonder monument, een mooi uitzicht of een bijzonder barretje, dus het is aan te raden om ook een paar uurtjes zonder plan door Perugia te slenteren. Lucia tipt een paar highlights die je absoluut niet mag missen als je het hart van Umbrië binnenkort met een bezoek vereert:

Allereest de Rocca Paolina, de inspiratiebron van Il Canto dell’Amore van Carducci. Het was paus Paulus III die deze ondergrondse gangen heeft laten bouwen, om de stad een veilig toevluchtsoord te bieden, naar voorbeeld van Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) in Rome.

Perugia-Umbrie (5)

Voor het bouwen van de Rocca moesten honderden huizen, kerken en kloosters worden gesloopt, iets waar niemand aan ontkwam. De macht van de paus reikte tot ver buiten Rome – want de Rocca kwam er, protest of geen protest. Tegenwoordig kun je het meest bijzondere deel van de Rocca, diep onder de grond van Perugia, bezoeken. Je vindt hier winkels en boekhandels en er worden regelmatig bijzondere activiteiten georganiseerd, in deze ‘stad in (of beter gezegd onder) stad’.

Eenmaal bovengronds is de Fontana Maggiore, een van de beroemdste fonteinen van Italië. Je vindt de fontein op Piazza IV Novembre, waar hij de gedachte aan het middeleeuwse Perugia elke dag opnieuw springlevend houdt.

Perugia-Umbrie (3)

De fontein staat er namelijk al sinds de dertiende eeuw. Hij werd tussen 1275 en 1278 gebouwd met in de hoofdrol veel hoofdrolspelers van de mythen die het ontstaan van de stad illustreren. Ook zie je de agrarische kalender op de fontein voorbijkomen, net als fabels, bijbelse verhalen, symbolen van de stad en een adelaar, symbool van het keizerrijk.

Als je alle verhalen van de fontein hebt ontdekt, is het tijd voor een bezoek aan de Galleria Nazionale dell’Umbria, in het Palazzo dei Priori. Hoewel het museum slechts bestaat uit kleine ruimtes, zijn er tal van kunstwerken te zien, allemaal van de hand van kunstenaars uit Umbrië. Liefhebbers van Beato Angelico, Piero della Francesca, Perugino en Pinturicchio kunnen hun hart hier ophalen!

Perugia-Umbrie (2)

De kathedraal van Perugia (die nooit is voltooid) is gewijd aan San Lorenzo, een martelaar die letterlijk werd gegrild boven een heet vuur. De bouw van de kerk was voor de Perugini bijna net zo’n marteling, want hoewel er meer dan honderd jaar aan gewerkt werd, zijn zowel de zijkant als de façade nooit afgemaakt. Desondanks is een bezoek aan de met wit en roze marmer beklede kathedraal een must, met tal van magnifieke kunstwerken die in de loop der eeuwen zijn verzameld. Vooral mooi is Sacro Anello, met een lam van zeer zeldzaam steen dat Jozef en Maria in de echt verbindt.’

Perugia-Umbrie (1)

Zoals Lucia al zei, loont het daarnaast zeker de moeite om de tijd te nemen om Perugia straatje voor straatje te ontdekken, waarbij de stad steeds meer van zichzelf prijsgeeft en reizigers telkens opnieuw weet te verrassen en te verleiden.

Perugia-Umbrie (6)

Vergeet ook niet dat Perugia de chocoladehoofdstad van Italië is, met winkels vol chocolade, een heus chocoladehotel en elk jaar in oktober een groots chocoladefestival. Letterlijk een stad om van te smullen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

5 reacties

  1. Ik zou ook het Jazz festival niet vergeten 🙂 Volgens mij de leukste week om er te zijn!

  2. Als je van jazz houdt zeker – anders beter van niet 😉

  3. Ook als je niet van Jazz houdt (=me, we waren er bij toeval juist in die week) is het stadje dan echt vol leven en extra de moeite waard!

    Hoe heet het punt waar je aankomt nadat je vanaf het treinstation een treintje of lightrail hebt genomen? Ik herrinner me dat als een echte wow-moment maar kan het punt niet meer vinden…

  4. Geen idee, dat hebben we nog niet gedaan – via de parkeerplaats en roltrap kom je in de Rocca, maar of het treintje daar ook aan komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *